Restjes als lunch + recept bonenschotel

by Anouk

 

Sinds mijn vriend en ik groter zijn gaan wonen hebben we ineens een diepvries. Wat handig! Dacht ik meteen. Ik eet namelijk vaak alleen, maar ik kook het liefst voor veel mensen. Daarom vries ik vaak porties in. Maar zo’n diepvries is toch wel erg snel vol, en om goed gevarieerd te eten wil ik niet (meer) drie dagen hetzelfde eten. Vandaar dat ik nu af en toe restjes als avondeten maak, maar dan nog een keer als lunch meeneem.

Een tijdje geleden had ik bijvoorbeeld een bonenschotel gemaakt (het recept onderin) met rijst die ik een keer gekookt had voor een weeshuis in plaats van alleen voor mezelf en mijn vriend. Maar ik had nog steeds veel over, waardoor ik heb besloten het recept voor jullie online te zetten.

De dag erna was een donderdag, dus dan ga ik altijd naar school. Het is een lastige tijd want ik ben op school van elf uur ’s ochtends tot half negen ’s avonds. De donderdag betekent dus een lange dag voor mij. Vooral moeilijk op die dagen is: wat moet ik eten? Hier schreef ik een blog over (gezonde) keuzes. Maar, ik had nog eten over van de avond ervoor. Niet heel veel meer, een klein beetje rijst met bonen, en daar maak je super makkelijk een lekkere en gezonde salade van! Ik verwacht niet dat iedereen nu altijd de kliekjes mee gaat nemen naar werk, maar soms is dit een goede en gezonde optie. Vooral als je de avond ervoor in de keuken hebt gestaan en nog een gezond restje hebt staan! Zelf vind ik veel gerechten koud ook heel lekker. (of misschien heb je op je werk wel een magnetron) en salades krijg ik niet snel genoeg van als je ze een beetje ‘pimpt’ dus weg met de standaard boterhammen.

Recept: Bonenschotel met restjes

bonenschotel

Ingrediënten

Rijst (Zilvervlies, 1 kop p.p)

Worteltjes en erwtjes (ik heb een heel blik gebruikt maar de volgende keer zou ik verse producten gebruiken)

Kidneybonen (1 blik)

Tomaten (om boven op het mengel te leggen in de ovenschaal)

Ei (2 stuks, meer als je nog een eitje wil bakken)

Kaas (optioneel, wel gebruikt voor mijn vriendje maar niet berekent in de voedingswaardetabel)

Bereiding

Ik heb de rijst gekookt naar bereidingstijd en de laatste vijf minuten de erwtjes en worteltjes toegevoegd. Gebruik je verse producten? Kook dan iets langer mee. (daarna heb ik de rijst ingevroren maar je kan de kidneybonen wassen en meteen even meekoken)

In een mengkom heb ik twee eieren, een beetje zout, peper en knoflook gemengd en toen de rijst ontdooit was heb ik alles door elkaar gegooid. (De eieren zijn vooral gebruikt om het idee van een ovenschotel te geven) om het af te maken heb ik plakjes tomaat over de rijst gelegd, en voor mijn vriend een plakje kaas. (Ik ben opgegroeid met het idee dat een ovenschotel niet compleet is zonder (geraspte kaas)

Terwijl de schotel in de oven staat (ongeveer een halfuurtje op 180/200 graden) bakte ik twee eitjes en maakte ik een gezonde salade.

Het was een beetje donker binnen maar het resultaat:

 photo 20140108_180710-Copy_zps1d78fc09.jpg

 photo 20140108_180232_zps81f1cf4e.jpg

 photo 20140108_180215_zps8477aaa1.jpg

Wat eet jij meestal als lunch?

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

5 euro per dag: het begin | GroentjeGezond 1 april 2014 - 14:04

[…] waar ze inzitten zit vaak zout of suiker. Ze zijn makkelijk in gerechten te verwerken zoals deze […]

Reply
Groentje Gezonds eerste weekmenu! Budget style | Groentje Gezond 6 april 2014 - 08:35

[…] kunt de witte bonen in tomatensaus hiervoor gebruiken, maar ook andere soorten bonen uit blik. Kijk hier voor het basisrecept (naar beneden scrollen). Lekker met tomaten bovenop met een beetje […]

Reply

Geef een reactie