Maandje Vega

by Anouk

Zoals ik in mijn eerste blog al had aangegeven ben ik een maandje vegetarisch. Tot nu toe bevalt dit me prima en heb ik zolang ik goede vervanging van producten gebruik geen zin in gehaktballen of rookworst. Ik heb nog geen echte vleesvervangers gebruikt zoals Valess, omdat ik ook zo natuurlijk mogelijk wil eten. Persoonlijk vind ik het best lastig om lekkere recepten te verzinnen zonder vlees, omdat ik in het verleden vooral mijn eten uitkoos op: Wat voor vlees eet ik? En wat eet ik bij het vlees? Nu is het vooral: welke groenten eet ik? En wat eet ik erbij zodat ik wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijg? Gelukkig hoef ik niet altijd mijn hersens te breken over dit onderwerp. Ik had namelijk nog een boekenbon liggen en toen heb ik twee boeken kunnen kopen via internet. Over het eerste boek, de voedselzandloper, zal ik meer vertellen in een andere blog.
Lekker gezond vegetarisch heet het andere boek. Het heeft een aantal hoofdstukken waaronder: recepten met zuivel, recepten met noten, recepten met vleesvervangers. Er is een heleboel keus en ik besloot een gerecht te proberen. (Een huisgenootje en mijn vriendje met een kater vonden het allebei lekker, en vriendlief is toch wel een echte vleeseter)

[bol_product_links block_id=”bol__selected-products” products=”1001004001571469″ name=”gezond vega” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Vegetarische wortelgehaktbal (4 tot 6 ballen)

2015-03-01-14-15-59-621651749

De gehaktbal heb ik platgedrukt omdat ik honger had, dan zijn ze sneller gaar

Ingrediënten
250 gram wortels
2 eieren
1 eiwit
50 tot 100 gram gemengde noten (in het boek staat precies welke noten en hoeveel gram per soort, maar dit vind ik onvoordelig. Ik heb altijd een bakje ongezouten ongemengde noten staan en dat volstaat prima. Dan hoef je niet drie of vier soorten nootjes te kopen voor één gerecht)
3 Bosui
Peterselie
Peper en eventueel zout om mee te kruiden
Olie/boter of kokosvet om mee te bakken

 

Deze voedingsinformatie is voor het hele gerecht! Er zijn vier tot zes porties van te maken, dus je kunt de aantallen delen door vier of zes. Per bal is dit tussen de 100 en de 150 kcal.
Heb de olie niet meegerekend omdat iedereen een andere voorkeur heeft als bakproduct.

Bereiding
Rasp de wortels tot een fijn gehaktmengsel. Doe daarna de bosui in kleine ringetjes erbij, evenals de peterselie, samen met twee eieren. Meng dit ‘gehakt’ goed en zet het twintig minuutjes in de koelkast om op te stijven. (Als het mengel heel nat blijft, dat was bij mij het geval, kun je altijd meer wortels toevoegen, maar dit is een kwestie van proberen)
Terwijl je gehakt in de koelkast rust, kun je de nootjes klein maken. Heel handig om dit in een keukenmachine te doen, dan ben je snel klaar, helaas heb ik (nog) geen keukenmachine dus heb ik met de hand de nootjes heel fijn moeten hakken.
Als het mengsel lang genoeg in de koelkast heeft gestaan maak je gehaktballen van het mengsel. Druk ze goed aan. Rol ze dan even in het derde ei(wit) en daarna door de nootjes. Voilà, je hebt een gehaktbal van wortel en nootjes! Lekker bruin bakken in de koekenpan met een beetje boter, olijfolie of kokosolie en klaar is je vegetarische hap. Zelf had ik genoeg een lekkere tomatensalade en twee balletjes, maar voor mijn huisgenootje heb ik er rijst bij geserveerd. Heel lekker met notenrijst of zilvervliesrijst. Ik denk dat gebakken spinazie ook goed bij dit gerecht kan passen.

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Leven van vijf euro per dag | GroentjeGezond 31 maart 2014 - 12:52

[…] Januari: Een maand… Vegetarisch! […]

Reply
Groentje Gezonds eerste weekmenu! Budget style | Groentje Gezond 6 april 2014 - 08:35

[…] recept voor deze vegetarische wortelgehaktbal/hamburger vind je hier. Ik wil jullie graag een beetje vrij laten in het gebruik van groenten, aangezien de aanbiedingen […]

Reply
Vraag en antwoord | Groentje Gezond 19 mei 2014 - 09:35

[…] boel vervangers gevonden. Dan bedoel ik niet die kant en klaar nepvleesjes uit de supermarkt, maar wortelgehaktbal bijvoorbeeld. Vaak voeg ik linzen of bonen toe aan gerechten voor de goede eiwitten. Als ik vlees […]

Reply
Vraag en antwoord - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:54

[…] boel vervangers gevonden. Dan bedoel ik niet die kant en klaar nepvleesjes uit de supermarkt, maar wortelgehaktbal bijvoorbeeld. Vaak voeg ik linzen of bonen toe aan gerechten voor de goede eiwitten. Als ik vlees […]

Reply
Leven van vijf euro per dag - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:56

[…] Januari: Een maand… Vegetarisch! […]

Reply

Geef een reactie