Wat je moet weten als je wandelschoenen aan gaat schaffen

by Anouk

Waarom wil je wandelschoenen?

Het wordt weer herfst en wat is er lekkerder dan door de bladeren in het bos te stampen? Juist! Door het bos stampen met heerlijke wandelschoenen. Zelf vind ik wandelen heerlijk en heb ik na jaren gebruik te hebben gemaakt van mijn oude schoenen een tijdje geleden een nieuw paar aangeschaft. Let wel op, een goed paar wandelschoenen kost zeker 160 Euro of meer, maar hiermee kun je wel een hele tijd vooruit.

Categorie

Wandelschoenen zijn in te delen in de volgende categoriën: A, B, C en D

Categorie A foto

Deze schoenen zijn vaak laag, en geschikt voor een wandeling met de hond of een boswandeling. Ook is licht heuvelachtig terrein ook niet zo’n probleem als je met deze schoenen wil lopen. Maar paden en verharde wegen zijn helemaal goed omdat je voet zich makkelijk af kan wikkelen waardoor je minder snel blessures krijgt.

Categorie B foto

Deze schoenen zijn soms hoog, soms laag, al iets zwaarder dan de A-schoen en zijn geschikt voor langere wandelingen maar ook voor wandelingen op wat ruiger terrein. De afwikkeling van de voet is al een stuk lastiger omdat deze schoenen zeer geschikt zijn voor mensen met zwakke enkels (hoge schoenen) en er rekening is gehouden met ruiger terrein of langere trektochten. Hierdoor zijn de schoenen iets zwaarder dan de A categorie.

Categorie C foto

Dit zijn echte bergschoenen die voor lange trektochten geschikt zijn, deze schoenen zijn weer een stuk zwaarder en stijf. Deze schoenen zijn minder geschikt voor geasfalteerde of harde wegen aangezien de voet zich bijna niet afrolt. Met C-schoenen heb je meer grip op lastiger terrein.

Categorie D foto

Deze schoenen zijn niet geschikt om zo mee te lopen maar worden echt gebruikt door bergbeklimmers. Ze zijn heel zwaar, stijf en geschikt om stijgijzers aan vast te maken.

Combinatieschoenen

Veel schoenen die je tegenkomt zijn een combinatie, bijvoorbeeld A/B schoenen of B/C

Waterdicht?

Veel wandelschoenen hebben, of zijn gemaakt van Gore-Tex Een materiaal dat waterdicht is maar ook ademend. Vooral het ademende kan belangrijk zijn als je lange wandelingen maakt, en droge voeten houden betekent ook minder kans op blaren. Wel draagt dit bij aan het prijskaartje.

Waar koop je ze?

Hoewel wandelschoenen ook op verschillende online webshops te koop zijn, kun je het beste naar een van de bekende outdoor/sportwinkels gaan. Mijn eerste paar kocht ik bij de ANWB zonder dat ik ergens iets van af wist, de schoenen zaten super lekker en ik liep er zó mee weg. Ze hadden een soort ronde zool waardoor ze goed zouden zijn voor je billen, maar of dat zo was dat weet ik niet. Mijn tweede paar kocht ik bij Bever sport in Doetinchem, op aanraden van mijn broertje. Hier werd er goede begeleiding geboden en werd er echt de tijd genomen om je een goed paar te laten passen.

Dus mijn tip: ga naar een winkel, daar laten ze je verschillende type schoenen passen.

Ik heb Meindl schoenen gekocht omdat deze een bredere voet ondersteunen. Andere wandelschoenen zaten me bij de zijkanten snel te strak. Hier kwam ik achter doordat ik in de winkel een heleboel soorten schoenen aan kon passen, een soort parcours aflegde en daardoor merkte of een schoen goed zat of niet.

Passen!

Als je naar een winkel gaat, ga dan niet te vroeg. Begin of eind van de middag is aan te raden omdat je voeten dan al wat dikker zijn. Je voeten zwellen namelijk naarmate de dag vordert wat op, wat ze ook IN de schoenen gaan doen natuurlijk als je een eind loopt. Vaak weten verkopers precies waar je op moet letten, of de schoenen te groot of te klein zijn kun je testen door een soort parcours te lopen (bij sportwinkels of outdoorwinkels zullen ze dit zeker hebben). Ook laten ze je een heleboel soorten schoenen passen die misschien niet altijd zo mooi zijn (ik had hele mooi paarse die toch echt niet goed voor mijn voeten waren) maar uiteindelijk gaat het om de schoen die goed voor jou is.

Inlopen

Zorg altijd dat je wandelschoenen goed inloopt voordat je een forse wandeling gaat maken. Dus draag de schoenen in het begin in huis, loop eens een rondje door de straat of beklim een paar trappen zodat je zeker weet dat je geen last van nare blessures krijgt als je een eind gaat wandelen.

Ik dacht dat ik meteen twintig kilometer kon lopen op nieuwe schoenen, AU! Daar had ik na twee dagen behoorlijke spijt van want mijn (stugge A/B) schoenen zorgden ervoor dat mijn scheenbenen veel pijn gingen doen. Dit had ik kunnen voorkomen door ze eerst goed in te lopen.

Onderhoud

Als je net schoenen hebt gekocht zullen ze al behandeld zijn maar zorg ervoor dat je denkt aan het onderhoud van je schoenen. Niet alleen blijven je schoenen er langer mooi uit zien, ze gaan minder snel kapot waardoor je langer plezier hebt van je nieuwe aankoop.

Dit artikel is niet gesponsord, wel gaan alle linkjes naar Bol.com waar ik meer over schrijf op mijn disclaimer.

Veel wandelplezier!

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie