GE(E)N-nummers

by Anouk

Volgens Het Voedingscentrum zijn E-nummers veilig maar er zijn ook organisaties zoals Foodwatch die tegen e-nummers in actie komen. Ik berichtte vorige week over dat Honig de e-nummers in de ban doet. Het feit dat het merkt leek te luisteren naar de consument stemde me positief, maar ik zette ook vraagtekens bij dit nieuwsbericht.
Er werd volop gereageerd door jullie, dat de e-nummers gewoon volledig bij naam genoemd kunnen worden, of worden vervangen door gistextract. Smakelijck schreef er een interessant artikel over dat ik graag met jullie wilde delen.

MSG, Gistextract, e-621, ve-tsin
20160808_165601
Toen ik afgelopen zomer in Canada was, maakte ik voor het eerst kennis met MSG, of in ieder geval de afkeer van mensen tegen dit gistextract. Op voorruiten van bijvoorbeeld Chinese eettenten stond in grote letters: No MSG. In restaurants wordt vaak gevraagd of ze MSG gebruiken en dan kon de ober haarfijn uitleggen dat zij er geen gebruik van maakten. Wat een verschil met Nederland! Ik had wel eens gehoord dat ve-tsin niet zo gezond was, via groepen op Facebook bijvoorbeeld, maar ik had er niet langer over nagedacht.
“Het zit overal in”, zei mijn tante. “Bijvoorbeeld in Maggi”. Volgens Nestlé is dit wel uit natuurlijke oorsprong en is het goedgekeurd door de Food Standards and Safety Authority of India (FSSAI). Persoonlijk vond ik het in ieder geval opvallend dat iedereen leek te weten wat MSG was, dat honderden artikelen over zijn geschreven, maar dat het in Nederland een stuk minder bekend is.

Kritiek

Ik deel niet graag informatie over zulke dingen, gewoon omdat ik zelf geen wetenschapper ben en ik merk dat er gewoon gigantisch veel informatie is over dit e-nummer. Ik durf mijn hand niet in het vuur te steken dat ik per sé tegen of voor e-nummers ben. Uiteindelijk heb ik het boek van Wat zit er in uw eten? ooit gekocht, heb ik een app op mijn telefoon die waarschuwt voor rode e-nummers. Ik denk dat dit mij voorzichtig maakt, maar ik sla er niet in door. Ik kreeg best wat kritiek over het artikel van vorige week. Mensen wilden met mij in discussie over e-nummers. De voorstanders en de tegenstanders. Maar een heel duidelijk standpunt neem ik niet in en dat ga ik op dit moment ook echt niet doen. Niet omdat ik iedereen wil pleasen maar vooral omdat de informatievoorziening zo gigantisch is, dat ik gewoon niet de macht en de middelen heb om alle informatie te filteren. Kan ik klakkeloos van Het Voedingscentrum uitgaan? Ik vind van niet… Maar ik neem ook van andere bronnen niet klakkeloos alle informatie over. De enige informatie die ik overnam was vorige week de informatie van het nieuwsbericht over Honig, omdat ik het interessant vond dat het bedrijf lijkt te luisteren naar kritiek van de consument en ik mensen altijd aan wil sporen om kritisch te zijn.

Uiteindelijk probeer ik, persoonlijk, zo puur natuur mogelijk te eten. Geen zakjes en pakjes, alles zelf maken. Wat het voor mij vooral is, is dat veel e-nummers geen natuurlijke oorsprong hebben. Met de natuurlijke extracten, zoals citroenzuur, heb ik vrijwel geen moeite. Foodwatch publiceerde eens een actie waaruit bleek dat er e-nummers zijn uit dierlijke oorsprong en dit niet altijd bekend is bij veganisten of vegetariërs. Dat vond ik wel kwalijk, en zou beter vermeld moeten worden.

Hoe denk jij over e-nummers?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie