Ben je mooier met of zonder make-up?

by Anouk

Toen ik klein was mocht ik af en toe van mijn moeder haar make-up lenen om mee te “oefenen”. Lippenstift en mascara en dat was het wel zo’n beetje. Toen ik iets ouder werd experimenteerde ik wat meer en kwam er ook nog eens rouge, eyeliner of oogpotlood en wenkbrauwpotlood bij. Contouren was nog niet iets wat ik deed met mijn gezicht en ik vond het gewoon leuk om te tutten.

Op dertienjarige leeftijd liep ik er al bij als een pandabeertje dat niet genoeg aandacht kreeg. Waar leeftijdgenoten hun gezicht vol plamuurden met foundation, had ik vooral last van een uitgeschoten oogpotlood. Vaak droeg ik ook nog eens rode lippenstift, iets wat ik stiekem mee naar school nam want mijn ouders vonden al die zooi op mijn gezicht maar overdreven.

Anouk anno 2017

Afgelopen zomer plaatste ik onderstaande foto op Instagram met daarbij:  zonder filter en blotebillengezicht 😊

De reacties waren super positief. Mensen die zeiden dat ik helemaal geen make-up meer zou moeten dragen, dat dit veel leuker is. Terwijl in real life de reacties meestal wel anders zijn…

Ben je ziek/moe?  Hoor ik meestal als ik zonder make-up de deur uit loop

De laatste tijd draag ik op sommige dagen (bijna) geen make-up.  Omdat ik hele lichte wenkbrauwen heb kan ik mijn wenkbrauwpoeder/potlood niet helemaal missen maar verder vond ik het wel prima. Collega’s, vriendinnen, mijn moeder… Allemaal zeggen ze dat ik er moe of ziek uit zie als ik niet met mascara en liner aan de slag ben geweest. Hoewel ik nooit echt poeder of iets dergelijks gebruik, zie ik er blijkbaar niet helemaal Anoukiaans uit zonder make-up.

Op websites over beroemde mensen kom je soms de meest afschuwelijke make-up loze foto’s tegen waarin het lijkt of ze willen zeggen: “kijk nou hoe deze (meestal) vrouwen je foppen waar je bij staat! Daarnaast zetten die celebs op Instagram juist weer foto’s met zo min mogelijk make-up waarin de boodschap is: puur natuur, nog steeds mooi.

Wat vind jij?

Ik heb wat foto’s van de afgelopen weken opgezocht met en zonder make-up en ik ben benieuwd: zit schoonheid (of het gebrek eraan) nou echt alleen in een poederdoos of is dit iets wat de media en cosmeticabedrijven ons inprenten?

 

Van geen* naar veel make-up in oplopende volgorde

Al jaren draag ik graag lippenstift, ik heb er een heleboel en die draag ik bijna dagelijks. Daarnaast heb ik meestal wel een lijntje om mijn ogen, wenkbrauwen iets bijgekleurd en als ik uitga maak ik mijn ogen soms wat donkerder. Net zoals toen ik een klein meisje was, vind ik het soms nog wel eens leuk om te experimenteren. Maar maakt make-up je nou echt mooier?

*met geen bedoel ik alleen wenkbrauwpoeder/potlood

Mooier voelen of mooier zijn?

Er is denk ik een groot verschil met je mooi voelen of iemand mooi vinden. Persoonlijk voel ik me mooier met make-up, of dit nu een klein beetje is of voor een avondje uit. Ik heb mijn best gedaan om er leuk uit te zien en ik denk dat ik dat ook uitstraal. Toch hoor ik vaak uit de mannen-hoek dat ze me mooier vinden zonder mijn signature lippenstift, dat puur natuur mooier is. Nou twijfel ik stiekem een beetje aan de “standaard” man, want je ziet soms dat ze reageren op een zogenaamde #nomakeup foto waarin een vrouw toch echt foundation/mascara/etc. op heeft (maar heel licht) waarin ze zeggen dat puur natuur het mooist is en die vrouw geen make-up nodig heeft. Haha, sorry mannen, je moet dan toch echt iets beter kijken.

Nu ben ik heel benieuwd naar jullie antwoorden:

[poll id=”2″]

Binnenkort schrijf ik trouwens een stuk over dierproefvrije make-up, wist je dat bijna alle grote merken nog op dieren testen? (ik schaam me dat ik dat niet wist!)

Misschien ook iets voor jou?

9 comments

Jerry 22 september 2017 - 08:39

Zonder ben je het mooist. De felblauwe ogen met het rode haar spreken. De make up doet afbreuk aan je natuurlijke schoonheid.

Reply
Sarah 22 september 2017 - 08:45

Ik voel me met en zonder make up even mooi. Meestal doe ik alleen make up op naar het werk omdat mijn ogen dan er meer uitkomen, maar ik heb geen make up nodig om mij mooi te voelen…

Reply
Marjan 22 september 2017 - 08:48

Ik vind mezelf wel mooier met make-up. Ik heb een hele vlekkerige huid en ook hele dunne wenkbrauwen. Ik ga wel de deur uit zonder make-up, maar als ik aan het werk ga draag ik altijd make-up. Ik vind trouwens sommige andere vrouwen wél prachtig zonder make-up!

Reply
Sabine 22 september 2017 - 08:52

Hoi Anouk. Ik vind foto 2&3 het mooiste. Dus met minimale make-up. Voor een avondje uit de laatste foto. Zelf ben ik gestopt met make-up toen ik in Afrika ging wonen. In het dagelijks leven vond ik dit prima, maar bij het uitgaan voelde ik me wel kaal. Nu draag ik nog steeds zelden make-up en ik voel me er prettig bij.

Reply
Janna 22 september 2017 - 09:07

Goed artikel! Je ziet er goed uit met én zonder make-up, dus ik zou lekker doen waar je je goed bij voelt. Dat kan natuurlijk de ene dag anders zijn dan de andere dag. Hiervoor woonde ik een jaar in Leipzig. Daar droegen bijna al mijn vriendinnen geen make-up, waardoor ik zelf ook ben gaan nadenken waarom ik me eigenlijk opmaakte en ook veel minder make-up ben gaan gebruiken. In Nederland kreeg ik daar vanuit verschillende hoeken dan weer opmerkingen over, toen ik terug was. Nu doe ik gewoon elke dag waar ik me goed bij voel: soms heb ik zin om me uit te leven met een beetje make-up en soms draag ik gewoon helemaal niks.

Reply
EmilyLotus 22 september 2017 - 17:09

Ik vind het allebei mooi. Ook bij mezelf.
Daarnaast: je bent niemand verplicht om er ‘mooi’ uit te zien. Je moet doen waar jij je goed bij voelt en als iemand anders dat niet mooi vindt, dan is dat niet jouw probleem.

Reply
Anouk 25 oktober 2017 - 10:10

Dat klopt ook, maar soms voel je je gewoon prettiger als je je ‘mooi’ voelt. Word ook wel eens wakker met het idee: NOPE. Maar dan helpt make-up ook niet haha.

Reply
Myrthe 25 september 2017 - 11:33

Ik denk dat het moeilijk is om te zeggen of iemand met of zonder mooier is. Voor mij draait alles om uitstraling. Als jij je zelfverzekerd voelt met make-up, dan zou ik dat niet tegenhouden. Het gaat mij er om dat je je op je gemak voelt. Ik heb zelf een moeilijke huid waar ik BB cream op smeer. Verder gebruik ik dagelijks een oogpotlood omdat ik anders, door mijn bril, hele flauwe ogen heb. Ik kijk er simpelweg iets levendiger en sprekender door. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt. De mensen om je heen zullen je accepteren zoals je bent.

Reply
Sarah Online 15 oktober 2017 - 19:05

Ik vind de meeste vrouwen veel mooier zonder make up. Alleen soms wil het wel helpen om een beetje te gebruiken als je er moe uit ziet.

Reply

Geef een reactie