Macaronischotel met Vegetarische Spekjes en Gemengde Groenten

by Anouk
Een snelle macaronischotel vol met groenten die je vaak in huis hebt. Makkelijk te maken en perfect voor een meal prep. Een halfuurtje in de oven en je hebt een heerlijke zelfgemaakte ovenschotel met veel groenten die geschikt is voor het hele gezin.

Wat kan ik genieten van een lekkere ovenschotel met veel kaas. Niet elke dag natuurlijk, dat zou niet gezond zijn maar zo nu en dan is het echt heerlijk! Dit recept kon ik maken met alles wat ik nog in huis had en je zou hier zomaar je favoriete groenten nog aan toe kunnen voegen die je nog hebt liggen. Veel groenten zitten er in deze schotel en hij vult enorm! De spekjes maken het geheel helemaal af (en vega spekjes zijn erg lekker vinden wij!). Onze oven heeft geen grillstand maar uiteindelijk vond ik zelfs de kaaslaag erg goed gelukt.

Groentenschotels zijn mijn specialiteit als ik dat zo mag zeggen. Elke schotel die ik maak is weer anders maar de laag kaas bovenop hebben ze gemeen. Natuurlijk kun je ook minder kaas gebruiken of de kaas weglaten. Dit recept is heel makkelijk te veganizen (veganistisch te maken) door de kookroom te vervangen door een vegan variant en er is strooikaas te koop die nét zo lekker is en zelfs nog goedkoper dan echte kaas in de supermarkt. Altijd een aanrader om die eens te proberen (bij ons heeft de Jumbo veganistische ovenkaas, maar waarschijnlijk hebben meerdere supermarkten dit). Geschikt dus voor iedereen. Een aangepaste versie gaf ik aan mijn dochtertje. Dit recept komt apart online anders wordt dit wel een héél lang artikel.

Macaronischotel met vegetarische spekjes en gemengde groenten

Een snelle macaronischotel vol met groenten die je vaak in huis hebt. Makkelijk te maken en perfect voor een meal prep. Een halfuurtje in de oven en je hebt een heerlijke zelfgemaakte ovenschotel met veel groenten die geschikt is voor het hele gezin.
Beoordeel als eerste
Afdrukken Pinterest Wat vond je ervan?
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kaas, macaroni, ovenschotel
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Porties: 5 personen

Ingrediënten

 • Macaroni
 • 1 (gele) courgette
 • 2 rode uien
 • 1 puntpaprika
 • 1 kop erwten (diepvries)
 • 1/2 bakje champignons
 • 1 blik maïs
 • 1/2 zakje geraspte kaas
 • 1 bolletje mozzarella
 • 2 blikken tomatenblokjes
 • 1/2 pakje kookroom
 • olijfolie (om mee te bakken)
 • kruiden (traybake kruiden, paprikapoeder, knoflook poeder, peper en zout)
 • 1 pakket vegetarische spekjes

Instructies

 • Verwarm de oven op 200 graden.
 • Pak een grote hapjespan of koekenpan en bak de vegetarische spekjes in olijfolie tot ze knapperig zijn.
 • Ondertussen snij je alle verse groenten in blokjes.  (De courgette, wortels, ui, en paprika. De champignons sneed ik in reepjes)
 • Zet de spekjes als ze klaar zij apart en bak in hetzelfde vet de gesneden groenten.
 • Als de groenten gaar zijn laat je ze even uitlekken in een vergiet aangezien de groenten veel vocht bevatten.
 • Ondertussen kun je de saus maken. Doe de tomatenblokjes, een half pakje kookroom en de kruiden in een maatbeker en mix tot een gladde massa met een staafmixer. Hier kan je ook een blender voor gebruiken.
 • Voeg de maïs en bevroren erwten toe aan de groenten.
 • Weeg de macaroni af voor het aantal personen.
 • Doe de macaroni samen met de groenten en vega spekjes in een grote ovenschaal. Zorg dat alle saus goed verdeeld is zodat de macaroni in de oven kan garen in de saus.
 • Na dertig tot veertig minuten is de ovenschotel klaar. Eet smakelijk!

Makkelijke ovenschotel

Terwijl ik de spekjes bakte sneed ik alle groenten. Deze groenten deed ik alvast in de ovenschaal en kon ik zo in één keer in de pan doen. Zodra ik de spekjes in een ander schaaltje had gedaan uiteraard. Nadat alles is voorgebakken en is uitgelekt doe je het allemaal weer in de ovenschaal bij elkaar en roer je de saus erdoorheen. Heel makellijk! En zo zie je ook in een opslag welke groenten je nog gaat bakken (de maïs en erwten heb ik niet meegebakken, die heb ik op het laatst erbij gedaan).

Oeps! Staafmixer of blender?

Volgens mij zou ik een artikel kunnen schrijven over alle keukenblunders die ik in het verleden heb begaan. Zo moet je sommige dingen echt koken voor ze de oven(schotel) in gaan en heb ik ook wel eens een halve pot Italiaanse kruiden over mijn eten heen gegooid. Maar de blunder die me nu overkwam is toch wel voor het eerst… De blender (waar ik ontzettend blij mee ben trouwens!) zat niet goed dicht aan de onderkant. Dus toen ik de saus aan het maken was en deze op wilde tillen zat het hele aanrecht onder… Mijn eerste reactie is dan heel hard lachen. Tja, het zag er ontzettend dramatisch uit en dat vond ik grappig! Het opruimen duurde wel lang, gelukkig had ik nog meer blikken tomatenblokjes en kookroom in huis waardoor ik niet naar de winkel hoefde. En ik heb weer een mooi verhaal en een foto als bewijs.

Nou ben ik wel benieuwd: wat zijn jullie grootste keukenblunders?

Vond je dit een lekker recept?

Volg me dan op Facebook, Pinterest of Instagram voor de laatste updates en om nooit meer iets te missen van Groentje Gezond. Heb je een recept van mij geprobeerd? Maak dan een foto en tag me @GroentjeGezond op die kanalen. Ook kun je een beoordeling achterlaten bij de reacties hieronder. Dan help je mij weer om online gevonden te worden.

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Macaronischotel – lekker met de pot mee - Groentje Gezond 17 juli 2023 - 06:59

[…] om echt alles mee te kunnen eten. Vandaag een aangepast recept, gisteren maakte ik namelijk een ontzettend lekkere ovenschotel. De basis was goed voor ons meisje (11 maanden) maar ik heb wel wat aanpassingen gemaakt zodat zij […]

Reply

Geef een reactie