Review: Headspace

by Anouk

Is mediteren alleen voor zweverige mensen? Welnee! Ik was gisteren druk bezig met mijn studie en het lukte me maar niet om me te focussen. ’s Ochtends had ik al pilates gedaan dus ik vond het maar stom dat niets me leek te lukken. Opeens herinnerde ik me een app die ik een jaar of twee geleden wel eens gebruikte. Headspace. Een klasgenoot raadde het me aan, “het werkt goed tegen stress”, zei ze met een knipoog. Nou heb ik best vaak stress en hoewel ik daar allemaal tips over weet, vergeet ik soms gewoon aan mezelf te denken en ga ik alleen maar door. Maar na een paar minuten headspace was ik gisteren weer helemaal zen en heb ik gelukkig nog wat voor school kunnen doen.

Wat is headspace?
Headspace is een app, maar je kunt je ook gewoon op de website aanmelden. Let op, deze app is in het Engels.
Onderstaand filmpje geeft volledige uitleg maar als je geen zin of tijd hebt om hem te bekijken ga ik na het filmpje verder met de uitleg.

Je begint met het gratis programma “take ten”, in tien dagen (tien minuten per dag) leer je de basis van het mediteren. Persoonlijk heb ik hier veel aan gehad, vooral omdat ik vaak pieker ’s nachts. Ik heb door deze app geleerd om deze gedachten weg te jagen omdat ik er op dat moment niets mee kan/wil.
Na “take ten” kan je je aanmelden voor honderden meditatiefilmpjes/audio. Voor elke situatie staat er wel iets online en je kunt kiezen van een paar minuten tot een uur meditatie.

Wat vind ik van Headspace?
Ik heb alleen de tien dagen versie gebruikt omdat ik nooit zo happig ben op abbonementen, maar mijn klasgenoot heeft wel de betaalde versie en zij is er heel erg content mee.
Daarom zit ik er nu aan te denken, met het nieuwe schooljaar voor de boeg (mijn laatste jaar waarin ik misschien wel of misschien niet ga afstuderen. Ligt even aan hoe alles loopt…) lijkt het me zeer gezond voor mijzelf om alsnog een abonnement te nemen.
Wat ik vooral fijn vind aan de app is dat het je handvatten geeft om te leren mediteren, maar dat het je ook bewuster maakt van je eigen gedachten. Daarnaast is het gewoon rustgevend voor jezelf om tien minuten per dag te pakken om niets te doen. En dan bedoel ik niet niets doen als in: naar je plafond staren en leegte ervaren, nee niets denken en even gewoon “zijn”. Oké dat laatste klinkt misschien wel een beetje zweverig maar ik denk dat het o

Heb je even tijd? Dan raad ik je aan om onderstaand filmpje even te kijken. Het duurt wel twintig minuten maar een van de oprichters van Headspace legt op een laagdrempelige maar interessante manier uit hoe volgens hem meditatie werkt en wat het voor je kan doen:

Ook als je Heaspace alleen tien keer uitprobeert kun je op een makkelijke manier leren mediteren. Zelf doe ik het nu ook wel zonder, met de tips die ik kreeg lukt het me nu soms even helemaal af te sluiten en te relaxen. Ik speel al langer met het idee om dit elke dag op een bepaald tijdstip te doen, maar daar ben ik zo chaotisch in! Misschien toch maar een wekker zetten en elke avond voor het slapengaan toch even vijf tot tien minuten Headspace aan. Even helemaal zen.

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

EHBO (Eerste Hulp Bij Ontspannen) - Groentje Gezond 12 december 2016 - 11:57

[…] Tip van mijn fysio, ga op yoga! Ook omdat ik mijn spieren moet laten ontspannen en omdat het super goed is voor je houding. Yoga en meditatie laat je beter omgaan met stress en zorgt dat je dingen sneller een plekje kan geven. Daarnaast zijn ademhalingsoefeningen zeer goed. Zelf mediteer ik meestal met Headspace. […]

Reply

Geef een reactie