Review: Thermen Bussloo, even helemaal zen

by Anouk

Stiekem was ik best een beetje zenuwachtig voor mijn saunabezoek bij de Thermen Bussloo. Jaren geleden ben ik een keertje met een vriendin op badpakken dag naar een sauna geweest maar ik had toen het gevoel dat ik de échte sauna ervaring nog niet had meegemaakt. Toch duurde het een aantal jaar voordat ik het weer probeerde, tot ik een tijdje geleden een uitnodiging in mijn mailbox vond voor de Thermen Bussloo. De badkleding dag is de tweede en de laatste dinsdag in de maand, maar aangezien ik dan gewoon aan het werk ben was dit voor mij geen optie. Daarom besloot ik gewoon op zaterdag te gaan, samen met een collega, met een gezonde dosis spanning want dat naakt tussen allemaal mensen staan vond ik enger dan ik eigenlijk wilde toegeven.

Naakt

Mijn vriendinnen zitten een beetje in dezelfde leeftijdscategorie als ik (22-30) en een groot aantal van deze jonge vrouwen vind het doodeng om zonder badpak naar een wellness center te gaan. Waaronder ik, want ik zag er best wel tegen op. De avond voordat ik naar Bussloo ging Googlede ik al naar:

– naakt sauna – alles scheren sauna – wintervacht sauna – naakt eng sauna – hoeveel handdoeken sauna – gezondheidseffecten sauna – uitrusten – relax sauna –
Ik ben echt zo’n onderzoeker voordat ik wat ga ondernemen, moest ik nou alles scheren bijvoorbeeld? (Antwoord: gewoon lekker doen waar jij je fijn bij voelt, niemand die het iets interesseert of je een oerwoud ergens hebt, of dat je misschien de boel weg hebt geschoren/geharst)
Daarnaast heb ik aan levende (blote) lijven ondervonden dat het naakt zijn eigenlijk helemaal niets voorstelt. Wat ik fijn vond aan deze sauna was dat er altijd een medewerker rondloopt, die is herkenbaar doordat zij als enige helemaal gekleed is. Aan een van de medewerkers heb ik om een korte rondleiding gevraagd, want hoe begin je nou met zo’n sauna bezoek? Ondanks dat mijn collega meerdere keren per jaar een sauna bezoekt, wilde ik het als newbie toch even navragen. Dat was écht een aanrader, ze kon me meteen vertellen welke sauna’s geschikt waren om mee te beginnen, dat er een bad was waar je muziek kon horen als je met je oren onder water ging, een paar persoonlijke aanraders en nog wat tips. Daarnaast vertelde ze ook dat alle sauna’s stilte sauna’s waren, iets wat ik persoonlijk heel fijn vond want je komt voor ontspanning en rust en als iedereen dan hun hele leven gaat bespreken kan dat als storend ervaren worden.

Thermen Bussloo

Na de rondleiding voelde ik me nog een beetje onwennig, dus met mijn badjas nog aan nam ik plaats bij het voetbad waardoor alles even helemaal lekker warm werd. We sprongen nog even onder de douche en begonnen bij een sauna met sleedoorntakken, die heerlijk was! Deze sauna is goed voor je luchtwegen en ik voelde direct dat ik heel goed kon ademen. Deze sauna was “maar” zestig graden, dus goed voor beginners. Ik lag daar heerlijk te zweten en had al helemaal niet meer het idee dat het raar was om naakt te zijn. Dat was voor mij persoonlijk echt een overwinning, misschien vinden jullie me een aansteller maar zoals ik al zei heb ik het nagevraagd bij vriendinnen van mijn leeftijd en blijkbaar voelt de gemiddelde saunabezoeker zich toch prettiger in hun lijf dan wij. Aan de andere kant duurde het nog geen twee minuten voordat ik het van me af liet glijden en was het de rest van mijn bezoek zeer normaal om naakt te zijn in de sauna’s of in het bad (naakt zwemmen was ook een echte aanrader!).

Aanraders

Er waren een heleboel sauna’s, binnen en buiten, om uit te kiezen en dit waren mijn favorieten:
Het saltarium Bron: Thermen Bussloo
Deze sauna was de eerste sauna met sleedoorntakken, hier stroomt zout water overheen wat heel goed is voor je luchtwegen. Deze sauna was zeer goed uit te houden (60 graden) en voelde zeer prettig.

Valo bad sauna Bron: Thermen Bussloo
Deze sauna had ontelbare lichtpuntjes die van kleur veranderden en dit gaf een rustgevend en prettig effect. Ook zestig graden dus goed uit te houden. Helaas gingen we na tien minuten alweer uit deze sauna (ik had het veel langer uit kunnen houden) omdat we naar een ritueel met klank en geur wilden gaan ergens anders. Hier had ik veel langer willen blijven!

Het Osmaanse badhuis Bron: Thermen Bussloo
Hier kwamen we gewoon twee keer, helemaal in het begin en aan het einde omdat je hier begint met een stoombad waardoor je poriën open komen te staan. Daarna ga je heerlijk scrubben met minerale zoutscrub, even afdouchen en dan heerlijk relaxen in het kruidenbad. Je huid wordt hier zó zacht van. Normaal gesproken heb ik nogal ruwe armen (geen idee hoe dat komt) maar de dagen na deze sauna voelt mijn huid nog steeds zijdezacht aan.
Tip: Neem iemand mee die lekker even je rug kan scrubben 😉

De vier elementen sauna Bron: Thermen Bussloo
Deze sauna werd wel 80 graden, om de zoveel tijd heb je een ander element dat begint door middel van geluiden en licht. Zelf was ik in deze sauna tijdens het “oerwoud” element. Er waaide af en toe een fris briesje (anders hield ik het niet uit hoor) en je hoorde oerwoudgeluiden. Opeens kwam er nog een paar keer een tropische regenbui waardoor de sauna loeiheet werd. Net toen ik dacht dat het te lang duurde stopte de ervaring en dan heb je even rust tot het volgende element begint. Andere elementen zijn: Noordzee, vulkaan en woestijn. Waarschijnlijk was oerwoud net goed genoeg voor mij en was de rest misschien wat heftiger.

Bij de Thermen Bussloo kun je ook allemaal arrangementen boeken, zoals massages, lunch- of diner. Ook kun je een hotelovernachting boeken, iets wat nu zeker op mijn verlanglijstje staat.

Even helemaal zen

Zoals jullie weten zit ik in een hele heftige periode, elke dag na mijn werk zit ik zeker nog twee of drie uur aan mijn studie, in de weekenden zelfs negen uur. Dat geeft veel spanning en stress, dus dit uitstapje kwam zeker goed uit. De hele dag maakte ik me nergens druk om, voelde me ontspannen (weg zere nek en schouders!) en ik merkte dat ik alles even los kon laten. Ook de dag erna voelde ik me nog helemaal warm en rozig, uitgerust en prettig. Daarom ben ik van plan zeker vaker naar de sauna te gaan, want voor mij persoonlijk is het toch ultiem ontspannen.

Nieuwsgierig geworden? Op de website van de Thermen Bussloo vind je meer informatie over de verschillende sauna’s, baden, arrangementen en badpakdagen.

IMG_20170121_173115

Dit is een gesponsord artikel, wil je meer weten over sponsoring? Lees dan mijn disclaimer.

Hoe was jouw eerste sauna bezoek?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

Frank Buurman 16 april 2017 - 13:54

Als sauna en eetgelegenheid redelijk maar veel te druk met lange wachttijden. Helaas trekt Thermen zich niets aan van maatschappelijk en natuurlijk belang. In de Berendonck hier bij Nijmegen is een enorm natuurgebied gesloopt voor de aanleg van haar nieuwe sauna. Ondanks enorm verzet van de plaatselijke bevolking. Terwijl op 9 mei 2017 een beroep bij de Raad van State behandeld wordt is desondanks doorgegaan met deze natuursloop. Vanwege drukte, en natuur-onvriendelijkheid (voor de echte vakanties en trips is mooie natuur een must en geen gesloopte natuur) een 1.

Reply
Walter 19 mei 2018 - 11:31

Eten en drinken veel te duur buffetten zijn slecht pilsje kost 3.95 voor 30cl nooit meer bussloo

Reply
Anouk 30 mei 2018 - 09:05

Hoi Walter, ik vind vaak eten en drinken in elke spa duur. Meestal eet ik vooraf of kijk ik naar aanbiedingen voor lunch of iets dergelijks. Zelf vond ik Bussloo wel fijn, tegenwoordig ga ik wel eens naar een kleinere spa maar vind de prijzen niet mega verschil maken in de restaurants.

Reply
Bastu 20 april 2020 - 15:01

Heerlijk om naar de sauna te gaan op je vrije dag. Het is als het ware een dagje op stap. Leuk om te lezen dat je hebt genoten!

Reply

Geef een reactie