Een maand zonder social media

by Anouk

Een hele maand ging ik door het leven zonder social media. Waarom lees je hier in deel 1

De eerste week was ik oprecht verdrietig af en toe, wat voor mij echt een teken was dat ik verslaafd ben aan sociale media. Ik kwam er vooral achter dat ik het jammer vond dat ik niet meer kon zien wat iedereen doet (veel vrienden van mij wonen ver weg) én ik heb blijkbaar een groot verlangen om dingen te delen. Helemaal onderaan dit artikel heb ik een lijstje met alles wat ik wilde delen maar niet heb kunnen delen. 

 • Ik installeerde andere apps ter ‘vervanging’ zoals twee spelletjes, en apps om telefoongebruik te minderen
 • Bij veel wat ik meemaakte wilde ik meteen mijn telefoon pakken en opschrijven wat ik dacht
 • Ik voelde me goed als ik mijn telefoon wegdrukte voordat ik hem ontgrendelde
 • Ik heb stiekem iemand opgezocht op Facebook! FOEI! 

In de tweede week dacht ik: goh, ik vind het wel lekker rustig. De behoefte om alles maar te delen is wat meer naar de achtergrond verdwenen.

 • Ik heb vanalles op Instagram gezet, het werd al snel weer een gewoonte waardoor ik op mijn verhaal ineens van alles ging delen. Betrapt!
 • Soms miste ik om te zien wat anderen delen. Al was al die happy-happy-joy-joy een van de redenen waarom ik even wilde stoppen

In de derde week heb ik vrijwel niet meer aan Facebook (wat toch de grootste verslaving was) gedacht. Ik typte het niet meer in zodra ik op mijn laptop begon met werken en ik was ook niet meer op mijn telefoon aan het zoeken. Drie weken kost het voordat een iets een gewoonte leek en dat bleek voor mij wel redelijk te kloppen. Ook was ik zo druk met mijn studie! Ik merkte dat ik minder studie ontwijkend gedrag had doordat ik niet de hele tijd mocht scrollen op sociale media kanalen.
Ook de apps die ik gebruikte om minder op mijn telefoon te zitten, werkten goed. Het belonen en straffen systeem van bepaalde apps zorgden dat ik mijn telefoon gewoon weg kon leggen zonder menige problemen. Ik merkte dat ik er een stuk rustiger van werd.

De vierde en laatste week had ik een kleine terugval. Ik gebruikte messenger af en toe om met mensen te kletsen waarmee ik gewoon één op één contact onderhield met mensen, net zoals ik dat bij WhatsApp doe. Ik ging nadenken over welke verjaardagen ik misschien allemaal gemist heb die niet op mijn kalender staan. Persoonlijk denk ik vooral dat ik zó druk ben geweest, dat ik wat contact miste. Ook kwam het besef dat je geen contact hebt met een heleboel mensen die je misschien wel ziet maar niet spreekt. Het klinkt allemaal heel logisch, maar je voelt toch dat je soms wat mist van mensen. Toch voelde het heel fijn om uit die bubbel te zijn van social media die zich alleen focust op het positieve terwijl écht niet alles altijd positief is.

Wat wilde ik allemaal met iedereen delen maar heb ik niet gedaan:

Een tip van de sluier van de onzin die ik op mijn persoonlijke Facebookpagina zou zetten

 • Een acht voor een lesbezoek! Wat ben ik trots!
 • Zat ik op de fiets keihard mee te zingen met een nummer, draaide een fietser die me inhaalde zich ongeveer om op zijn fiets. De tekst van het liedje was: ‘Hey, wait, I got a new complaint…’ Oeps!
 • Haha, ik word uitgenodigd voor de opening van de  grootste garnalenfabriek in Nederland! (Ik heb een stuk of 100 garnalen in mijn aquarium dus daarom vond ik dat grappig)
 • Ik heb mijn allerlaatste stageverslag ingeleverd, bloed zweet en tranen maar mijn stageperiode zit er (als het goed is) op!
 • Leuke uitjes zoals uit eten of naar de bioscoop


Deze wilde ik gewoon even delen op Instagram, maar had ik ook op Facebook gezet als ik dat mocht gebruiken. Een van mijn leerlingen had mij namelijk getekend op een evaluatieformulier over mijn lessen. Super leuk toch? Maar hoort dit op Groentje Gezond? Stiekem was Instagram nog best een valkuil, want wat deel je als je als blogger gewoon door wil gaan, maar niet als Anouk? Ben ik nog steeds niet helemaal uit… Instagram is bij mij vaak toch een extra kijkje in mijn leven naast alles wat ik voor de blog doe.

Conclusie

Ik denk dat deze uitdaging voor mij persoonlijk heel waardevol was, ik was echt wel verslaafd aan dingen delen die misschien helemaal niet zo boeiend zijn voor anderen. Waar komt het vandaan dat je alles maar met de hele wereld wil delen? Ook al heb je een privé, afgeschermd account, je plaatst toch vaak iets zonder lang nadenken.  Ik merk dat mijn sociale contacten gewoon doorgingen ook al heb ik geen gebruik gemaakt van social media.

Uiteindelijk zit ik gewoon op dit moment een stuk minder goed in mijn vel waardoor ik het soms confronterend vind om te zien hoe geweldig de levens van anderen zijn. Toch heb ik het gemist dat mensen zijn getrouwd, een kindje verwachten, een huis hebben gekocht, jarig waren enzovoort. Want zulke dingen zijn natuurlijk fantastisch en daar wil ik graag mensen mee feliciteren. De combinatie van niet goed in je vel zitten (hoge studiedruk, overspannen, geen tijd hebben voor leuke dingen) werd me uiteindelijk teveel waardoor ik deze uitdaging ben aangegaan. En ik voel me niet meer verslaafd! 

In de toekomst ga ik denk ik wat meer door op deze uitdaging. De apps die me zo hebben geholpen, evenals de meeste social media dingen verwijderen van mijn telefoon, geven me uiteindelijk best wat rust. Ik voel dat ik niet meer op de hoogte MOET zijn, elk moment van de dag, wat heerlijk voelt. Als ik dan daadwerkelijk gesprekken heb met mensen hebben we ook veel meer om over te praten. Ook ben ik van plan om in de zomer wat meer ‘offline’ dagjes in te lassen. Wel ben ik wat meer op nieuwssites het laatste nieuws gaan lezen, omdat ik dit meestal doorkreeg via Facebook. Het idee dat ik wat meer onafhankelijk nieuws krijg nu in plaats van alleen nieuws waar mijn interesse naar uit gaat vind ik ook prettig.  Facebook genereert nieuws en dergelijke toch naar je eigen interesses.  In combinatie met het feit dat de meeste mensen die ik ken dezelfde interesses hebben als ik waardoor je snel in je eigen bubbel blijft.

Ga jij wel eens zonder social media door het leven? Waarom wel/niet?

Andere artikelen over deze uitdaging:

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 2 juli 2017 - 00:13

Heel knap, en fijn dat het zo waardevol was!

Reply
Anouk 3 juli 2017 - 18:24

Dankjewel, ik was er ook blij mee 😀

Reply

Geef een reactie