Review: Prfct, in zeven stappen naar een optimistisch zelfbeeld.

by Anouk

Heb jij er wel eens bij stilgestaan hoe je naar jezelf kijkt? Als je ’s ochtends voor de spiegel staat, is dat dan met een glimlach? Of had je er liever een gordijntje voor gehangen? Zou jij graag een realistisch zelfbeeld willen hebben? Of zelfs een positiever over jezelf willen denken? Lees dan even verder.

Onderstaand artikel bestaat uit een review over een boek die ik heb gekregen. Gesponsorde content dus.

Prfct is een boek die je aan het denken zet. Je brein maakt er misschien al perfect van zelfs al staat dat er niet. De schrijver, Saskia Geaerts, speelt hier al eigenlijk in op wat je brein doet namelijk: invullen. Sommige dingen of gebeurtenissen hebben wij mensen allang ingevuld over onszelf of anderen. Dat je een laag zelfbeeld hebt kan hier bijvoorbeeld door komen. Maar wat als je nou kan leren, door praktische oefeningen, om wat neutraler te kijken?

Realistisch, positief of optimistisch?

Wat ik boeiend vond aan dit boek was de uitleg over het ontstaan van ons zelfbeeld. Maar ook het verschil volgens te schrijven in de benadering ervan.

Stel je bent een vreselijk vervelend persoon en je weet dat van jezelf. Dan heb je een realistisch beeld van hoe je bent en dat noemt Geaerts een positief zelfbeeld. Wellicht wat verwarrend maar in dit boek worden twee nieuwe termen geïntroduceerd:

  • het kritische zelfbeeld
  • het optimistische zelfbeeld

Kritisch legt de nadruk op wat er niet goed is terwijl optimistisch kijkt naar wat de mogelijkheden zijn! Lekker positief aan de slag dus!

De zelftest

Je begint dit boek met een nulmeting waarin je aangeeft hoe je over jezelf denkt. Daarna vraag je anderen om deze in te vullen. Zo zie je of je een realistisch zelfbeeld hebt (klopt dit met de werkelijkheid?) en of dit kritisch of optimistisch is. Een goede graadmeter en deze doe je aan het eind nog een keer.

Aan de slag!

Dit boek is naast theoretisch ook vooral lekker praktisch. Oefeningen die je zelf of met een gesprekspartner moet doen om onderliggende zaken aan het licht te brengen. Zoals: wat zijn nou jouw diepste overtuigingen en waar komen ze vandaan?

Voor deze recensie kan ik niet teveel voorbeelden geven, daarvoor moet je het boek zelf lezen, maar ik herkende veel van de oefeningen uit de hulpverlening. Menig psycholoog of hulpverlener zal zulke oefeningen gebruiken om je verder te helpen. Het fijne van een boek is dat je dit rustig in je eigen tempo kunt doen.

Mijn beoordeling:

Waardering: 4 uit 5.

Dit boek geeft goede handvatten naar een beter zelfbeeld. Zelf kende ik al veel van de oefeningen en bleek mijn beeld best realistisch al doordat ik al lang aan mezelf heb gewerkt. Mijn jongere ik had heel goed dit boek kunnen gebruiken. Daarom vier sterren voor iemand die een eerste stap wil zetten naar wat meer liefde en compassie voor zichzelf.

Winnen

Omdat ik denk dat dit boek een ander goed zou kunnen helpen wil ik hem weggeven. Het boek is al gebruikt en heeft een verhuizing overleefd dus hij ziet er niet meer helemaal als nieuw uit. Wel hoop ik iemand er plezier mee te kunnen doen. Je kan dit boek winnen door even een reactie achter te laten op deze blog, via Facebook of Instagram. Alleen: “ik doe mee” is voldoende maar meer tekst mag natuurlijk altijd. Op zondag 2 februari maak ik de winnaar persoonlijk bekend via een berichtje op social media of via mail.

Prfct kopen

Prfct is te koop via o.a. Bol.com.

Ik werk met affiliate links om Groentje Gezond te kunnen bekostigen. Mocht je eens iets via Bol.com willen bestellen kan je dat doen via zulke linkjes (ook via mijn disclaimer of de home page).

Misschien ook iets voor jou?

17 comments

Rick 27 januari 2020 - 09:25

Ik doe mee

Reply
Anouk 28 januari 2020 - 23:00

Leuk Rick!

Reply
Sylvia Kieffer 27 januari 2020 - 10:59

Ik doe zeker mee! Zou zeker van pas komen!

Reply
Sabine 27 januari 2020 - 17:25

Fijn review, het heeft me nieuwsgierig gemaakt. Ik doe graag mee! Ik zit voorlopig aan huis gekluiserd helaas. Ik was erg teleurgesteld daardoor. Ik kan wel een boek gebruiken ter motivatie. 🙂

Reply
Anouk 28 januari 2020 - 23:09

Hoi Sabine, wat vervelend dat je aan huis gekluisterd zit! Hoop dat dit boek je kan helpen mocht je hem winnen 2 februari 🙂 Duim voor je.

Reply
Anouk 28 januari 2020 - 23:00

Succes Sylvia, leuk dat je meedoet.

Reply
rachel 27 januari 2020 - 11:31

het klinkt goed maar zou het zelf niet zo snel lezen eerlijk gezegd 😉

Reply
frida 27 januari 2020 - 11:47

ik doe mee. Zou top zijn na een rotperiode met op- en afbouw van medicatie die voor geen meter werkten. Ik wil nu graag zelf thuis met dit boek aan de slag (naast therapie hoor!), dus niet alleen zelf dokteren. Je maakt me wel benieuwd naar dit boek!

Reply
Anouk 28 januari 2020 - 23:02

Wat goed dat je dit naast therapie wil gaan proberen! Wens je sterkte in je rotperiode, hopelijk voel je je snel beter. Wellicht win je het boek zondag 🙂

Reply
Manon 27 januari 2020 - 12:24

Super interessant. Ik vind dit soort boeken altijd een soort van ‘out of my comfortzone’ maar eigenlijk is het natuurlijk super goed om hier mee bezig te zijn. Ik laat de winactie aan me voorbij gaan, maar wel heel leuk dat je een gelezen boek zo een tweede leven gaat geven! Leuk 🙂

Reply
Fleur 27 januari 2020 - 14:48

Klinkt inderdaad als een goed boek om meer inzicht te krijgen in je zelfbeeld. Een belangrijk startpunt voor veel andere zaken

Reply
Jouvence 27 januari 2020 - 23:28

Lijkt me een erg interessant en waardevol boek! Ik wil graag een gokje wagen voor deze winactie.

Reply
Merel 28 januari 2020 - 06:40

Klinkt interessant, ik doe graag mee. Grappig dat ze meteen start met de titel en zo toont hoeveel je invult eigenlijk – vaak voor een ander natuurlijk. Kan nooit kwaad om er eens bewust bij stil te staan, zeker met een boek.

Reply
Elles 28 januari 2020 - 08:47

Lijkt me een goed boek om mee bezig te zijn. Ik doe mee. Dan kan ik mijn zelfbeeld wat verbeteren.
Liefs,
Elles

Reply
Renata Feyen 30 januari 2020 - 16:44

Mijn zelfbeeld is zo goed als het moet zijn – niet te slecht niet te goed 🙂

Reply
Sanne 30 januari 2020 - 19:06

klinkt interessant om zo je innerlijke en zelfbeeld te verruimen en te verbeteren.

Reply
Jenn 4 februari 2020 - 09:07

Klinkt interessant! Ik doe graag mee 🙂

Reply

Geef een reactie