Pescotariër en waarom ik dat bijna niet durf te delen

by Anouk

Om me heen worden steeds meer mensen veganist. Iets wat ik superknap vind en waar ik echt wel bewondering voor heb. Vandaag wil ik het hebben over verschillende soorten van kiezen om geen dierlijke producten te eten, welke variant ik op dit moment heb gekozen en waarom ik zo vreselijk onzeker word van comments op Instagram en mijn blog over vlees…

Ik vind het daadwerkelijk heel moeilijk om hier over te schrijven, omdat mensen soms heel hard kunnen reageren. Betekent dit dat ik het uit de weg ga? Nee… Toch wil ik vragen áls mensen een reactie hebben op onderstaand stuk, laat dan iedereen in hun waarde. Ik respecteer iedereen hun keuze om te doen en laten wat je wil, laat dat alsjeblieft ook bij mij het geval zijn.

Als kind was ik een tijdje vegetariër

Toen ik een jaar of elf was, woonde ik in een heel klein dorp. Na schooltijd hing ik met een paar klasgenoten rond bij de plaatselijke slagerij, wat was dat spannend! De slagers probeerden ons keer op keer te shoqueren en wij vonden het vooral grappig. We stonden buiten dus we zagen niets wat er in de slagerij zich afspeelde, tot een van de slagers vroeg of we een kijkje wilden nemen. Onze nieuwsgierigheid won en we keken vlug naar binnen, waar we een koe zagen hangen aan van die haken. Deels een koe. Daarna kwam ik huilend thuis en zei ik dat ik nooit meer vlees wilde eten! Mijn moeder gaf me vooral veel peulvruchten want vleesvervangers waren toen nog niet echt op de markt en na een paar weken ging ik weer overstag omdat iedereen rookworst ging eten.

Terug naar nu

Een tijdje geleden schreef ik al dat ik minder vlees wilde eten, waar ik overigens hele lieve reacties over ontving. Toch ben ik toen niet meteen minder vlees gaan eten. Wel een tijdje hoor, maar op een gegeven moment verdrong ik alles toch weer en at ik toch graag weer een biefstukje. Tot ik onderstaande filmpje zag afgelopen zomervakantie:

Na alle documentaires over dierenleed, alle filmpjes en foto’s die je soms te zien krijgt als je veel mensen komt die geen dierlijke producten gebruiken, zag ik dit filmpje en barstte ik in huilen uit. Een positieve aanpak op een negatieve situatie deed me beseffen dat ik geen vlees meer wilde eten. Op dat moment paste ik op het huis van mijn ouders en ik heb al het vlees dat in de koelkast lag meteen in de vriezer gedaan… Vanaf dat moment heb ik geen vlees meer gegeten en daar ook geen behoefte meer aan gehad.

NEP vegetariër! Je eet gewoon nog wel vis!

Dus dat… Ik eet nog steeds zeevruchten en vis. Dat maakt me een pescotariër voor mensen die graag hebben dat ik me ergens voor uitspreek. Waarom ik niet eerder over heb geschreven is het volgende: “ik kan even niet zo goed tegen oordelen”. Als je mijn blog volgt, heb je ondertussen wel een beetje door dat ik een vervelende periode heb gehad met oververmoeid (overspannen) zijn en ben ik heel rustig weer aan het opbouwen met alles tot ik weer helemaal mezelf ben. De laatste tijd krijg ik op alle recepten waar nog vlees in zit (want ik blog al jaren met zowel vegetarische als non-vegetarische recepten) kritiek. Normaal gesproken kon ik daar wel tegen maar nu word ik daar heel erg onzeker van. Ik zal nooit iemand zeggen hoe zij/hij moet leven, ik ben geen specialistische veganistische blog zoals die er wel zijn, dus ik snap niet waarom mensen de behoefte voelen om me te laten weten dat zij vlees en misschien alle dierlijke producten verkeerd vinden.

Ik vind het prima om iemand hier over aan het woord te laten, schrijf gerust een gast-artikel of ga met me in gesprek, maar door reacties achter te laten als: ‘vlees is moord’ of ‘deze schotel is ongezond want er zit kaas in’ maakt een dialoog niet makkelijk. Mijn broertje is veganistisch en met hem kan ik heel goed praten over zulke zaken, gewoon zonder te oordelen en ik luister heel graag naar anderen. Maar dit maakt wel dat je meteen een schuldgevoel krijgt als ik op Instagram een salade met vis plaats, of in het verleden een recept met vlees.

Vegetarisme en semi-vegetarisme

Ik ben geen vegetariër, want ik eet dus nog (tot nu toe, wie weet hoe het gaat) vis. Maar er zijn meerdere soorten van vegetarisme en semi-vegetarisme die ik hier neerzet met de verwijzing naar de Wikipedia pagina voor meer informatie. (Ik weet dat er honderden naslagwerken zijn over deze kwesties, maar Wikipedia leek me het meest toegankelijk en makkelijk te bekijken voor iedereen die deze blog leest.

Nog een disclaimer, dit is heel kort samengevat wat deze vormen van vegetarisme inhouden. Dit betekent niet dat het voor iedereen geldt. Mijn doel is meer bewustzijn creëren voor verschillende keuzes die mensen maken zonder daar zelf oordelend over te schrijven. Bij interesse kun je op linkjes klikken voor meer informatie.

Volledig onafhankelijk van dierlijke producten
  • Fruitarisme – sommige fruitariërs eten alleen fruit, anderen eten ook deels nog groenten bij dit volledig plantaardige diëet. Een interessant artikel over fruitariërs en wat iemand zoal eet was een tijdje geleden te lezen op Munchies.
  • Veganisme – Veganisten consumeren en gebruiken geen dierlijke producten. Niet alleen geen vlees/zuivel/eieren maar bijvoorbeeld dragen ze ook geen leren schoenen en keuren ze over het algemeen elk dierenleed af.
Vegetarisme en semi-vegetarisme
  • Vegetarisme – de meest bekende en klassieke vorm van vegetarisme. Vegetariërs eten geen vlees (inclusief schaaldieren, vis en gevogelte). Ook vermijden ze gelatine en dierlijk stremsel wat in kaas te vinden is.
  • Raw-foodisme – deze levenswijze betekent dat je voedingsmiddelen in hun meest natuurlijke staat consumeert. Dit betekent dat er óók raw-foodies zijn die wél dierlijke producten consumeren zoals rauwe melk en rauw vlees.
  • Lacto-ovo-vegetarisme– ook te verdelen in lactovegetariërs en ovo-vegetariërs. Lacto betekent zuivel dus lactovegetariërs eten bijvoorbeeld geen dierlijke producten met uitzondering van zuivel (melk, kaas met plantaardig stremsel etc.) Een ovo-vegetariër gebruikt juist geen zuivel maar eet bijvoorbeeld wel eieren. Als je lacto-ovo-vegetariër bent dan gebruik je dus wél zuivel en eieren.
  • Pescotarisme – Een pescotariër eet geen vlees inclusief gevogelte, maar eet wel vis en/of andere waterdieren.
  • Pesco-pollotarisme – Een pesco-pollotariër eet alleen geen rood vlees, andere soorten vlees zoals gevogelte, waterdieren en vis worden wel geconsumeerd.
  • Pollotarisme – Een pollotariër eet wel gevogelte
  • Flexitarisme – Een flexitariër is iemand die één of meer dagen in de week geen vlees consumeert.

Praat met elkaar

Iets wat ik heel vaal zeg, of het nu gaat over politiek, racisme of andere kwesties waar mensen zich heel boos over kunnen maken: “praat met elkaar”. Door met een beschuldigende vinger te wijzen naar een ander, sluiten ze zich sneller af voor dialoog, terwijl mensen (zoals ik) er echt wel voor open staan. Dit artikel is bedoeld als bewustwording als het gaat om het (minder) willen consumeren van dieren maar dit betekent niet dat ik nu iedereen die vlees eet ga zeggen dat ze meteen moeten stoppen met vlees eten. Wie ben ik om te oordelen? En wie zijn anderen om te oordelen? Uiteindelijk moeten mensen zelf weten wat ze doen en bereik je meer door met elkaar te praten in plaats van boos te zijn op individuele personen…

 

Misschien ook iets voor jou?

30 comments

SaSiBeau 15 september 2017 - 10:43

Ik ben een flexitariër, hou wel van een lekker stukje vlees of vis maar het hoeft niet elke dag te zijn. Ik kan net zo goed genieten van een heerlijke vegetarische maaltijd

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:35

Flexitariër is toch ook gewoon heel erg goed, ken heel veel mensen die een stukje bewuster gaan eten door af en toe een maaltijd vegetarisch te eten.

Reply
Hellen 15 september 2017 - 11:07

Interessant.. Ik kende je blog niet maar vind heel tof om te lezen hoe je dit omschrijft en jouw keuzes qua eten

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:35

Dankjewel, fijn om te lezen!

Reply
Maaike 15 september 2017 - 14:08

Bizar dat je zo bang moet zijn voor negatief commentaar. Ik denk dat je het prima doet, elk beetje minder dier wat gegeten wordt is goed. Overigens eet ik wel vlees en beperkt vis, wel bewust kleine hoeveelheden en zeker niet dagelijks, maar toch.

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:34

Ja dat denk ik ook, maar toch kun je 9 keer een positief geluid horen maar dat ene negatieve geluid gaat je toch meer aan het hart somehow. Alle kleine beetjes helpen in ieder geval, daar ben ik het zeker mee eens.

Reply
mirteblogt 15 september 2017 - 18:11

interessante blog, zelf ben ik geen vegatatiër, maar ik ben wel altijd snel gefrustreerd als mensen tegen je zeggen dat je een nep vega bent, want wie ben jij om het te zeggen! Heel veel respect voor deze mensen, zelf zou het mij niet lukken.

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:36

Dankjewel 😀

Reply
Claire 16 september 2017 - 09:34

Wat mooi geschreven zeg. Ik vind dat iedereen zijn eigen keuze daarin moet maken. Ik vind het al heel knap dat je vlees laat staan vanwege je eigen normen en waarden. Op die manier draag je ook een steentje bij. Dat je bewust eet is al een hele grote stap. Dat de een verder is op de ‘veganistische ladder’ betekent toch niet dat jouw stappen geen nut meer hebben 🙂 En kijk hoeveel bereik je hebt met je mooie blog en lekkere recepten, zo kan je anderen weer inspireren om minder dierlijke producten te eten. Zit maar niet in over kritiek, want als blogger is dat toch onoverkomelijk 😉 Zolang je maar achter je eigen normen en waarden staat!

Reply
Julie 16 september 2017 - 09:35

Hey!
Dit is erg herkenbaar. Ik ben een tijdje terug pescotariër geworden en schreef er laatst ook een artikel over. Het probleem daarbij is dat je dus nergens steun krijgt. Of ja, vleeseters bekijken je soms vreemd maar ook veganisten vinden dat je maar het halve werk doet. Ik zie geen vlees maar wel vis eten als een overgangsperiode en had dus wel meer steun verwacht als in ‘wat goed dat je geen vlees meer eet’. In de plaats kreeg ik meer berichtjes die net als een wijzend vingertje waren als in ‘ maar vis is ook vlees’ of ‘maar daarmee stop je dierenleed niet’. Begrijpelijk, maar niet iets waar je op dat moment nood aan hebt. Als je zo’n grote verandering maakt heb je net nood aan steun en dan is dat vervelend dat dat van beide ‘kampen’ uitblijft….

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:20

Ah wat fijn dat het zo herkenbaar is! Waar kan ik jouw artikel vinden nu ben ik wel erg benieuwd 😉

Reply
Amke 16 september 2017 - 11:56

Mooi beschreven en ik snap je struggle heel goed. Zelf heb ik een paar weken geleden de keuze gemaakt om echt helemaal vegan te gaan. Daar ging anderhalf jaar aan vooraf waarin ik steeds minder tot uiteindelijk helemaal v lees en vis meer at. In die periode vond ik het ook steeds lastiger om – hoe flauw ook – toch foto’s van gerechten met bijvoorbeeld kaas te plaatsen. Simpelweg omdat ik bang was voor negatieve reacties vanuit de vegan-kant, terwijl ik heus m’n best deed om steeds minder dierlijke producten te eten. Nu ik de knop helemaal omgezet heb, merk ik dat het tot heel veel vragen en onbegrip uit m’n omgeving leidt. Waar ik mij dus eerst moest verantwoorden voor mijn keuze om wel zuivel te eten, moet ik dat nu voor mijn keuze om dat niet te doen. Terwijl ík nooit de discussie aanzwengel of van anderen verwacht dat ze hun eigen eetpatroon aanpassen. Het is mijn keuze en die wil ik niet opleggen aan iemand anders (tenzij ze natuurlijk bij mij komen eten, maar dan schotel ik ze heus wel wat lekkers voor ;)). Punt is: je kunt het nooit goed doen voor iedereen. Jij vent er al heel bewust mee bezig en dat is volgens mij het allerbelangrijkst. Of en in welk tempo je aanpassingen maakt in je dieet is heel persoonlijk. Dus trek je er niets van aan en keep up the good work!

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:37

Wat jij schrijft is voor mij ook zo herkenbaar. Ik zet vaak bij gerechten ‘kaas optioneel’ om dat al te voorkomen. Mijn broertje is ook vegan en die heeft vooral wat jij nu meemaakt, zich altijd moeten verantwoorden voor zijn keuze. Dat lijkt me ook heel moeilijk. Dat ben ik tot nu toe met geen vlees eten gelukkig nog niet tegengekomen maar dat krijg ik vast ook nog wel. En wie weet is mijn reis in het veganisme/vegetarische leven net begonnen en denk ik er over een tijd weer heel anders over.

Reply
Bouchra 16 september 2017 - 12:12

Ik eet steeds minder vlees maar vis kan ik echt niet opgeven. Dat vind ik het te lekker. Sorry!

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:38

Dat heb ik nu ook 😉

Reply
Monique 18 september 2017 - 19:40

Vegan hier (na 13 jaar vega te zijn geweest) en vind dat je heel goed bezig bent door gewoon bewust te zijn van wat je eet en daar je keuzes op te baseren. 🙂

Reply
Anouk 22 september 2017 - 09:39

Dankjewel, soms moet je ook groeien in je keuzes en die kunnen ook weer veranderen. Fijn om ook van een vegan te lezen dat het al een stap in de goede richting is.

Reply
Camiel 27 januari 2020 - 14:50

Stap in de goede richting vind ik hier al een lastige woordkeuze, daarmee impliceer dat het wel goed is, maar nog niet helemaal. Dat Veganisme het ultieme doel zou zijn. Of je nu minder vlees, geen vlees, of helemaal geen dierlijke producten gebruikt, je bent gewoon goed bezig!

Reply
Anouk 28 januari 2020 - 23:06

Dankjewel Camiel, daar heb je zeker gelijk in! Er zijn zoveel veganisten om me heen en blijkbaar speelt het dan in mijn hoofd dat ik het nog niet goed genoeg doe. Maar veganisme is niet per se het einddoel. Vind het wel knap dat mensen de overtuiging hebben, misschien had ik dat ook wel gewild ergens. Gelukkig ben ik inmiddels helemaal content met mijn pescotarische leven 🙂

Reply
Grace Louise 17 juli 2018 - 10:16

Net als jij Anouk ben ik een bewust levend mens dat graag het beste uit mijzelf en uit het even wil halen. Ik kan je dan ook alleen maar een compliment geven over het feit dat je over dingen nadenkt. Neem de gulden middenweg zoals deze voor jou werkt. Wat anderen hiervan vinden is niet jouw verantwoordelijkheid en dus mag je deze rustig naast je neerleggen. Een mens groeit en ieder doet dit op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Lieve groet en een hele fijne dag!

Reply
Manuela 5 oktober 2018 - 13:34

Goed geschreven! Ik merk ook dat mensen altijd moeten oordelen. Ik ben vegetariër vanwege een darmziekte. Ik kan dus simpelweg vlees niet goed verteren. Vis kan wel alleen eet ik dit bewust niet. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze het belachelijk vinden dat vegetariërs vleesvervangers eten. Voor mij is dit juist een grote uitkomst, dit zorgt dat ik gewoon kan mee eten met mijn partner en mijn familie zonder dat ik mij in allerlei bochten moet wringen. Ik laat ze meestal maar kletsen maar vind sommige opmerkingen ook zeker wel kwetsend. Mensen maken zulke opmerkingen vaak uit onwetendheid, eigenlijk zeggen ze maar wat. Je bent goed bezig! En daarbij, je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, alleen aan jezelf 😉

Reply
Samantha van IJselmuijden 11 september 2019 - 10:49

Dank voor je mooie uitleg over ! Ik heb je link gebruikt in mijn blog. Zodat mensen verder informatie kunnen vinden.

https://yoga11.com/2019/09/11/recensie-ultieme-india-beleving-in-sauna-berendonck/

Reply
Samantha 11 september 2019 - 10:50

Dank voor je mooie uitleg over ! Ik heb je link gebruikt in mijn blog. Zodat mensen verder informatie kunnen vinden.

https://yoga11.com/2019/09/11/recensie-ultieme-india-beleving-in-sauna-berendonck/

Reply
Mitchell 29 maart 2020 - 01:16

Mooi stuk dat zelfs in 2020 nog wordt gelezen haha. Ikzelf heb pas besloten om binnenkort als pescotariër te gaan leven en ik verwacht een beetje hetzelfde als wat jij hebt meegemaakt. Namelijk van twee kanten horen dat je het niet goed doet. Nu zijn de mensen die ik het heb verteld in mijn directe omgeving, vooralsnog, ruimdenkend (al denken sommigen stiekem dat het me niet zal lukken aangezien ik een echte vleeseter ben), maar er zal zeker onbegrip komen vanuit andere personen. Zolang mensen op een normale manier een gesprek aan kunnen gaan, vind ik het leuk om het te hebben over zaken in het leven. Helaas zijn er veel mensen die alleen hard hun mening roepen en niet willen nadenken over die van anderen. Ik lees dat je inmiddels helemaal tevreden bent met je keuze en ik hoop dat ik dat over een tijd ook kan zeggen! Bedankt voor het delen 🙂

Reply
Een week FODMAP arm eten - Groentje Gezond 31 augustus 2020 - 07:27

[…] Ik ben een pescotariër wat betekent dat ik geen vlees eet maar wel vis. Meer daarover lees je hier. Daarbij had ik van de diëtist vorig jaar begrepen dat caffeïne en alcohol klachten ook kan […]

Reply
Paddenstoelen enchilada's met pulled oats - Groentje Gezond 31 oktober 2020 - 12:59

[…] oats zijn een 100% plantaardig alternatief voor vlees. Iets waar ik als pescotariër heel blij mee ben! De pulled oats naturel bestaat uit: haver, tuinbonen, erwten, olie en een beetje […]

Reply
lieve 10 december 2020 - 19:59

hoi ikk ben ook net een dag pescotarier maar het is toch raar wat mensen er allemaal van eten vinden

Reply
Vegan Panna Cotta - Groentje Gezond 30 september 2021 - 19:50

[…] jullie misschien wel weten eet ik geen vlees, ik ben namelijk pescotariër. Ik probeer daarbij ook gelatine te vermijden maar vaak weet ik niet zo goed waar dat allemaal in […]

Reply
Suus 19 januari 2023 - 01:46

Ik zou vooral zelf ook onderzoek doen naar wat je eet. Als je toch al bewust een keuze wil maken erin. Ik eet zelf vegetarisch, waarin ik toch vaak ook vegan probeer te koken. Je moet wat creatiever worden met eten waardoor ik de stap wat lastig vind, of met bijvoorbeeld uiteten gaan. De negatieve opmerkingen van vleeseters moet je soms van je afschuiven, dit zijn vaak mensen met tunnelvisie waar ik ook niet zo goed tegen kan.

Reply
Merel | De Mamagids 18 mei 2023 - 14:46

Jeetje, zijn er echt mensen die zo kortzichtig reageren? Wat jammer, want ik denk juist dat het goed is om hierover te bloggen en te laten zien waarom je kiest voor een bepaalde levensstijl. Het inspireert mij in elk geval wel om nog eens kritisch te kijken wat nu eigenlijk de reden is dat ik nog geen overstap maak naar vegetarisme. Dus dank je wel daarvoor 🙂

Reply

Geef een reactie