Review: Verslaafd aan liefde

by Anouk

Toen mijn relatie bijna vijf maanden geleden uitging, raadde iemand mij het boek: Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz aan. Het was een mooie dag en ik kwam thuis van mijn werk, de moeder van een vriendin (en tevens buurvrouw) van me zat buiten en we raakten aan de praat. Ze vroeg hoe ik woonde en ik vertelde dat ik sinds kort weer alleen was.

Uiteraard, het verdriet was nog vers, brulde ik meteen. Tranen over mijn wangen, ik was zo verdrietig en voelde me alleen. Ik vertelde hoeveel bevestiging ik nodig had, steeds meer, en kreeg het in de relatie steeds minder. Vrienden moesten vast gek van me worden, vertelde ik er achteraan. Want sinds het uit was bedelde ik pas echt om aandacht.

‘Lees dat boek maar eens, dat zou je vast helpen’, was haar advies. Het boek had haar namelijk ook allemaal inzichten gegeven.

Het duurde een tijdje maar uiteindelijk gooide ik toch het boek in mijn digitale boodschappenmandje. Ik vind zelfhulpboeken soms heel erg interessant, zolang je het maar met een korrel zout neemt (niets is dé waarheid). Daarom besloot ik, in etappes, het boek te lezen.

Ook voor mensen ín een relatie kan dit boek behulpzaam zijn, of als je helemaal geen relatie hebt. Want een relatie hoeft niet eens een liefdes relatie te zijn, een vriendschappelijke of familiare relatie kan ook en dit boek gaf mij in ieder geval een soort van rust, maar daar kom ik later op terug.

Waarom een review op een gezondheidsblog?

De reden waarom ik toch deze review schrijf is omdat veel mensen er enthousiast over waren en ik dit graag met jullie wil delen. Ik denk dat een boek die je kan helpen om jezelf te accepteren en ‘gelukkig’ te worden altijd meegenomen is. Ook dit moet je wel een beetje met een korrel zout nemen, een boek is niet een wondermiddel je moet het toch zelf doen. Maar dit is wel de reden dat ik deze review met jullie deel.

verslaafdVerslaafd aan liefde beschrijft hoe wij mensen onszelf eigenlijk vanaf een jonge leeftijd vaak afwijzen. Die afwijzing die we onszelf aandoen proberen we eigenlijk te compenseren met de liefde van anderen. Doordat een ander jou bevestiging geeft, waar je naar hunkert als het ware, word je steeds afhankelijker van een ander.

Dit is echt de grote lijn van het boek, of in ieder geval wat ik er uit heb gehaald.

Het eerste gedeelte van het boek is een soort uitleg, hoe werkt je ego, hoe werkt die bevestiging, en nog veel meer. In het tweede gedeelte ga je aan de slag, dan ga je leren om jezelf te accepteren zodat je jezelf niet meer af hoeft te wijzen.

Ik heb van dit boek vooral geleerd dat ik bevestiging uit mijzelf moet halen en niet uit anderen. Waar ik in mijn laatste relatie bedelde om aandacht, om een complimentje, om compensatie omdat het niet goed ging met mij en met ons, probeer ik nu beter te accepteren wie ik ben. Wat mijn sterke en minder kanten zijn en dat te omarmen.

Of dit boek voor een toekomstige (nog lang niet van toepassing, ben nog druk aan het werk met mezelf) relatie een hulpmiddel is geweest durf ik niet te zeggen, maar op persoonlijk vlak heb ik er veel aan gehad. Een complimentje is leuk maar ik heb het niet meer nódig om me prettiger te voelen in mijn vel. Ik laat op dit moment vooral mijn geluk van mezelf af hangen en niet van een ander.

Positief

Wat ik erg goed vond aan dit boek was dat het mijn ogen heeft geopend hoe ik soms in mijn relatie was. Ik had veel herkenningspunten en dit betekent niet dat het slecht was. Wel betekent dit dat ik op een bepaalde manier in een relatie was waar ik een volgende keer waarschijnlijk in terugval, waardoor je het moeilijk maakt voor jezelf en je partner. Ik vond het boek heerlijk weglezen en ook de quotes aan het begin van een hoofdstuk spraken me aan.

Minder positief

Het tweede gedeelte (het ‘doe’ gedeelte) vond ik nogal zweverig. Het ging veel over mediteren en hoewel ik daar positief over ben, mocht het van mij wel wat minder. Ik gebruik liever de informatie van het begin en pas dat op mijn eigen manier toe. Maar voor anderen kan dit wel helpen dus dat ligt heel erg aan het soort persoon die dit leest.

Bestellen

Kun je bovenstaande link niet zien? Dan heb je vast een adblocker aanstaan, geen probleem als je op deze link klikt kom je op dezelfde link van Bol.com. Groentje Gezond is mijn hobby en mijn passie, maar om de site draaiende te houden, en af en toe in de toekomst iets leuks te kunnen bekostigen, gebruik ik het partnerprogramma van Bol.com. Dus als je iets wil bestellen, ook al is het iets anders, en je klikt op een link via deze site dan krijg ik commissie. Meer weten over dit? Dat lees je hier.

Heb jij het boek Verslaafd aan liefde al eens gelezen? Wat deed dat voor jou? En als je het nog niet gelezen hebt: zou je dat willen?

Misschien ook iets voor jou?

11 comments

Landa 3 september 2015 - 09:55

Zo herkenbaar, over het ’terugvallen’ heb ik het ook nog met een vriendin gehad destijds, zij was daar toen mee bezig. In het begin van de relatie ben je afhankelijk, emotioneel gezien en daardoor aantrekkelijk en somehow verlies je dat ofzo. Moet zeggen: ligt er echt aan wie je nieuwe partner is. Zorg dat jullie goed op elkaar aansluiten, want constant een partner waar je veel voor moet inleveren, dat breekt je op den duur.

Reply
Emma 3 september 2015 - 11:09

Ik heb het boek toevallig ook laatst gelezen en sluit me wel aan bij jouw review. Het is een super boek voor zelfreflectie en legt heel logisch uit waarom je geen bevestiging van anderen nodig hebt. Het beloofd heel veel en dan moet je ineens gaan mediteren. Geen slechte methode maar vergt wel veel geduld. Ik merk dat ik me steeds meer bewust ben van zelfafwijzing en dat alleen al is een win. Dus het is een goed boek, maar als blijkt dat je maandenlang moet gaan mediteren in de hoop dat het gaat werken haak ik een beetje af.

Reply
Anouk 3 september 2015 - 11:25

Helemaal mee eens! Het eerste gedeelte heeft mij heel erg geholpen maar het tweede gedeelte was voor mij ook een beetje ’too much’. Wat tof dat mijn review aansluit met jouw eigen ervaringen, en dat dit boek toch bij heeft gedragen aan wat meer bewustzijn bij ons allebei.
Bedankt voor je reactie!

Reply
Jenn 3 september 2015 - 13:26

Lijkt me een erg interessant boek

Reply
Review: De nieuwe Single | Groentje Gezond 29 mei 2016 - 08:37

[…] ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Ik schreef toen een review over het boek: Verslaafd aan liefde  een boek dat mij heel erg hielp door me te leren dat ik waardering uit mezelf moest halen, niet […]

Reply
Ik ben geen positief persoon... - Groentje Gezond 24 oktober 2016 - 15:14

[…] was mijn hele zelfbeeld ook weer negatief. Nadat mijn laatste relatie uitging las ik het boek Verslaafd aan liefde. Daar heb ik toen zo gigantisch veel aan gehad. Het gaf me besef dat ik bevestiging nodig had van […]

Reply
Petra 24 oktober 2016 - 20:58

Eindelijk een volwassen boek over liefdesverdriet
Met Liefdesverdriet – zeven bijzondere ontmoetingen met jezelf helpt psycholoog en relatietherapeut Petra van der Heiden iedereen met een gebroken hart. http://www.hulpbijliefdesverdriet.nl

Reply
Anouk 24 oktober 2016 - 21:46

Hallo Petra, als je graag je boek wil uitlichten mag je me een mailtje sturen via Anouk@groentjegezond.nl
Via een reactie op een blog… tja ik kan daar iets van vinden maar ik zal daar nu niet verder op ingaan 😉
Groetjes, Anouk

Reply
Stoptober - Groentje Gezond 25 januari 2017 - 14:35

[…] vroeger was bijvoorbeeld gestopt door De opluchting van Jan Geurtz. Ik was fan van zijn boek “verslaafd aan liefde” dus ik kan goed voorstellen dat dit boek ook goed kan […]

Reply
Review: De nieuwe Single - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:26

[…] ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat wil ik?’. Ik schreef toen een review over het boek: Verslaafd aan liefde  een boek dat mij heel erg hielp door me te leren dat ik waardering uit mezelf moest halen, niet […]

Reply
Hoe zit jij in je vel? - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:30

[…] las in Verslaafd aan liefde dat het belangrijk is om bevestiging uit jezelf te halen en niet uit een ander. Maar wat nou als je […]

Reply

Geef een reactie