Mijn allereerste les Spinning

by Anouk

Mijn conditie is zo erg achteruit gegaan dat ik hijg als ik een stuk moet fietsen. Oké, eerlijk gezegd moet ik ook al een hele lange tijd naar de fietsenmaker omdat mijn fiets in versnelling 300 blijft steken, maar toch schrok ik er van. Ook op de sportschool bleek mijn conditie niet veel meer voor te stellen.

De sportinstructeurs proberen me eigenlijk vanaf dag 1 al aan het spinnen te krijgen. Met Milon werk ik al aan mijn spierkracht (en ook een beetje cardio) maar om fit te worden moest ik (volgens de instructeurs) dus écht gaan spinnen. Aah!

Ik ben iemand die echt een beetje bang is voor nieuwe dingen. Maar vooral dan dingen waarvan ik niet precies weet wat ik moet verwachten. Dus vanaf het moment dat ik me had ingeschreven voor mijn allereerste spinningles begon ik al te piekeren:

Hoe laat moet ik er zijn? Wat moet ik zeggen? Hoe zal het zijn en wat gaan we doen? Kan ik het wel of zit ik na drie minuten trappen al levensmoe op de fiets?

20150322_132716

Foto genomen bij Bodysports Utrecht

 

Hoe het ging

Zenuwachtig stond ik een kwartier voor de les al aangekleed en klaar voor het leslokaal waar de groep van het voorgaande uur nog driftig stond (ja stáánd!) te trappen op de fietsjes. Na een paar minuten kwamen er wat mensen bij me staan en ik vroeg ze nerveus: ‘Vinden jullie dit echt leuk?’.  Daarop werd smakelijk gelachen en geantwoord: ‘Ziet dit er niet leuk uit dan?’

Nou nee, het zag er niet leuk uit. Mensen zaten mega fanatiek op de fiets maar ik dacht alleen maar dat ik na een paar minuten dood neer zou vallen. Toen de vorige groep helemaal bezweet het lokaal uitliep, rende ik naar een fiets. Niet achterin, niet voorin, rechts in het midden. Dat leek me verstandig. Waarom? Geen idee, dat zou mijn fiets in ieder geval worden. Zenuwachtig liep ik naar de instrutrice toe om te melden dat ik nieuw ben.

‘Is dit je allereerste les ever?’ Vroeg ze. ‘Nou, ik heb ooit een introductieles op de middelbare school gehad een jaar of zeven geleden’ zei ik. ‘Je eerste les dus…’ Zei ze knipogend en ze liep met me mee naar de fiets zodat ze me kon laten zien hoe je de fiets goed afstelt. (Waarschijnlijk ben ik dat de volgende keer al vergeten…)

20150322_132753

Zodra mijn fiets goed afgesteld was mocht ik ‘warmtrappen’ dus de fiets op een hele lichte stand gebruiken zoals je een gewone fiets ook gebruikt. Trappen! Maar dan heel snel. Toen begon de les! Harde muziek, zwetende mensen om me heen, en ik maar trappen alsof mijn leven er vanaf hing.

Na een paar minuten voelde het best lekker eigenlijk! Maar niet zo lang… Zoals ik al eerder zei heb ik totaal geen conditie dus ik vond een klim van 18 minuten (dus staand fietsen) mega heftig. Mijn voeten gingen pijn doen, op een gegeven moment maakte het niet meer uit of ik zat of ik stond te trappen, my feet were killing me! Au! Daar baalde ik ontzettend van. Het was ook bijna niet te doen om lekker mee te trappen want mijn voeten deden echt veel pijn. Maargoed, uiteindelijk kwam de instructrice even kijken (ze liep rond) en mijn schoenen bleken dus echt niet goed te zijn. Waarschijnlijk was dit een reden, en het feit dat ik de riempjes niet te strak had aangetrokken.

Goede schoenen zijn een must

Goede schoenen zijn een must

Uiteindelijk heb ik gewoon de hele les meegedaan, maar niet alles zoals de rest deed. Ik moest ook echt wennen aan het tempo, maar ik zweette me in ieder geval kapot!

Dus?

Mijn eerste ervaring was niet de beste, maar ik zweette heel veel wat ik echt als een pluspunt ervoer. Verder vond ik het ook echt heftig, maar op sommige kleine momentjes zelfs LEUK! Dan snapte ik waarom mensen week in week uit blijven komen naar de spinningslessen. Het was best lekker om zo heftig bezig te zijn, en als ik goede schoenen heb gaat dat zeker goed komen! Hopelijk schiet mijn conditie dan ook met sprongen vooruit.

Oja ik typ dit op zondag en ik heb nog steeds spierpijn 😀 Dus ja, ik denk dat Spinning wel degelijk een goede workout is. Ik heb me in ieder geval voor de aankomende drie maanden opgegeven om elke woensdag te gaan spinnen :o. Ben benieuwd!

Heb jij wel eens aan spinning gedaan? En wat vond je daarvan? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Daphne 23 maart 2015 - 12:02

Heel stoer dat je bent gegaan, iets wat ik nog steeds niet doe… maar wel een voorbeeld. Ik ben wel nieuwsgierig hoe het over een paar weekjes gaat!

Reply
Anouk 31 maart 2015 - 00:47

Dankjewel! De tweede les ging al een stukje beter, dus op naar les drie!

Reply
Jenn 23 maart 2015 - 14:52

Heerlijk, ik heb het ook een tijd gedaan. Nu heb ik geen sportschoolabonnement meer, dus ook al een tijd niet meer gedaan, maar nu ik dit lees zou ik best weer een keer willen,..

Reply
Lisanne 23 maart 2015 - 18:00

Ik herken het helemaal van je voeten! Onderaan voelt het naar denk ik? Echte fietsschoenen (met klikpedalen) hebben daarom ook speciaal een bizar-sterke zool. Dat helpt dus heel erg 😉 Je kan kijken wat goedkoper is, van die fietsschoenen of gewone schoenen met sterke zool.

Ik ben zelf ook een beginnende spinner. Lekker alleen op jezelf focussen en heel blij en gelukkig zijn met alles dat je zweet 😉

Reply
Anouk 31 maart 2015 - 00:48

Ja stiekem geniet ik wel van dat zweten, je weet dat je je dan écht aan het inspannen bent.
Ja vooral de bal van mijn voet! Maar heb schoenen geleend van iemand en nu gaat het beter gelukkig.

Reply
Kim 29 maart 2015 - 13:07

Wauw wat goed dat je het toch gedaan hebt! Heel eerlijk; ik word ook doodsbang als ik aan spinning denk haha. Heb het gevoel dat ik dat nooit aankan hahaha.

Heb je al nieuwe schoenen op het oog?

Reply
Anouk 31 maart 2015 - 00:49

Nee ik heb nu even schoenen van iemand geleend, gewoon fitnesschoenen maar wel beter dan de schoenen die ik zelf heb.
Ik vond het ook doodeng! Maar nu ben ik heel blij dat ik het doe, les twee ondertussen ook alweer gehad.

Reply
Deisy 1 april 2015 - 21:06

Hhahaha: ontzettend herkenbaar. Toen ik voor het eerst ging spinnen was ik binnen 10 minuten gebroken, echt helemaal kapot. Gelukkig kan ik zeggen dat het makkelijker wordt haha 😉 Ik heb het een paar jaar gedaan en kon er echt naar uitkijken, dus mijn tip: volhouden en dan word je zeker beloond 🙂 X

Reply

Geef een reactie