Mei alcoholvrij moeilijker dan verwacht

by Anouk

Een vriendin van me moest optreden, in een café, vol gezelligheid en drank. Om vijf voor twaalf bestelde ik een wijntje. Ik keek op de klok, nog vijf minuten en dan zou ik mijn eerste slok nemen. Het drankje dat ik het meest had gemist was een simpel rood wijntje. Klokslag twaalf uur  nam ik een nipje, wat heerlijk! Vreemd genoeg was het een moeilijke maand geweest, iets wat ik niet had verwacht.

Hier kan je lezen hoe ik mijn uitdaging begon. In alle eerlijkheid had ik verwacht dat ik dat wel ‘even’ zou doen. Ja, met sociale gelegenheden zou ik misschien een beetje balen, maar ik kan prima zonder alcohol!

Moeilijk

Had ik dat even mis! De eerste paar dagen werd ik rond een uur of tien heel rusteloos. Ik wist niet wat ik met mezelf aan moest en ging rondjes lopen. Na een paar dagen begon ik me te realiseren: ‘Dit is de tijd waarop ik meestal een wijntje voor mezelf inschenk’.  Hoewel ik niet elke dag dronk, was het wel een beetje standaard geworden om een paar keer in de week een glaasje (of twee) rode wijn te drinken. Heerlijk ontspannend, en opeens was ik dat dus kwijt. Wat ik vooral moeilijk was is dat ik een paar hele stressvolle dagen had, normaal gesproken pak ik dan een wijntje en praat erover. Natuurlijk kon ik er nog steeds over praten maar met een kamillethee in mijn hand was het toch anders. De dagelijkse stressvolle zaken bleven spoken in mijn hoofd, vooral ’s nachts waardoor ik slecht sliep. Een drankje hielp me in het verleden toch wel in slaap.

Sociaal

‘Anouk, hoe kun je dat nou doen je wéét toch dat ik in mei jarig ben!’ was het antwoord van een vriendin. Ook andere vrienden en vriendinnen vonden het een beetje stom dat ik niet zou drinken. ‘Je bent toch niet verslaafd, of zo?’ Mijn ouders vonden het prima, maar als ik een paar dagen bij hen op bezoek was, vroeg mijn moeder: ‘Eh, tja… Wat wil jij eigenlijk drinken?’

Vervangen

Maar wat dronk ik dan ’s avonds? Ik ben geen fan meer van frisdrank sinds ik suikervrij heb geleefd (en dat zoveel mogelijk nog steeds probeer te doen). Cola light raak ik eigenlijk niet meer aan omdat ik aspertaam zoveel mogelijk vermijd. ’s Avonds dronk ik veel caffeïnevrije thee, zoals kamille of rooibosthee. Overdag veel water en liters koffie. Ja, ik begon mijn drang naar alcohol (als ik mezelf iets verbied word ik blijkbaar opstandig) te vervangen met mijn drang naar koffie. Verder ging ik wat vaker vroeg naar bed. Ik was niet erg chagrijnig, maar ik stond ervan versteld wat alcohol eigenlijk voor invloed had.

Werken bij een slijterij maakt het ook niet makkelijker

Werken bij een slijterij maakt het ook niet makkelijker

De mist in

En toen ging het mis, zoals sommigen van jullie misschien weten heb ik een paar moeilijke maanden gehad. Opeens kreeg ik allemaal goed nieuws, mijn oude werkgever wilde me heel graag terug, dus waarschijnlijk zijn mijn geldzorgen voorbij! Mijn vriendje met wie het ook niet zo lekker ging voelt zich veel beter en besloot me een dagje mee te nemen naar Den Haag en daarna Scheveningen. Daar gingen we op de boulevard barbecuen aan tafel, super leuk om te doen. Nadat ik toch maar twee glaasjes fris had gedronken had mijn vriend een Long Island Ice Tea besteld, die eigenlijk voor twee mensen was bedoeld. ‘Wil je even proeven?’ En toen hield ik het even niet meer, ik nam een slok, en nog een, en twee gezamenlijke cocktails verder zat ik rozig en slaperig in de trein terug naar Utrecht.

En nu?

Uiteindelijk heb ik één keer een misstap gemaakt, door een soort van sociale druk (probeer dan) gezelligheid en ‘goede’ reden (nieuwe baan e.d.). ’s Avonds vond ik het niet zo moeilijk meer, behalve als ik een heftige dag had, en zelfs sociale momenten ging ik niet meer uit de weg.

Blijkbaar deed deze uitdaging me meer dan ik vooraf had bedacht, daarom wil ik niet ‘veel’ meer drinken. In het weekend af en toe een glaasje, of op een verjaardag of feestje. Maar in mijn eentje een glaasje omdat het zo lekker is wil ik niet meer doen. Nogmaals ik dronk helemaal niet veel en toch had het zoveel impact! Misschien kwam dat omdat ik het van mezelf gewoon echt niet mocht, waardoor het moeilijker is. Gezond leven kan ik namelijk goed volhouden omdat ik af en toe mezelf een koekje bij de koffie gun, of een gebakje op een verjaardag. Op die momenten geniet ik gewoon, en dat moet ik ook weer bij dat glaasje rode wijn gaan doen.

Zou jij zonder alcohol kunnen?

 

Misschien ook iets voor jou?

4 comments

Denise 1 juni 2014 - 15:28

WOW ! dat je er toch zo veel last van hebt gehad zeg! en dat terwijl je daarvoor al niet zo veel dronk.. Zo te horen een hele lastige challenge geweest, En wat goed dat je dan toch door hebt gezet! Weer een ervaring rijker ! en zo te lezen heb je er veel van geleerd:) Goed bezig dus!!!

Reply
Anouk Vriezen 1 juni 2014 - 21:39

Dankjewel voor je lieve reactie Denise. Ja ik ben blij dat ik van elke uitdaging een nieuw leermoment krijg.

Reply
Elisa 1 juni 2014 - 18:23

Hoi hoi

Het is erg lastig dit tijd van het jaar om niet mee te drinken. al het lekkere weer, de terrasjes, de verjaardagen, de feestjes, de lange zwoele avonden in de tuin met de vuurkorf. Nou moet ik zeggen dat ik doordeweeks niet drink en het overdag dus ook probeer te beperken. En ik moet zeggen dat dat redelijk lukt. Gewoon een frisje of een kopje thee op het terras kan ook, en al helemaal omdat ik na 1 drankje compleet instort als ik dat in de zon drink. Dus dat hou ik mezelf maar voor 🙂
Ik vind het goed dat je de uitdaging bent aangegaan en ondervonden hebt hoe het is om niet bij stressvolle momenten een glas rode wijn in te schenken voor het slapen. Ik moet ook eerlijk zegge dat ik ook als ik doordeweeks een borrel neem voor het slapen ik juist heel slecht slaap en pieker en gebroken ben de dag daarna. Ga zo door en met mate een rood wijntje mag best toch?
xxx Elisa

Reply
Anouk Vriezen 1 juni 2014 - 21:38

Ja! Als de zon schijnt heb je spontaan zin ok naar het park te rennen met een flesje rosé. Aan de andere kant ben ik gek op water met komkommer en citroen (uurtje in de vriezer en dan meenemen) dat is ook lekker dus dan mis ik dat rosé wijntje minder. Ik vind mezelf nog steeds geen alcoholist maar ben wel echt geschrokken. Vanaf nu echt alleen genieten en dan in het weekend. Maar mijn vriend werkt in de horeca dus als ik hem al zie doordeweeks js het fijn om samen een drankje te doen. Gek dat drank meteen gezelliger lijkt.

Reply

Geef een reactie