Ongezond met gezondheid bezig?

by Anouk

Mijn moeder zei een tijdje geleden: ‘Zo gezond als jij doet, volgens mij is dat niet gezond meer’. Ze vond dat ik obsessief met gezondheid bezig was, wat ik eigenlijk wel mee vond vallen.

Goed, ik ben niet voor niets deze blog begonnen. Gezondheid, een combinatie van goede voeding en genoeg beweging, vind ik nou eenmaal belangrijk én interessant.

Tim den Besten schreef een interessant artikel genaamd Quinoakutten voor de VPRO. Het is leuk geschreven, wel een beetje grof, maar een aanrader om te lezen. Maar ik zal kort even vertellen waar de column over gaat voor als de titel je heeft doen besluiten het stukje niet te lezen.

Tim vindt super gezonde mensen die babbelen over superfoods maar irritant. Meisjes zoals ik die geen brood eten, komkommer in hun water doen en daar verder op in gaan op de sociale media. Het grote verschil tussen de meisjes die Tim schetst en mijzelf is dat ik het woordje chill niet gebruik. Ik zeg tof (is dat suf?) of nice (spreekt uit naais).

Mmm, komkommer in water ;)

Mmm, komkommer in water 😉

Krijg ik van zo’n artikel de neiging om mezelf te verdedigen? Nee, eigenlijk niet. Jullie lezen mijn blog uit interesse, of misschien omdat je me in het echte leven kent. Dat geeft voor mij bevestiging dat ik vooral door moet gaan met bloggen en vooral artikelen moet schrijven met informatie in een persoonlijk kader.

Toch ben ik in mijn persoonlijke leven wat gematigder geworden, ik ben niet meer aan het ‘preken’ op verjaardagen hoe geweldig de komkommer is en hoe slecht de chips is. Mensen zijn niet dom (soms alleen slecht voorgelicht). Toen ik net ervoer hoe prettig het was om gezond(er) te leven, wilde ik dat met iedereen delen. (Tadáa, deze blog ontstond) Maar in persoonlijke kring vind ik vaak onbegrip. In eerste instantie reageert iedereen positief (Wauw, wat ben je afgevallen!) maar als ik zeg waar ik op let (suiker, koolhydraten, e.d.) dan vind ik vaak onbegrijpende blikken. ‘Ach, je kan toch gewoon brood eten?’ hoor ik dan. Dat doe ik ook wel eens. want brood vind ik heel erg lekker.  Maar als ik een keer een boterham eet, of een bord pasta, heb ik de rest van de dag honger doordat mijn bloedsuikerspiegel schommelt. Voor mijn gezonde inkeer, at ik dan alles wat los en vast zat. Nu gelukkig niet meer.

Wat ik wil zeggen met deze blog is:

Gezondheid is een groot goed, en gelukkig kijken mensen nu niet meer neer op linzen of speltbrood (geitenwollensokkendragers). Havermout eten is gangbaar geworden, en gelukkig kijken steeds meer mensen kritisch naar voeding. Kortom, gezond zijn is misschien hip maar zeker heel belangrijk! Ik hoop, misschien ietwat naïef, dat ik op mijn manier een beetje kan bijdragen in een gezondere wereld. Al is het dan misschien alleen voor jullie.

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Saskia 18 september 2014 - 13:48

Ik had het artikel al gelezen en ik moet zeggen dat ik het wel met Tim eens ben. Jij bent niet de enige gezondheidsfanaat die ik ken en het grootste deel van deze mensen hebben last van het ‘kijk-mij-eens-gezond-doen-syndroom’ en noemen mij de duivel en een slecht mens omdat ik lekker zit te genieten van een broodje kaas en een kopje koffie. Dat soort gezeur hoef ik niet.

Jij aan de andere kant praat over je eigen ervaring zonder heel erg veroordelend te doen over mensen die geen superfoods eten. Dat is een heel ander verhaal en maakt je een fijn persoon ^^

Reply
Angela | Great Body & Skin 19 september 2014 - 09:45

Wow echt? Wie noemt jou een duivel en slecht mens omdat je een broodje kaas eet? Bizar zeg, sektarisch!

Reply
Anouk Vriezen 21 september 2014 - 12:37

Ik ben het aan de ene kant ook met hem eens, aan de andere kant denk ik: leven en laten leven… Gewoon lekker genieten van je broodje kaas en kopje koffie. Zolang jij je er goed bij voelt gewoon doen hoor.

Veroordelen vind ik afschuwelijk, ik ben geen dieetgoeroe die zegt hoe je iets moet doen Ik probeer mensen enthousiast te maken om gezond bezig te zijn door over mijn eigen ervaringen te vertellen.

Reply
Saskia 21 september 2014 - 18:41

Jij vind me ook een duivel Anouk? 😛

Nee, ik zit op een opleiding vol met zo genoemde Quinoakutten en dat die hyperbewust bezig zijn met eten kan me niet zoveel boeien, maar dat mensen mij veroordelen door het eten van een broodje kaas dan weer wel. Ik eet redelijk gezond, maar om m’n leven daar nou om te laten draaien… ik heb wel wat belangrijkers te doen met m’n tijd. En mensen moeten dat gewoon respecteren. Maar dat doen ze dus niet.

Reply
Nadia 18 september 2014 - 13:55

Ik heb het artikel van Tim niet gelezen, maar ik stoor mij soms ook aan de mensen die ultiem gezond doen en dat ook vooral willen laten zien. Ik eet geen patat, pizza etc. Drink geen frisdranken of energydrink blikjes, maar ik ga niet steeds mijn glas water of groene thee op Social Media zetten. Of mijn yoghurt met zaden. En die mensen zijn denk ik de mensen die het voor de ‘normale’ gezond eters verpesten. Als ik nu zeg dat ik al jaren geen pizza eet denken mensen vast ‘ooohh… heb je d’r weer zo 1!’

Iedereen moet eten en drinken waar degene zich goed bij voelt, maar ga niet overdreven ‘Kijk mij eens gezond doen’-doen. Dus ga lekker door met bloggen! Mensen kijken op je blog omdat ze het willen, niet omdat je ze het opdringt =)

Reply
Anouk Vriezen 21 september 2014 - 12:35

Ik stoor me er persoonlijk niet aan maar ik snap heel goed dat er mensen zijn die zich er aan storen. Vandaar dat ik in mijn gewone leven ook niet meer zo vaak over gezondheid praat, want anderen kunnen er inderdaad gek van worden :p

Ik vind ook dat iedereen moet doen wat hij of zij wil, en Groentje Gezond is geschikt voor iedereen. Voor mensen die een keer een gezond receptje zoeken tot mensen die echt bezig zijn met gezondheid.

Bedankt voor je reactie!

Reply
Angela | Great Body & Skin 19 september 2014 - 09:43

Hi meis,

Toen je schreef dat je ‘let op koolhydraten’ (wat doe je dan?) dacht ik oei, maar toen schreef je dat linzen, speltbrood en havermout ‘geaccepteerd zijn’ (dat zijn overigens flinke koolhydraatbronnen).

Begrijp ik hieruit dat je op verjaardagen zegt dat je geen tot weinig koolhydraten eet, maar dit dus eigenlijk wel doet? Misschien dat daar de verwarring Door is ontstaan?

Reply
Anouk Vriezen 19 september 2014 - 13:50

Hallo Angela, ik eet vrijwel geen brood, aardappelen en pasta maar wel koolhydraten uit peulvruchten en groente. Ik weet niet of dat verwarrend is, voor mij niet echt eigenlijk. Ik ga niet op verjaardagen iets zeggen wat niet waar is, wel probeer ik wat minder over gezondheid te ‘preken’ bij anderen.
Groetjes Anouk

Reply

Geef een reactie