Wat zit er in?
Als je etiketten kan lezen met de voedingswaarde van een product, dan kun je obesitas voorkomen! Al met al niet erg opzienbarend natuurlijk. Als je al weet hoeveel eiwitten, koolhydraten, vetten en kilocalorieën er in een product zitten, ben je al halverwege een gezonde keuze. Toch?
Radar liet gisteren zien hoe erg de consument misleid wordt door etiketten. Al jaren probeer ik op etiketten te lezen wat er precies in een product zit. Maar weet jij precies wat alles is? Sommige woorden worden verbloemd. Fabrikanten zijn trouwens niet verplicht om E-nummers op te schrijven, zo kan je bijvoorbeeld citroenzuur op de ingrediëntenlijst zetten, terwijl je op andere verpakkingen E330 leest. Het wordt ons op alle mogelijke manieren moeilijk gemaakt om gewoon te zien wat er in ons eten zit. Daarom een snelcursus etiket lezen:
Ingrediëntenlijst
In een aflopende volgorde staan de ingrediënten op een etiket vermeld. Dus staat er eerst suiker en dan cacaomassa? Dan kun je er van uit gaan dat het product het meest suiker bevat, daarna cacaomassa en daarna de rest van de ingrediëntenlijst. Zoals ik al had aangegeven hoeven E-nummers niet altijd op die manier aangegeven worden. (E nummers zijn additieven goedgekeurd door de Europese Unie, maar discutabel is of het wel goed voor je gezondheid is…)
Porties
Een portie chips bestaat vaak uit 25 tot 30 gram. Dit verschilt per fabrikant en merk. Wil je dus zakken chips vergelijken met elkaar? Dat kan! Maar kijk niet naar de caloriën, koolhydraten enzovoort per portie, de porties verschillen, nee kijk per 100 gram. Vaak zijn porties ook veel minder dan wat jij als portie beschouwd. Een portie kan vanalles zijn, van een half koekje tot driekwart van een blikje.
Suiker
Suiker bij in de voedingswaardetabel is ongeraffineerde suiker, dat is minder schadelijk dan de variant die bij de ingrediëntenlijst staat. Als suiker bij de ingrediëntenlijst staat is het toegevoegde suiker (dus niet natuurlijk).
Suiker, Maltodextrose, Aspartaam, Maltodextrosine of Maltose. Je bloedsuikerspiegel gaat van deze producten stijgen als een malle. Is Aspartaam nou veilig of niet? Ik durf het zelf niet meer te zeggen. Het enige product dat ik nog wel eens gebruikte was cola light als ik een avondje ging stappen. Maar door de fosfaten ben ik daar mee gestopt. Wees je bewust dat light producten vaak wel minder vet bevatten dan reguliere producten, maar als ze alleen vet uit het product halen dan mist dat product iets. Wat het product mist, wordt vaak aangevuld met zout, suikervervangers of andere troep. (Ja toch vaak troep…) Wees daarom bewust dat Light misschien wel minder calorieën bevat maar schadelijker is voor je gezondheid.
Linkjes!
Wil je meer weten over E-nummers dan kan ik het boekje Wat zit er in uw eten aanraden. ( Op de Playstore staan ook meerdere Apps waar je E nummers in op kunt zoeken)
De Etiketwijzer van het Voedingscentrum
2 comments
[…] in de plaats gaan komen ter vervanging van het zout, de e-nummers en het palmvet. Blijf dus vooral etiketten lezen en blijf kritisch als het gaat om pakjes en zakjes. Vaak is het bijna net zo makkelijk zelf een […]
[…] (De volgorde op het etiket betekent hoeveel er van iets in het product zit, lees hier meer over het lezen van […]