Leven van een dier

by Anouk

Eigenlijk is het maar raar… We drinken melk, dragen leer, eten vlees, gebruiken dierenbotten voor gelatine. Gisteren maakte ik een blik tonijn open en uiteraard zag ik er geen dier in maar een levensmiddel. Vanochtend dronk ik melk, gewone melk, dat doe ik eigenlijk nooit want ik wéét dat het niet zo gezond is, maar ik had er gewoon zin in. Net zoals ik soms zin heb in een plak kaas, of een stuk worst. Omdat ik het lekker vind, niet omdat ik het nodig heb… Stom! Vind ik zelf, waarom ben ik niet een vegetariër?


Dit filmpje van Peta zette me aan het denken

Ik was bezig met een artikel over must see documentaires, een paar mensen hadden me wat docu’s aangeraden en ik scande er een beetje doorheen. Veel van die documentaires gingen over gezond leven, eten en bewegen. Maar veel van deze documentaires gingen ook over het aanpassen naar een (volledig) plantaardig dieet. Steeds meer mensen om mij heen besluiten om vegetarisch te gaan eten, terwijl de vegetariërs om me heen juist besluiten om veganistisch te gaan eten…

Mijn broer als vegetariër

Jasper (23) mijn broertje is volgens mij ondertussen al twee jaar vegetarisch. Hij werkt in een fabriek in de mechatronica en krijgt dagelijks te maken met negativiteit over zijn leefwijze. Ik ken niemand die zo begaan is met dierenleed, de wereld, onrecht, als mijn broertje. Waar ik me hard probeer te maken voor politieke zaken is hij bezig om mensen voorlichting en uitleg te geven als het gaat om gezond leven, sporten en vooral dierenleed verminderen.
Na een paar jaar heeft hij vrijwel geen moeite meer om geen vlees meer te consumeren, behalve spareribs, dat mist hij wel eens, maar niet genoeg om weer vlees te eten. Vroeger at mijn broertje alles wat los en vast zat, hij had altijd alleen maar honger en dronk super veel suikerhoudende dranken. Zo veel dat mijn ouders zich wel eens zorgen maakten.
Voor mijn gevoel is hij daar van het ene op het andere moment zo mee gestopt. Hij ging veel meer sporten (survival) en begon zich meer te verdiepen in de natuur en in dierenleed. Eerst wilde hij minder vlees eten en dat vonden mijn ouders thuis prima. Toen dat een tijdje bezig was besloot hij helemaal te stoppen met vlees eten. Want hij miste het niet echt en vanuit ethisch oogpunt wilde hij gewoon écht geen vlees meer eten.
Ondertussen is hij heel veel afgevallen, flink gespierd, gestopt met roken en eigenlijk een groot voorbeeld voor mij. Hij kan zich zó focussen op wat hij belangrijk vindt! Toch is het voor hem soms moeilijk, als man vegetariër zijn in een omgeving waar je pas een échte man bent als je bier drinkt en grote stukken vlees naar binnen werkt. Het zit hem ook niet mee dat hij altijd alles wil uitleggen aan mensen die daar niet op zitten te wachten… Toch houdt hij vol en blijft zich inzetten voor een betere wereld.

Ik sluit graag mijn ogen voor onrecht en verdriet

Politiek gezien spreek ik me privé heel erg uit, als ik onrecht bespeur deel ik dat met mensen, daarnaast lees ik veel (achtergrond)journalistieke reportages en kijk ik zo nu en dan een documentaire.
Maar als het gaat om dierenleed, en soms ook onrecht in het algemeen (mensen die moeten vluchten, ouderen die maar één keer per dag naar het toilet kunnen/mogen, schreeuwende mensen tegenover elkaar omdat zij het niet eens kunnen worden) dan sluit ik soms mijn ogen. Soms ben ik zó moe dat de wereld onrechtvaardig is! Ik voel me machteloos, want hoewel ik me graag in zou willen zetten voor wat in mijn ogen onrecht is, ik ben zo druk dat ik moet oppassen dat ik mezelf niet voorbij loop. Dus hoewel ik graag thee zou willen schenken in een bejaardenhuis, me in zou willen zetten voor vluchtelingen of wil garanderen dat dieren én mensen een beter leven hebben… Ik weet niet zo goed hoe ik dat als persoon kan doen. Daarnaast is er zó veel aan de hand en alles voelt even belangrijk!

 Vervangen

Op dit moment wil ik dierlijke producten meer gaan vervangen. Minder vlees en vis, zuivelvervangers in plaats van dierlijke zuivel. Helemaal vegetarisch of veganistisch zijn, is voor mij een stap te ver. Misschien worden mensen boos om die uitspraak, omdat ik nu dubbel overkom. Aan de ene kant wil ik geen onrecht meer, aan de andere kant blijf ik gebruik maken van dieren waardoor ik het ook weer in stand hou. De reden dat ik dit allemaal nogal spannend vind, ook om over te schrijven, is dat ik de Vegan challenge niet af kon maken. Het lukte me gewoon niet een maand zonder dierlijke producten te leven. Het zit zó diep geworteld. Vegetarisch ging me trouwens wel heel goed af…

Ik vind vlees ook gewoon heel erg lekker! Dat vind ik zo stom van mezelf, want ik zie steeds meer een dier in plaats van een product. Door hier over te schrijven en dit bespreekbaar te maken hoop ik dat het bewustwordingsproces versneld wordt en ik meer in ga zien hoe bizar alles eigenlijk is…


Wat als de hele wereld ineens vegetariër zou worden?

Zijn er meer mensen die met hetzelfde kampen als ik? En voor vegetariërs/veganisten, hoe kwam jij tot de ontdekking dat vlees of dierlijke producten niet meer door jou geconsumeerd zouden moeten worden?

Wist je dat je Groentje Gezond ook kan volgen op Facebook, Instagram en Twitter?

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Jenn 23 november 2016 - 14:31

Wauw, dit had ik kunnen schrijven! Ik speel regelmatig met het idee om vegetariër te worden, maar ik ben er nog niet aan toe of zo. Ik eet wel eens vegetarisch, en dat vind ik ook heerlijk, maar helemaal geen vlees meer is me nog een stap te ver, ik vind het te lekker, ik kan het nog niet missen. En soms frustreert dat me, voel ik me zwak en stom. Aan de ene kant noem ik mezelf een dierenvriend, aan de andere kant eet ik ze op. Ik ben gek op onze konijnen en ons hondje, en ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om konijnenvlees (of hondenvlees, maar dat doen ze in NL gelukkig niet) te eten, waarom andere dieren dan wel? Het voelt inderdaad heel dubbel.
Ik ga wel zo bewust mogelijk om met vlees, geen plofkip enzo, en dus niet iedere dag, maar toch voelt het niet als genoeg, terwijl het stapje verder me onwijs afschrikt. Misschien komt het nog, in de toekomst.

Reply
Anouk 23 november 2016 - 14:54

Precies, ik eet ook wel echt bewust en ik probeer altijd op keurmerken te letten en geef graag wat meer geld uit voor een beter leven-dier. Maar ik merk nu al dat ik het een beter leven-dier noem en geen beter-leven-vlees… 🙁 Ben wel blij dat ik niet de enige ben die zich zo voelt!

Reply
Jenn 24 november 2016 - 09:30

Ik ben ook wel blij dat ik niet de enige ben hoor!

Reply
EmilyLotus 23 november 2016 - 15:33

Ja, dit is precies de reden waarom ik vorig jaar vegetariër ben geworden. Het is trouwens ook een hele goede stap om gewoon MINDER vlees te eten hoor. De meeste mensen sluiten volledig hun ogen.
Ik ben ook van echte vleeseter naar ‘ik mis het niet eens meer’ gegaan. Had ik nooit verwacht. Ik speelde wel al jaren met het idee, maar ik vond het gewoon te moeilijk.
Het is aan jou wat je wil doen. Minderen is ook goed. Het kost ook tijd om nieuwe lekkere gerechten te leren klaar maken. Mijn eerste paar vegan gerechten waren bijvoorbeeld echt heel vies – maar inmiddels ben ik zo trots op wat ik op tafel zet.
Mocht je echt geen vlees meer willen eten, maar die knop niet om kunnen zetten…. dwing jezelf dan om earthlings te kijken. Dat was voor mij de duw die ik nodig had (en wilde hebben).

Reply
Pescotariër en waarom ik dat bijna niet durf te delen - Groentje Gezond 15 september 2017 - 07:02

[…] tijdje geleden schreef ik al dat ik minder vlees wilde eten, waar ik overigens hele lieve reacties over ontving. Toch ben ik toen niet meteen minder vlees gaan […]

Reply

Geef een reactie