Macaronischotel – lekker met de pot mee

by Anouk

Vorige week vroeg ik jullie wat jullie leuker vonden klinken: “met de pot mee” of: “voor het hele gezin”. Jullie stemden massaal voor met de pot mee, met de kanttekening dat misschien een positief woord (lekker bijvoorbeeld) nog wat gezelliger klonk. En zo geschiedde! Maar wat betekent die nieuwe rubriek eigenlijk? Nou, heel simpel. Hier komen recepten te staan die te eten zijn voor het hele gezin. Kleine kindjes maar ook volwassenen. Vaak wordt hier iets meer rekening gehouden met stikgevaar (hele kleine kindjes), kruiden en zout. Ook zal ik erbij schrijven vanaf welke leeftijd het geschikt is, soms kan een baby van 6+ maanden al mee-eten, maar soms moeten ze iets ouder zijn om echt alles mee te kunnen eten. Vandaag een aangepast recept, gisteren maakte ik namelijk een ontzettend lekkere ovenschotel. De basis was goed voor ons meisje (11 maanden) maar ik heb wel wat aanpassingen gemaakt zodat zij het ook kon eten. Uiteindelijk helemaal niet moeilijk en at ze toch lekker met de pot mee. Macaronischotel vond ze trouwens heerlijk!

Aangepast recept

Let op: dit is een aanpassing op het recept van gisteren. Zo heb ik de spekjes (zout), kaas (zout en stikgevaar), erwten (stikgevaar) en maïs (stikgevaar) achterwege gelaten. Ook heb ik geen zout of peper toegevoegd alleen de kruiden waarvan ik weet die onze dochter kan hebben. Je kan prima het recept van gisteren pakken en tussen de stappen door ingrediënten weglaten of vervangen. Voor het gemakt heb ik hier de kindvriendelijke variant voor jullie beschreven die ook prima is voor volwassenen. Mocht je toch vegetarische spekjes, maïs en erwten willen toevoegen (en zout en peper), dan raad ik je aan het originele recept erbij te pakken. Dit is voor alle mensen die graag inclusief voor het hele gezin willen koken en niet in aparte bakjes voor de kleintjes.

Het recept

Macaronischotel ook geschikt voor kleintjes +6 maanden

Print dit recept
Porties: 5 personen Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • Macaroni
  • (gele) courgette
  • 2 rode uien
  • 1 puntpaprika
  • 1 half bakje champignons (zeer klein gesneden)
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • Half pakje kookroom
  • Olijfolie om mee te bakken
  • Kruiden die ik heb gebruikt: traybake kruiden (potje), paprikapoeder, knoflook poeder

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Ondertussen snij je alle verse groenten in blokjes.  (De courgette, wortels, ui, en paprika. De champignons snij je voor kleintjes heel erg klein) Pak een grote hapjespan of koekenpan en bak de groenten in de pan. Als de groenten gaar zijn laat je ze even uitlekken in een vergiet aangezien de groenten veel vocht bevatten. Ondertussen kun je de saus maken. Doe de tomatenblokjes, een half pakje kookroom en de kruiden in een maatbeker en mix tot een gladde massa met een staafmixer. Hier kan je ook een blender voor gebruiken. Weeg de macaroni af voor het aantal personen. Doe de macaroni samen met de groenten en saus in een ovenschaal. Zorg dat alle saus goed verdeeld is zodat de macaroni in de oven kan garen in de saus. Na dertig tot veertig minuten is de ovenschotel klaar. Eet smakelijk!

Extra

Als je het originele recept volgt met spekjes, maïs en erwten dan kun je deze versie in kleinere ovenschaal voor je kleintje doen. Zo deed ik dat in eerste instantie ook.


Vond je dit een lekker recept?

Volg me dan op Facebook, Pinterest of Instagram voor de laatste updates en om nooit meer iets te missen van Groentje Gezond. Heb je een recept van mij geprobeerd? Maak dan een foto en tag me @GroentjeGezond op die kanalen.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Anita van der Steen 17 juli 2023 - 07:33

Leuk Anouk! Ik volg je. Leuk om uit te proberen ook voor onze kleinzoon Joris. Nieuwe ideeën altijd welkom! Groetjes Anita van der Steen

Reply
Anouk 17 juli 2023 - 16:46

Dankjewel Anita, heel leuk dat je me bent gaan volgen! Hopelijk gaat Joris hier ook lekker van smikkelen.

Liefs Anouk

Reply

Geef een reactie