Het relax dieet (review)

by Anouk

Dit boek kreeg ik een hele tijd geleden opgestuurd om te reviewen. Het ging al niet zo goed met mij (overspannen, druk, stress, moe) en het leek me een geschenk uit de hemel. Een boek met tips over stress, mindful leven en vooral dit in combinatie met eten. Vandaag schrijf ik wat je van dit boek kan verwachten en hoe het jou kan helpen ontstressen.

Dieetboek?

De eerste mythe ga ik meteen even onderuit halen, dit is geen boek vol plannen hoe je moet eten. Eten en drinken is maar 1 hoofdstuk uit het boek, de rest gaat over ontpannen, je lichaam, en nog veel meer! Fijn aan dit boek is dat er een zes wekenplan is als fundering. In deze weken neemt auteur Jacqueline van Lieshout ons mee naar een stressvrijer en gezonder leven. Misschien herken je haar al van “in 28 dagen van gifbelt naar tempel”.

Hoewel het boek geen letterlijk dieetboek is, kan het je helpen om gezond te leven in een stressvolle samenleving.

Deel 1, 2 en 3

Het boek bestaat uit drie delen.

Deel 1 gaat over dieten en afvallen.
In dit gedeelte deelt Jacqueline persoonlijke verhalen over zichzelf. Mensen zijn gestresst, gevangen door de voedselindutrie en voelen zich ongelukkig, dik en vergeten wat hun lichaam nodig heeft.

Deel 2 gaat over stress en onze gezondheid.
Nu beginnen we echt over stress, en wat dit doet met onze gezondheid. Hier word je niet gelukkig van, maar het bereid ons als lezer voor op deel 3, wat het zes wekenplan is.

Deel 3 is het 6 wekenprogramma.
Elke week kun je een nieuw hoofdstuk beginnen met tips en achterliggende informatie die je kunnen helpen om gezonder te leven en liever naar jezelf toe te zijn.

Het 6 weken programma

  • week 1 – rust, reinheid en regelmaat
  • week 2 – (nieuwe) rituelen
  • week 3 – eten en drinken
  • week 4 – je lichaam
  • week 5 – mind over body
  • week 6 – review (een soort terugblik/samenvatting)

Wat heb ik aan het boek gehad?

Even in alle eerlijkheid: ik heb het 6 weken programma niet gevolgd. Dat gaat me nu niet lukken naast alles wat er nu met me aan de hand is (hier vind je meer persoonlijke burn-out gerelateerde artikelen). Wel heb ik veel aan het boek gehad door het alleen al te lezen. Punt 1: je neemt tijd om een boek te lezen. Misschien een beetje flauw maar dat is al een stap. Je neemt namelijk tijd voor jezelf en dat is volgen mij en het boek heel belangrijk.

Daarnaast heb ik gekeken wat ik toe kon passen. Zo helpt een opgeruimd huis en een koelkast met voeding in plaats van vulling zeker als je stress ervaart. Rituelen verwerken in je leven helpt me ook. Uit elk hoofdstuk kon ik wel iets halen dat me helpt bij mijn herstel. Ook al weet je sommige dingen heus wel, soms is het fijn om het zwart op wit op papier te hebben staan.

Een aanrader yes or no?

Dit boek is een prima steuntje in de rug al je voelt dat je stress ervaart, als je een emotie eter bent, als je net als ik chaotisch bent en het fijn vind om te lezen wat iemand hier over te vertellen heeft. Ook de persoonlijke informatie geeft erkenning. Het plan is denk ik wel goed te doen in zes weken, maar ook als je het plan niet letterlijk volgt kun je veel tips en tricks leren.

Het hele boek is trouwens heel makkelijk en leuk geschreven. Je kan het boek lekker relaxt op je ligstoel in de zon lezen zonder enige problemen. Voor mij was er veel herkenning, maar ik denk ook als je je wel eens gestresst voelt dat je veel herkent in dit boek.

De vormgeving is licht, er staan talloze mooie quotes met plaatje bij (leuk al je daar net als ik gevoelig voor bent) zonder dat het too much en te zweverig wordt. Eigenlijk is het een heel nuchtere kijk op ons drukke leven en verkeerde eetpatronen waar je soms in bent vastgeroest.

Ook is niet alles zo uit de losse pols geschreven maar worden er onderzoeken aangehaald die in de bronnenlijst worden benoemd. Fijn dat iemand niet alleen uit ervaring schrijft maar ook onderzoek heeft gedaan. Jacqueline weet zelf alles van voeding maar ze haalt ook onderzoeken over stress/psychologie en voeding aan.

Via deze link kun je het boek bestellen, er is ook een optie om in het boek te kijken.

Dit boek is door mij opgestuurd voor een review, ik vraag alleen boeken aan die bij deze blog passen. Mijn reviews zijn niet beinvloed doordat ik producten krijg. Meer informatie over reviews of linkjes die verschijnen in artikelen vind je in mijn disclaimer

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie