Makkelijke macaroni boordevol groenten voor het hele gezin

by Anouk

Op Instagram vroeg ik of jullie zaten te wachten op recepten voor het hele gezin (inclusief baby’s van 6+ maanden en daar werd enthousiast op gereageerd. Misschien ook omdat ik een foto deelde van een macaroni recept dat ik maakte voor mijzelf en onze dochter. Wij doen zelf een combinatie van de Kleintjes en Rapley methode (daar kun je hier een heleboel over lezen) en ons meisje van inmiddels 11 maanden kan al redelijk met de pot mee-eten. In principe zegt het Voedingscentrum dat je kindje vanaf 12 maanden met de pot mee zou moeten kunnen eten maar uiteraard moet je dan nog wel opletten of het eten niet te zout is. De macaroni met veel groenten die ik gisteren maakte is een recept dat perfect bij ons gezin past. Snel, makkelijk te maken en geschikt voor volwassenen maar ook voor onze baby.

Met de pot mee-eten

Deze serie heet vanaf nu: “recepten voor het hele gezin (inclusief baby’s)” maar had ook kunnen heten: “met de pot mee”. Welke titel vinden jullie pakkender? (Laat dat even weten in de reacties of op Instagram of Facebook)

Wat ik de laatste tijd doe is kijken wat onze dochter al mag eten en daar verzin ik een maaltijd voor die ook lekker is voor mijn man en ik. Dat lijkt misschien de omgekeerde wereld maar zoals jullie misschien wel herkennen aten wij best wel vaak hetzelfde omdat eten met een gezin wat minder spannend is dan alleen of met zijn tweeën. Soms eten we wel iets anders dan onze baby, vandaar dat wij een combinatie van de Kleintjes Methode (voedingslijst) doen en Rapley (met de pot mee).

Vaak kijk ik op mijn app van Solid Starts welke groenten onze inmiddels bijna dreumes al mag en op welke manier en daar verzin ik dan een recept omheen. Of ik loop in de winkel, bijvoorbeeld gisteren, waar ik ineens zin krijg in pasta. Dan kijk ik welke soorten pasta er geschikt zijn (vrijwel alle pasta maar bij elke leeftijd is er een andere manier van aanbieden) en dan denk ik: “goh, pasta met een groene saus, is dat iets? Lekker veel groene groenten als saus…” en dan is er zo een recept geboren. De macaroni die eruit rolde vond ik zo lekker en goed gelukt (manlief was er ook blij mee) dat ik hem hier graag wilde delen.

Macaroni voor het hele gezin (vanaf 6+ maanden)

Print dit recept
Porties: 4 volwassenen Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

 • macaroni
 • 1 courgette
 • 200 gr diepvriesspinazie
 • 250 gr ricotta
 • knoflook(poeder)
 • Italiaanse kruiden (gedroogd)
 • half bakje champignons
 • Olie om mee te bakken
 • Optioneel: vega spekjes, ui, knoflook

Bereiding

 • Snij de courgette in reepjes en bak deze tot ze zacht zijn in een koekenpan met wat (olijf)olie
 • Voeg de diepvriesspinazie toe en bak deze tot de blokjes niet mee bevroren zijn
 • Gebruik hierna een staafmixer zodat het een gladde dikke saus wordt, voeg eventueel een beetje water toe.
 • Voor jonge baby's (+6 maanden) is het handig om wat saus apart in een bakje te scheppen met een kleine eetlepel Ricotta, i.v.m. het zoutgehalte in de kaas. Kruiden toevoegen naar smaak en wat je baby gewend is.
 • Roer de ricotta door de saus samen met de Italiaanse kruiden.
 • Bak de champignons tot ze bruin zijn en voeg deze toe aan de saus. Let op, voor kleine kindjes tot 24 maanden snij je de champignons in kleine stukjes vanwege stikgevaar. Je kan de champignons al klein snijden voor je ze bakt, of achteraf even in kleine stukjes snijden (bron Solid Starts)
 • Kook de macaroni zoals aangegeven staat op de verpakking
 • Optioneel: bak ook vega spekjes, ui en verse knoflook mee voor oudere kindjes/volwassenen, lekker! Let op bij vleesvervangers dat deze vaak veel zout bevatten.

Meer recepten voor het hele gezin?

Het lijkt me erg leuk om vaker dit soort recepten met jullie te delen. Voor mij is het op de een of andere manier zo veel makkelijker om te letten op goede gezonde producten als het gaat om ons dochtertje. Daar hebben mijn man en ik zelf ook weer profijt van nu we aan tafel en gezond eten met z’n drieën.

Met welke soorten groente zal ik een volgende keer een recept maken? Zijn er groenten of voedingsmiddelen die jouw kindje niet zo lekker vindt? Laat het weten de comments dan zal ik daar eens wat bij verzinnen. En wat zijn jouw ervaringen met “met de pot mee-eten”? Vanaf wanneer deden jouw kindjes dat?

Vond je dit een lekker recept?

Volg me dan op Facebook, Pinterest of Instagram voor de laatste updates en om nooit meer iets te missen van Groentje Gezond. Heb je een recept van mij geprobeerd? Maak dan een foto en tag me @GroentjeGezond op die kanalen.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie