Deze moet ik echt even zien (documentaires over gezondheid)

by Anouk

Het is druilerig weer, dat hoef ik jullie waarschijnlijk niet te vertellen. Oké, als het zonnetje schijnt is het heerlijk om lekker het bos in te gaan. Of lekker te shoppen. Maar zodra het een uur of vier wordt, tja dan is het ineens heel koud, donker en kil.

Wat ik dan het liefste doe? Een goed boek (ik moet heel veel literatuur lezen deze periode voor school) lezen, of eventueel een filmpje.
Wat ook lekker is: goede documentaires kijken!

De onderstaande docu’s heb ik al gekeken, of staan op mijn lijstje: must see!
Dus in willekeurige volgorde, mijn must see list!

Sugar vs. Fat

DIt is een printscreen van youtube
Wat is ongezonder, suiker of vet? In deze documentaire gaat een tweeling, beiden dokter en beiden gek op eten, de uitdaging aan met een heel ander dieet.
Ik heb al gelezen dat de resultaten verbluffend zijn maar helaas heb ik nog geen tijd gehad om deze documentaire te kijken. Wat vinden jullie van deze docu?

Zwart als roet


Wow… Deze documentaire heeft me echt aan het nadenken gezet. Het gaat niet alleen om de zwarte pieten discussie, maar vooral over het thema racisme… Sorry dit programma heeft niet echt wat met gezondheid te maken maar wilde hem toch even aanraden.

Beperkt houdbaar

In de vijfde klas van de Havo liet mijn docent Nederlands ons deze documentaire zien. Sunny Bergman (van o.a. de Sunny side of sex en Zwart als roet) zoekt uit hoe het is om na je dertigste ‘uitgerangeerd’ te zijn. Of je in ieder geval zo te voelen. Maar ook zelfbeeldthema’s, zoals die ook in mijn blog te vinden zijn, komen terug. Ook deze docu zette me aan het nadenken.
Zou ik bijvoorbeeld een schaamlipcorrectie ondergaan puur uit esthetische beweegredenen?

The truth about food

Meerdere healthbloggers hebben deze al vaker aangeraden maar ik moet hem nog steeds kijken! Een titel die zegt dat deze documentaire de waarheid zegt vind ik altijd een beetje schimmig. Iedereen denkt dat hij/zij de ultieme waarheid verkondigd… Maar dit is niet altijd het geval. Maar de eerste tien minuten waren zeker interessant dus wil hem nog steeds een keertje afkijken!

Life after food

Alleen nog maar op kunstmatige voeding leven. Kan dat? En hoe dan? Mis je dan niet iets? Deze docu heb ik nog niet gezien maar hij duurt maar 23 minuten dus zal hem binnenkort wel even bekijken. Waarom zou iemand op kunstmatige voeding willen leven?

Supersize me

Een van de meest bekende voedseldocumentaires ever. Deze man eet een maand lang alleen maar McDonalds en kijk wat er met zijn lichaam gebeurt!

Fat head

Een vervolg op de documentaire Supersize me. Het is altijd goed om dingen van twee kanten te kijken, daarom een tegen docu. Want in Supersize me konden we zien wat McDonalds met je deed, maar wat doet de MAC met je als je gewoon logisch nadenkt?

Food inc.

Door deze documentaire is mijn broertje ondertussen omgekeerd van een obsessieve eter met overgewicht, tot een sportieve jongen (twintig kilo afgevallen) die vrijwel geen vlees meer eet en zo goed mogelijk met het milieu om wil gaan. Op zijn aanraden heb ik deze documentaire gekeken en ik snap precies hoe hij zich voelt. Absoluut aan te raden dus om een keer te kijken!

Why are thin people not fat?

De titel is alleen al interessant! Tien mensen gaan op onderzoek uit hoe ‘dik’ ze kunnen worden, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Ik vraag me soms het nut van zulke documentaires af, maar ik wil hem zeker nog een keer kijken. Het begint in ieder geval op een leuke manier.

Fat, sick and nearly dead

Joe was dik, ziek en voelde dat hij langzaam aan het doodgaan was. Wel heel dramatisch maar hij gooide zijn leven om door een hele lange tijd alleen op sapjes van zijn slowjuicer te leven. Nu is hij coach, gezond en heeft hij een super goede documentaire gemaakt over zijn weg naar gezondheid.

THIN

Deze documentaire heb ik ooit gekeken toen ik een jaar of zeventien was. Het gaat over een anorexiakliniek en ik weet dat de link van de docu veel op pro ana fora werd gedeeld… Ik vond het in ieder geval toen, en nog steeds een indrukwekkende documentaire. Wat als eten je leven beheerst? Mooi en respectvolle film. En even het tegenovergestelde van alle mensen die laten zien hoe slecht fastfood of suiker is… Je kunt ook op een andere manier ziek worden dan morbide obesitas.

Na al deze docu’s die ik (nog een keer) wil kijken, heb ik een vraag aan jullie.
Welke docu, of het nu met gezondheid of niet te maken heeft, moet ik écht nog een keer zien?

Liefs Anouk

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie