Review: Altijd trek?

by Anouk

Altijd trek? Vooral sinds ik stopte met roken heb ik vaak “honger”. Snaaizucht kun je het ook wel noemen, dan wil ik gewoon iets eten, maakt niet uit wat, als het maar veel is. In de vakantie had ik al helemaal even geen discipline meer, waardoor ik bang was dat ik een heleboel aan zou komen. Gelukkig kreeg ik dit boek opgestuurd om te reviewen!

Overzicht
David Ludwig, de auteur van dit boek, is een endocrinoloog (ja, dit moest ik ook opzoeken, dat is een arts die mensen onderzoekt en begeleidt met stofwisselingsziekten, schildklieraandoeningen, voedingsproblemen etc.), hoogleraar aan de Harvard Medical School en Harvard School of Public Health. Hij doet al jarenlang onderzoek naar diëten, begeleidt mensen om een gezond gewicht te krijgen en te behouden én heeft al meer dan 150 onderzoeken over dit onderwerp gepubliceerd.
Waarom vertel ik dit allemaal? Voor mij heeft het absoluut meerwaarde om een boek te lezen die geschreven is door iemand die snapt hoe je research doet.

Het is een dik boek, maar liefst 399 pagina’s. Deel 1 bestaat uit informatie over het onderzoek dat David Ludwig heeft gedaan, wat zijn patiënten ervan vonden. Hij heeft zijn jarenlange ervaring gebundeld in dit dieet en heeft het getest op een groep mensen. Hun ervaringen zijn verspreid door het hele boek te lezen.
Deel 2 gaat echt specifiek over het dieet wat uit drie fases bestaat.

Daarna zijn er bijna 50 bladzijden vol met recepten.

Wat vind ik?
Ik hou van onderzoek, toen ik journalistiek studeerde schreef ik zelf onderzoeken maar moest ik ook uitzoeken welke onderzoeken van wetenschappers geschikt waren als bron. Nu doe ik een opleiding tot docent en ben ik ook veel bezig met onderzoek doen en onderzoeken gebruiken als bronnen voor mijn verslagen.
Persoonlijk vond ik het eerste deel van het boek zeer interessant. Niet alles was heel erg nieuw (minder koolhydraten, meer gezonde vetten, bewust eten, minder suikers) maar alles is wel heel goed uitgelegd! Het is echt geschreven voor mensen die net als ik heel erg van informatie houden.
Wil je alleen het dieet volgen? Dat kan ook. De auteur geeft je een soort van de keuze. De globale kennis is handig om te weten, maar als je wil beginnen en de volgende vijftig bladzijden over wil slaan waar we dieper op de kern ingaan, kan dat ook gewoon.
Voor mij las het boek bijna weg als een lekkere roman op vakantie. Het is prettig geschreven, de informatie vond ik daadwerkelijk interessant en er is ook een heel stuk waarom reguliere diëten niet werken.

Maar….
Maar… Dit is ook een dieet! Het boek is echt interessant, ik vond het leuk om te lezen. Ik werd zelfs benieuwd naar de weekprogramma’s en het afvallen. Want net als ieder ander wil ik ook graag nog wat afvallen, en wat is er fijner dan een weekprogramma die precies aangeeft hoe je dat moet doen?
Ik geloof niet in diëten. Daar schreef ik al eerder dit artikel over: Waarom op dieet gaan niet werkt
Dit dieet daarentegen is wel iets anders dan bijvoorbeeld Sonja Bakker. Je gaat opnieuw leren eten, daar heb je drie fases voor. Bij fase 1 schrap je een heleboel wat je normaal eet. Die fase duurt maar twee weken. Bij fase 2 voeg je al wat meer toe maar blijf je afvallen. Bij fase 3 kijk je wat je nog meer kan toevoegen om op gewicht te blijven. Het dieet is eigenlijk wat steeds meer bekend wordt in gezondheidsgroepen. Goede vetten, geen suikers, lekker maar gezond eten.

Wat ik wel goed vind
– Het dieet, als je dit echt wil volgen, is in de eerste fase helemaal voor je uitgeschreven. Je kan dit als houvast gebruiken, als richtlijn of als dé manier van eten voor de eerste twee weken. Het ligt helemaal aan hoe jij met deze manier van eten aan de slag wil gaan.
– Daarnaast staan er een heleboel lekkere recepten in dit boek. Ze kosten niet veel tijd om te maken (tijdsduur staat aangegeven) en ze zijn niet allemaal heel erg standaard. Dus leuk uitproberen!
– Zoals ik al zei vond ik het onderzoeksgedeelte echt heel erg goed. Er was een goede onderbouwing en moeilijkere stukken werden zo uitgelegd dat zelfs een leek het zal begrijpen.

Ik was super enthousiast om aan het dieet zelf te beginnen, tot ik in de supermarkt stond. Voor mij lijkt een weekmaaltijd met planners zeer interessant. Dat weet ik nog toen ik zo’n vijf jaar geleden een keer Sonja Bakker probeerde maar dit dieet is uitgebreid en lekker! Je mag heel veel eten, en eigenlijk verplicht deze manier van over eten denken je om zeer uitgebreid te gaan eten.
Als ontbijt mag je bijvoorbeeld een bakje yoghurt, met rood fruit (liefst frambozen). Daarnaast bak je drie eieren en een eidooier en maak je daar een sausje voor.
Als lunch heb je een heerlijke salade van tomaten met kikkerwerten en als diner eet je bloemkoolsoep en kruidige kippendijen met groenten.
Dit is fantastisch eten, toch? Serieus, ik had er echt veel zin in. Maar als alleenstaande moet ik dan wel elke dag heel veel boodschappen in huis halen.
David Ludwig heeft daar wel wat op gevonden, je eet best vaak restjes of tovert de restjes weer om in iets heel anders. Maar voor mij voelde het als een grote restrictie. Maar als ik alle testimonials mag geloven die opgenomen zijn in het boek zijn er een heleboel mensen zeer gelukkig mee. Ik ga zeker wat doen met de informatie die heb ik opgeslagen en de recepten ga ik ook zeker eens maken! Het échte dieetgebeuren laat ik wel aan me voorbij gaan.

Benieuwd naar dit boek? Hier kan je Altijd trek? bestellen en inkijken
Of klik op de link hieronder.

Op Groentje Gezond werk ik met affiliate links, wat betekent dat ik een klein bedrag krijg van elke aankoop die bij Bol.com gedaan wordt. Dit geld gebruik ik om de website te verbeteren, en laatst heb ik daar deze winactie van betaald. Bij Bol.com kun je tegenwoordig zó veel bestellen, van studieboeken tot koelkasten. Af en toe zul je een linkje voorbij zien komen, maar ik blijf, ook als ik boeken o.i.d. krijg opgestuurd, altijd schrijven naar hoe ik oprecht naar een product kijk. En mocht je een keer iets nodig hebben via Bol.com, klik dan gerust eerst op een Bol.com linkje op mijn site (rechts). Zelfs op die manier kun je Groentje Gezond al helpen.

Heb jij Altijd trek? al gelezen of zou jij dit boek willen lezen?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie