Leven van vijf euro per dag

by Anouk

De uitdagingen die ik elke maand doe vind ik leuk. Ik krijg nieuwe inzichten, ben gezond bezig, en jullie zijn een stok achter de deur om het vol te houden. Welke uitdagingen heb ik tot nu toe gedaan?

Januari: Een maand… Vegetarisch!

Februari: Een maand… Suikervrij!

Maart: Een maand… Beter worden na een operatie! (Was een hele uitdaging 😉 )

April: Een maand…

Leven van vijf euro per dag!

 20140331_111205 (1)

Ik geef sommige maanden meer uit dan ik binnen krijg, terwijl ik altijd heb geleerd van mijn ouders dat je goed moet sparen wil je iets leuks of belangrijks willen kopen. Verder gaat het niet geweldig op de arbeidsmarkt, vooral niet als je ook nog een deeltijd opleiding volgt en daar stage voor loopt. Maar ook als het financieel wel goed gaat vind ik het belangrijk om zuinig te leven zodat ik geld over heb voor leuke dingen, of om te sparen voor als ik bijvoorbeeld ooit een huis wil kopen.

Wat kan je deze maand verwachten op Groentje Gezond

Budgetrecepten

Tips & tricks voor goedkope levensmiddelen

Weekmenu’s (waarschijnlijk na week 2)

Een uitvoerig verslag hoe het is om van 5 euro per dag te leven

‘Regels’

Ik mag maximaal 5 euro per dag (35 euro per week) uitgeven aan boodschappen voor mezelf.

(Alleen producten die ik zélf nodig heb zoals tandpasta, zeep, van geld dat ik overhoud kleding)

Ik mag één keer uit eten. Mijn vriend en ik zijn namelijk 2 april drie jaar bij elkaar en dat zouden we vieren met een keertje uit eten gaan.

De 35 euro mag verspreid worden. Dus als ik de ene dag 3 euro kwijt ben, en de andere dag 7 is dit prima. Vooral omdat je soms voor meerdere dagen boodschappen doet.

Producten die al in huis zijn worden niet meegerekend

Alleen gezonde producten, dit is denk ik vooral de uitdaging. Ik wil niet uit pakjes en zakjes koken, geen voorbereide bakken in mijn diepvries. Potjes en ingevroren groenten mogen wel (maar let op toevoegingen)

Op dagen dat ik samen (met bijvoorbeeld mijn vriend) eet, mag hij maximaal vijf euro bijdragen.

Ik pin een keer per week 35 euro en daar moet ik het dan echt van doen

Rekenen en plannen

Ojee, plannen. Als er iets is waar ik slecht in ben is het dat. Ik moet gaan plannen wat ik per dag ga eten en wat ik daar voor uit kan geven. Nu ga ik vaak elke dag naar de supermarkt, ik kijk in de schappen waar ik zin in heb en dat haal ik. Maar nu ben ik van plan om weekmenu’s te maken. Vandaag ga ik lekker de hele dag receptenboeken uitpluizen, informatie zoeken op internet, en uitrekenen hoeveel de benodigde producten ongeveer kosten.

Voorbeeld rekensommetje

Zonder al te veel in te gaan op mijn financiële leven, heb ik een voorbeeld gemaakt van een budgetplan voor deze maand.

Totale inkomsten +/- 725

Vaste lasten zoals huur -350

Schoolgeld -125

Boodschappen/levensmiddelen –  (5 euro x 30 dagen) 150

Telefoon -25

Dit hou ik over  75

Mijn inkomsten kunnen wel eens variëren, maar dit is ongeveer wat ik bereik als ik voor 35 euro per week ga leven. Dan hou ik ongeveer 75 euro per maand over. Ja, ik beken dat het best heftig is om dat zo op papier te zien, maar aan de andere kant is het alleen maar goed dat ik nu deze uitdaging ga doen.

Belangrijk!

Wat ik het belangrijkste (en ook moeilijkste) vind aan deze uitdaging is dat alles gezond moet zijn. Goedkope producten zijn vaak voorbereid, ongezond, niet vullend en vol rare E-nummers. Krijg ik wel genoeg binnen als ik gezond deze uitdaging in ga? Deze uitdaging vereist veel creativiteit en een goede motivatie. Morgen ga ik dus beginnen! Ik vind het spannend, want vijf euro per dag lijkt me echt weinig om van te leven.

Wat vinden jullie van deze uitdaging? Wie doen er allemaal met me mee? Heb je zelf nog tips? Laat een berichtje achter onder deze pagina met waarom je wel of niet mee zou willen doen of kijk op de Facebookpagina.

Ik ga proberen nóg meer met social media te doen.  De Facebookpagina is al heel actief, ik zet steeds meer foto’s op Instagram  en ook op Twitter kun je me volgen. Via Bloglovin kun je ook al je favoriete blogs volgen.

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

avriezen 31 maart 2014 - 12:54

Wat vinden jullie van deze uitdaging? Wie doen er allemaal met me mee? Heb je zelf nog tips? Laat het me weten 😉

Reply
Dag 4: € 5,15 Brunch met pannenkoeken | Groentje Gezond 5 april 2014 - 09:18

[…] zien, heb ik 150 om deze maand van te leven. De ‘regels’ die ik mezelf opgelegd heb, kun je hier nog eens […]

Reply
Groentje Gezonds eerste weekmenu! Budget style | Groentje Gezond 6 april 2014 - 08:34

[…] goed te doen is. Alle recepten en producten zijn deze maand helemaal in budget style, dit door mijn uitdaging van […]

Reply
Winactie | Groentje Gezond 12 april 2014 - 12:33

[…] Omdat ik met de uitdaging van deze maand geld hoop te besparen heb ik het boek aangeschaft om te verloten onder mijn volgers. […]

Reply
Even voorstellen! Een update na 9 jaar - Groentje Gezond 4 maart 2023 - 18:11

[…] het beste kon afvallen maar al snel werd het een persoonlijke blog. Ik ging uitdagingen aan zoals leven van 5 euro per dag of een maand lang elke dag sporten. De ene maand at ik alleen maar soep om aan te tonen dat soep […]

Reply

Geef een reactie