Review: Medela Freestyle Flex borstkolf

by Anouk

Gisteren deelde ik een review over de Youha draagbare borstkolf. Vandaag schrijf ik over de Medela Freestyle Flex, een kolf die mij vanuit het ziekenhuis was aangeraden. Het fijne van twee kolfapparaten hebben is dat ik ze goed kan vergelijken. Deze kolf is erg effectief en werkt fijn, de andere kan je makkelijk in je bh stoppen. Deze is binnen een mum van tijd droog en schoon, de Youha heeft meer ml opvangbakjes. Voor een volledige review van de Medela lees gerust verder. Alle informatie is door mij opgezocht en verder vanuit mijn eigen ervaring opgeschreven. Dit artikel is niet gesponsord maar ik heb wel affiliatie links (daarover onderaan het artikel meer).

Voor ik schrijf over de kolf, kijk altijd even bij je verzekering wat je vergoeding is. Vaak zijn de vergoedingen voor lactatiekundige zorg best leuk en kan je een lactatieconsult of kolf (deels) via je zorgverzekering aanschaffen.

Hoe werkt deze kolf?

De Medelareestyle Flex is een dubbele elektrische kolf die eventueel ook enkelzijdig te gebruiken is. Je hebt een motor met luchtlang en twee stukken die je op een flesje kunt draaien met borstschild. Deze opzetstukken in je vastmaken aan de slang en hierdoor ontstaat er een vacuüm waardoor je kunt kolven. De motor is een apart kastje, het is een gesloten systeem wat betekent dat er geen melk in de motor kan komen. Op het kastje staat de tijd en kun je apart de functie (opwekken van de toeschietreflex of kolffunctie) kan aanklikken. Na een kwartier maakt de kolf een geluidje en na een halfuur schakelt het apparaat automatisch uit. Het is een effectieve kolf en lijkt een beetje op de kolf die ik van Medela in het ziekenhuis had gebruikt.

Mijn ervaring

De Medela is heel erg effectief in gebruik. Als je de motor niet op een hard oppervlak legt maar bijvoorbeeld op de bank is het ook een hele stille kolf. De borstschilden zijn niet heel zacht maar wel prettig omdat je ze kan draaien naar hoe je borsten staan. Wel heb je een stevige bh of kolfbh nodig om ze achter te klemmen. Zelf heb ik in het begin twee gaten in een sport bh geknipt wat prima werkte maar Medela heeft ook aparte kolf bh’s. Soms verbreekt bij mij wel het vacuüm als ik een gewone bh aan heb, bijvoorbeeld op mijn werk en dan moet ik ze toch even vasthouden. Dat is een nadeel. Maar aan de andere kant is het een prettige kolf, hij is erg betrouwbaar en in het begin heb ik ook veel de Medela app gebruikt om bij te houden hoeveel en hoe laat ik kolft (dit is een app die verbinding maakt met het apparaat).

Voordelen

 • Vrijwel even goed als een kolf in het ziekenhuis
 • Fijne app
 • Je krijgt een fijne tas, koeltas, koelelement en flesjes bij je aankoop
 • Hiermee blijft je melk heel lang koel en kun je met een gerust hart buitenshuis kolven
 • Effectieve kolf
 • Makkelijk menu op de motor met tijdsindicatie
 • Twee standaard maten borstschilden
 • Fijne bereikbare klantenservice
 • Maakt vrijwel geen geluid
 • Zeer makkelijk schoon te maken en snel droog
 • Accu gaat lang mee

Nadelen

 • De accu is bij mij al een keer kapot gegaan (wel snel opgelost door de klantenservice!)
 • Je zit nog met een slang vast aan een los apparaat en bent dus minder mobiel
 • Hebt en kolf bh nodig of voedingsbh om handsfree te kolven en bij een gewone bh verbreekt soms het vacuüm

Mijn oordeel

Deze kolf is oprecht een hele fijn betrouwbare kolf. De motor deed het op een gegeven moment ineens niet meer, maar de klantenservice loste dit meteen op en stuurde een nieuwe. Dit betekent niet dat alle accu’s ineens leeglopen maar dit was mijn eenmalige ervaring. De nieuwe accu doet het alweer een maand of 5 zonder problemen en ik gebruik de kolf vrijwel dagelijks en meerdere keren op een dag als onze dochter bij de opvang of grootouders is. Omdat de kolf maar uit drie grote stukken bestaat om schoon te maken zijn ze snel droog en kan je ze snel weer opnieuw gebruiken. Mijn borsten zijn niet helemaal gelijk (welke wel?) en ondanks dat de schilden prettig zitten, zijn ze voor mijn borsten niet helemaal ideaal. Als ik ze achter een gewone bh haak, verbreekt soms het vacuüm. Maar als ik ze weer aandruk is het weer goed en het heeft geen invloed op de melkstroom. Je moet bij deze kolf wel rechtop zitten en de motor is net een beetje aan de grote kant om makkelijk in een zak te stoppen als je rondloopt. Voor dagelijks gebruik kan ik hem absoluut aanraden, je kan op de motor precies zien hoe lang je kolft en op welke setting dat vind ik erg fijn. Ook kan je prima 1 borst kolven terwijl je je kindje met de andere voed, hiervoor hoef je alleen de slang even anders te doen. De aanschaf van deze kolf is niet heel goedkoop maar het is ook niet de duurste kolf op de markt. Bij Medela weet je wel zeker dat je kwaliteit krijgt en dat weet je niet altijd zeker bij andere merken. Bij twijfel neem dan even contact op met een lactatiekundige bij jou in de buurt voor een kolfconsult. Ik ben in ieder geval erg tevreden over deze kolf.

Medela Freestyle Flex aanschaffen?

De Medela Freestyle Flex is onder andere aan te schaffen via Bol.com. Als je dit via een linkje op mijn website doet dan krijg ik een kleine commissie. De bedragen die ik daarvoor ontvang stop ik weer terug in de blog zodat ik daar de website kosten en dergelijke mee kan betalen of de website kan verbeteren. Dit artikel is niet gesponsord en naar mijn eigen inzicht geschreven.

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Kolven op je werk, hoe gaat dat? - Groentje Gezond 9 juni 2023 - 13:35

[…] de enige in een hele lange tijd die kolfde op het werk. Toen ik startte met kolven gebruikte ik de Medela Freestyle en later de Youha draagbare borstkolf. De kolfruimte is een kleedruimte waar vrijwel niemand komt. […]

Reply

Geef een reactie