Moet ik stoppen met SM?

by Anouk

Het zit al langer in mijn hoofd, je leest wel eens wat en dan denk je: ‘goh, daar heb ik helemaal geen last van. Ik vind het allemaal nog wel leuk en fijn. Je hebt veel contact met mensen en dan ga je dat zo missen’. Aan de andere kant besef ik ook wel dat ik lichtelijk problematisch met SM bezig ben geweest de laatste tijd. Dat niet elk contact, goed contact is weet ik ook. Maar helemaal zonder? Dat vind ik nog te ver gaan… Social Media is namelijk heel erg ingeburgerd in onze (in ieder geval mijn) belevingswereld.

De regels

Mijn uitdagingen zijn nooit zonder regels, grijze gebieden zijn lastig maar ik probeer alles zo helder mogelijk te formuleren.

Met ingang van 1 juni mag ik niet meer op:

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Datingwebsites
  • Sociale apps met uitzondering van Whatsapp

Wat mag wel?

  • Sociale media gebruiken voor mijn blog.
  • WhatsApp gebruiken (want ik wil me toch een beetje vastklampen aan sociaal contact)

Over het algemeen kan dat via de Pagina Beheer app van Facebook, waardoor ik ook geen andere social media dingen meer zie. Toch plaats ik ook in Facebookgroepen blog updates, dit wil ik dan ook blijven doen. De uitdaging is om niet stiekem hersendood door Facebook of Instagram te scrollen maar alleen blogupdates te delen.

Maar wáárom Anouk? Waarom?

Ik scrolde een paar dagen geleden door mijn Facebookfeed. Voor het eerst in mijn leven zag ik alle ‘perfecte’ levens van anderen terwijl ik huilend op de bank zat omdat ik 1) niet lekker in mijn vel zit 2) lichtelijk overspannen ben en 3) ik niet goed had geslapen. Opeens vond ik het zó oneerlijk, dat iedereen een geweldig leven heeft en dat met anderen deelt. Mensen zaten samen een drankje te drinken op het terras, te zwemmen in de zee, een feestje te vieren, een smoothie te drinken. Alle foto’s die ik zag waren het perfecte plaatje. Geloof me, na drieënhalf jaar bloggen weet ik ook wel een beetje hoe je de illusie van een perfect plaatje moet creëren maar opeens kon ik dat niet meer relatieveren.

Foodies maken en fotograferen hun eten nou eenmaal tien keer mooier dan als ze er geen foto van zouden maken. Mensen poseren nou eenmaal mooi voor een foto. Je kan een hele dag niets doen, lui op de bank liggen zappen maar ’s avonds een kwartier naar de sportschool gaan voor een foto en dan denk de hele wereld dat je fantastisch bezig bent. Is dat allemaal realistisch? Nee. Had ik er op die dag zo veel last van dat ik me nóg rotter ging voelen dan ik me al voelde? Ja.

Ik heb al eerder verteld dat het niet zo heel lekker gaat, al mijn energie gaat naar mijn werk en deze blog, maar eerlijk gezegd doe ik dat nu al zo lang dat het echt teveel wordt. Normaliter kan ik de hele wereld aan, snap ik dat plaatjes en werkelijkheid soms heel ver uit elkaar liggen.

Verslaafd

Foto en tekst via de Quest, doe hier de social media test, die je toepasselijk kan delen via Facebook en Twitter

Er zijn wel vaker onderzoeken voorbij gekomen in de krantenkoppen waarin staat dat tieners meer kans hebben op een depressie of een laag zelfbeeld door social media, of door het maken van selfies. Ze vinden mensen zonder filter niet meer mooi en gaan aan alles twijfelen. Dat snap ik wel een beetje. Ik vind mezelf ook mooier op een foto dan in het echt. Officieel hoor ik misschien niet meer tot de tieners of de jongeren, maar ook ik heb wel eens last gehad van een rotgevoel dat soms wel dieper ging dan me alleen vervelend voelen over iets dat op social media gebeurde (of juist niet gebeurde). Daarom heb ik bij mijn uitdaging datingsites en andere sociale apps gerekend. Hoewel de interesse van mensen ook heel opbeurend kan zijn, merk ik dat ik soms meer waarde ga hechten aan wat mensen digitaal van me vinden (waar het me voorheen niets kon schelen). In het echte leven wil ik al dat mensen me aardig/grappig/gevat/charmant etc. vinden doordat ik een hoge lat heb, maar nu vind ik dat ook ineens belangrijk van weet ik hoeveel vreemden online.

Daarom… ga ik een maand lang niet op Facebook en Instagram. Waarschijnlijk ga ik het in het begin vast moeilijk krijgen. Deze blog is mijn kindje. Daar doe ik persoonlijk ook veel moeite voor.  Misschien krijg ik wel iemand zo ver om op Facebookgroepen af en toe iets te plaatsen, voor als ik het zelf te verleidelijk vind om stiekem toch te kijken wat de updates van iedereen zijn.

Mijn uitdaging om een week geen smartphonejunkie te zijn was een succes

Het enige wat ik nog wel mag doen is dierenfilmpjes kijken op YouTube. Iets waar ik nu Facebook voor gebruik, en iets waar niemand hopelijk iets op tegen kan hebben.

Zou jij een maand zonder Social Media kunnen/willen?

Misschien ook iets voor jou?

31 comments

Jenn 30 mei 2017 - 23:57

Toen ik je titel las dacht ik even ‘HUH?’ Maar ik had hem al snel door 🙂 Ik heb zelf eens een week zonder facebook gedaan, vond ik al best lastig eigenlijk. Een maand zou ik niet willen, maar ik vind dat ik er ook best bewust mee omga, dus ik vind het ook niet nodig.

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:18

Haha sorry ik zet graag mensen op het verkeerde been haha! Ik ben nu twee weken verder en het gaat best wel oké, in het begin had ik het er echt wel heel moeilijk mee.
Maar als je bewust omgaat met sociale media dan is zo’n detox helemaal niet nodig.

Reply
Bianca Schrijft 31 mei 2017 - 11:26

Het digitale tijdperk heeft vele goede dingen gebracht, maar ook veel ellende. Net als iedere grote uitvinding, kijk bv naar het buskruit, gaat het originele idee ten onder en gaat de slechte kant overheersen. Je hoort steeds meer mensen zeggen dat ze stoppen met SM en ik geef ze geen ongelijk. Ik ben het zelf ook aan het overwegen. Zeker WhatsApp is een doorn in mijn oog, al die zogenaamd verplichte groepjes en dan ook nog je werk. Buiten mijn werktijden ben ik vrij, maar met dit soort apps niet echt meer.

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:21

Goeie vergelijking met het buskruit! Ja WhatsApp is ook zoiets, las dat een blogger ermee was gestopt maar ik ben zó bang om dan in een isolement te raken als ik geen WhatsApp meer heb…
Maar je hebt gelijk, je bent nooit meer echt vrij.
Tegenwoordig heb ik een app dat ik alle meldingen op mijn telefoon uit kan zetten (tijd is zelf in te stellen) dit werkt wel erg goed, dan neem ik gewoon na mijn werk even de tijd om alle zin en onzin op WhatsApp weer te scheiden.

Reply
Astrid 31 mei 2017 - 11:57

Goed idee! Ik heb al geen FB app op mijn tel en via Chrome op je laptop kun je een feed blokkade instellen. Dan krijg je dus een lege feed te zien. Super fijn als je gewoon aan t werk moet

Reply
Anouk 31 mei 2017 - 12:05

Wat een goed idee! Ik wist niet dat je zo’n blokkade in kon stellen, kan je dan nog wel in groepen posten want dat neemt een groot probleem weg voor me 😮

Reply
Tessa (The DIY Life) 31 mei 2017 - 12:54

Zelf heb ik ook een maand zonder social media gedaan, en dat viel me in het begin heel erg zwaar, maar in de tweede week wist ik al niet beter en miste ik de social media niet meer. Na een maand zonder was ik aan het einde toch ook wel weer heel benieuwd naar alle reacties en likes die ik had. Heel veel succes! 😉

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:23

Ik herken het heel erg, ik ben nu twee weken bezig en het gaat best goed. In het begin wilde ik alles delen, maar daarna viel het steeds meer mee. Heb me er bij neergelegd dat het niet ‘mag’ denk ik. Had je veel reacties en likes gekregen? Als ik nu op Facebook kijk zijn het er 86 haha.

Reply
Hillybillybeauty 31 mei 2017 - 13:58

Pfoe, weet niet of ik het zou kunnen! Ik wil wel werken aan mijn ontspullen en minimalisme, en misschien is minder online daar ook wel goed bij. Maar ik moet mij eerst goed voorbereiden, haha. Succes!

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:25

Het voelt wel een beetje als het ‘ontspullen van je hoofd’ somehow. Krijg er wel steeds meer rust door merk ik na twee weken.

Reply
Jess 31 mei 2017 - 15:37

Zou ik NOOIT kunnen. Ik ben echt social media verslaafd! Ooit een app geïnstalleerd om te kunnen bijhouden hoe vaak ik om mijn gsm zit. Laten we zeggen, veeeeeel

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:27

Jaaa zo’n app heb ik ook, zelfs zonder SM kijk ik nog uren op mijn telefoon! Ben ook verslaafd 🙁

Reply
MC Kleuver 31 mei 2017 - 18:56

Af en toe gaat mijn telefoon een uurtje uit, zen. Daarnaast schrijf ik ook zonder telefoon. Mijn internet staat dan uit.

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:28

Heel goed om dit bewust zo te doen, dat probeer ik ook al een langere tijd, dus dit was weer een aanvulling daar op.
Voelt het ook zen voor je? Of denk je stiekem nog wat er online allemaal gebeurd?

Reply
Mitu 31 mei 2017 - 19:42

Wat een ontzettend leuk stukje. Wie weet is het juist goed om even de rust te nemen na zo hard werken, en zorgt het voor nieuwe energie, positiviteit en meer creativiteit! De redenen die je aangeeft om eebn maand te stoppen zijn heel herkenbaar. Het is dat bloggen mijn passie is, anders was ik helemaal niet veel met SM bezig! Veel succes in ieder geval! 🙂 X

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:37

Ik merk dat ik juist wat minder creatief was in het begin, omdat ik vaak op ideeën kom door te scrollen op Facebook. Maar alle ideeën die ik nu krijg zijn wel 100% van mezelf en door mezelf dus dat ik wel beter denk ik.

Reply
Jenny 31 mei 2017 - 22:38

Soms is het goed om even los te laten.

Ik doe dit vooral op reis… Gewoon even niet. Behalve dan de dagelijkse updates op de FB-pagina van mijn blog.

Succes!

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 10:49

Op vakantie probeer ik ook zo min mogelijk mijn telefoon te gebruiken 🙂 Heel herkenbaar

Reply
De illusie van het perfecte Instagram plaatje - Groentje Gezond 1 juni 2017 - 07:28

[…] alleen hoe mooi iets op de foto is. Ik ben een uitdaging over social media aangegaan, daar kun je hier meer over lezen. Waarschijnlijk zet deze maand zonder social media me veel meer aan het denken over […]

Reply
Josine 1 juni 2017 - 07:37

Wat ontzettend knap dat je dit doet. Ik doe het ook, part time. Ik kies bepaalde momenten uit op een dag waarop ik het trek. Ik zit in een burn out en heb heel erg last van al die perfecte leventjes om me heen 🙂 Dan maar minder sociaal, als je me echt wilt spreken, mijn telefoon doet het gewoon! En met die instelling gaat het nu al een maand zoveel beter met me. Je komt er wel, doe rustig aan en zet jezelf op de 1e plaats. Liefs, Josine

PS damn wat een prachtige foto, wat ben je mooi!

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 11:28

Dankjewel wat een lieve reactie! Ik herken heel erg wat je zegt inderdaad! Nu twee weken verder merk ik dat ik mijn rotleven (zo voelt het soms echt) niet meer spiegel aan anderen en dat ik me vooral focus op het hier en nu en het beter worden.
Misschien ga ik wel door met deze maand zonder sm, ben benieuwd hoe ik hier aan het einde over denk.

Heel veel sterkte met je burn out, ik heb het zelf nog niet zo erg maar zie wat het doet bij mensen om me heen en het is zeker niet niets!

Reply
Sherry 1 juni 2017 - 09:17

Ik zou het niet kunnen. Best knap dat je dit durft.
Ik plaats zelf nooit persoonlijke updates of foto’s van mezelf. Ik plaats meestal bloggerelateerde dingen. Ik zie inderdaad dat mensen zich happy voordoen op fb terwijl dat allemaal waan is.

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 11:35

Het gaat ook echt om persoonlijke updates, bij bloggerelateerde dingen kun je eigenlijk niet zonder sociale media.

Reply
Serafina 1 juni 2017 - 09:28

Ikzelf moet dit ook eens proberen.. Was wel even in de war door de titel, maar had ’t uiteindelijk door.. Haha

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 11:36

Haha sorry ik zet graag mensen op het verkeerde been :p

Reply
Joandi Loes Tholen 1 juni 2017 - 09:33

Omg ik dacht even dat het over SM Seks ging, hahahaha! Wat kan dat je dit gaat doen. Zal je vast heel goed doen.

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 11:37

Sorry haha, ik vond het een té goede titel om het niet te doen :p

Reply
Blog En Beauty 10 juni 2017 - 08:17

Ik probeer mijn ook te beperken in het gebruik van social media. Maar voor mijn blog moet ik eigenlijk wel.

Reply
Anouk 14 juni 2017 - 11:37

Ja een blog zonder social media is gewoon bijna niet te doen 😮

Reply
Hulpmiddelen voor minder social media - Groentje Gezond 13 juni 2017 - 19:22

[…] bijna twee weken ben ik aan het afkicken van social media, zoals je hier kunt lezen. Vandaag deel welke apps mij helpen om zo min mogelijk op mijn telefoon te kijken. Klik […]

Reply
Een maand zonder social media - Groentje Gezond 1 juli 2017 - 12:26

[…] Een hele maand ging ik door het leven zonder social media. Waarom lees je hier in deel 1 […]

Reply

Geef een reactie