Recept voor vegetarische kapsalon

by Anouk

Met fastfood maak je mij meestal niet zo blij. Een patatje of snack zijn niet zo aan mij besteed, geef mij dan maar een pizza als ik toch een keertje ongezond eet.

In 2009 toen ik ging studeren was dat wel wat anders. Toen at ik nog vlees en na het uitgaan bestelde ik zo nu en dan een kapsalon. Dat daar soms wel 1000 kilocalorieën inzaten, was iets waar ik niet bij stilstond.

Gezondere vegetarische variant

Op donderdag komt altijd een vriendin bij me eten en opeens had ik zin in een kapsalon. Maar dan wel gezonder én vegetarisch. In eerste instantie wilde ik zelf zoete aardappelfrietjes maken, maar helaas hadden ze geen zoete aardappels in onze supermarkt! Bijna wilde ik naar een andere supermarkt gaan tot ik de veggiefriet in het vriesvak vond. Ik kijk nooit in het vriesvak bij de patat en dergelijke maar ik besloot het een kans te geven. Ook kocht ik kant-en-klare shoarmakruiden en twee soorten vegetarisch vlees (geroosterde stukjes en ongekruide tofustukjes) om te testen welke het lekkerst waren. De conclusie is dat je denk ik elk soort vegetarische reepjes of blokjes kan gebruiken zolang je ze marineert met shoarmakruiden.

Klaar voor het recept? Ik heb aluninium barbeque bakjes gekocht voor de authentieke fastfoodvibe maar je kan ook gewoon een ovenschaal gebruiken.

Vegetarische kapsalon

Print dit recept
Porties: 2 personen Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • 300 gram vegetarische reepjes (of vegetarische shoarma/döner als je supermarkt deze heeft. Dit hoef je niet zelf te kruiden)
 • 1 zak veggiefriet
 • 1/2 komkommer
 • 2 tomaten
 • 1/2 paprika
 • Gemengde sla (of een andere slasoort naar voorkeur)
 • Geraspte kaas
 • Yoghurt
 • Knoflookpoeder
 • Italiaanse kruiden
 • 1 el mayonaise

Bereiding

Als je gekozen hebt voor vegetarische reepjes en ze zelf kruidt met shoarmakruiden doe je een half zakje kruiden in een grote schaal. Voeg 3 of 4 eetlepels olie toe en doe de reepjes in de schaal. Laat dit ongeveer 15 tot 30 minuten intrekken

Zet de oven op 220 graden en leg de veggiefriet op een bakplaat met bakpapier. Draai na 10 minuten om en laat ze in totaal 20 minuten in de oven zitten.

(Mijn oven is altijd iets warmer dus bij mij werden de frietjes een beetje donker. Let dus altijd goed op. Geen olie bij deze friet nodig)

Snij de tomaten, komkommer en paprika.

Bak de reepjes of vegetarische shoarma knapperig in een grote koekenpan. Als ze gemarineerd zijn hoef je geen olie toe te voegen.

Zodra de frietjes en het "vlees" klaar is doe je alles in de aluminiumbakjes (of gewoon een ovenschaal). Strooi hier de geraspte kaas overheen en zet nog ongeveer 10 minuten in de oven.

Ik maakte een yoghurtdressing als volgt:

Doe een scheutje yoghurt in een bakje. Roer hier een eetlepel mayonaise doorheen als je graag een romige smaak hebt. Voeg dan een beetje Italiaanse gedroogde kruiden toe en knoflookpoeder.

Opmaak van de kapsalon

Als de kaas is gesmolten voeg je de sla, komkommer, tomaat en paprika toe. Ik heb twee varianten geprobeerd:

 1. Schuif het vlees en de patat naar de zijkant en doe de salade aan de andere kant van het bakje. Strooi wat saus over het geheel.
 2. Net zoals bij de shoarmatent eerst de patat, toen het vlees en de kaas en als laatste de frisse salade als topping.

Uiteindelijk roer je toch alles door elkaar en heb je een authentieke kapsalon maar dan met veel minder calorien, zelfgemaakt en diervriendelijk.

Dit gerecht is makkelijkte veganisen als je de saus met soyayoghurt maakt en reepjes uitkiest die veganistisch zijn.

 

 

Ik heb precies dezelfde hoeveelheden opgeschreven die ik gebruikte voor 2 personen. Ik moet er bij vermelden dat het wel erg veel was en dat er misschien nog een derde persoon mee had kunnen eten. Als je geen grote eter bent is dit recept dus voor 3 personen.

Zoals ik al zei, de frietjes waren een beetje aan de donkere kant: maar wel lekker knapperig! Ook hoefde ik geen olie te gebruiken. Er zijn meerdere soorten groentenfriet te koop, ideaal voor een zondag na een feestje of als je écht geen zin hebt om uren in de keuken te staan. Toch een stukje gezonder dan een echte kapsalon.

Heb jij wel eens een vegetarische kapsalon gegeten of gemaakt?

Mocht je een recept van me maken en er een foto van maken, tag je me dan met #groentjegezond ? Ik vind het super leuk om mijn recepten terug te vinden op sociale media.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie