Begin vorig jaar heb ik een tijdje het Atkins dieet geprobeerd. Koolhydraatarm eten, veel vetten en eiwitten. Dus hele dagen at ik vlees, ei, kaas… Ik viel als een malle af, in totaal een kilo of acht. En toen hield ik het niet meer vol. Ik snakte naar crackers, groenten, gewoon een normale maaltijd. Toen ik stopte met het dieet werd ik ziek, daardoor zag ik dat Atkins niet gezond was. Uiteindelijk was ik vier kilo kwijt wat er niet meer aan was gekomen, maar het heeft me niet veel goeds gedaan.
Toch is het niet erg om je koolhydrateninname in te perken, volgens de Voedselzandloper in ieder geval. Je bloedsuikerspiegel zal minder schommelen, waardoor je niet zo veel honger meer hebt. Ik merk dat ik heel erg last heb van een schommelende bloedsuikerspiegel. Zodra ik een sneetje brood eet, of pasta of rijst, dan heb ik snel erna weer honger. Het voordeel van de Voedselzandloper is dat, in tegenstelling tot Atkins, aan wordt geraden om zoveel mogelijk groenten te eten. Koolhydraten heb je wel degelijk nodig namelijk, maar goede koolhydraten die lastiger te verteren zijn zodat je niet binnen een halfuur weer trek hebt.
Tegenstrijdig voelt het soms wel. Het advies is namelijk om wel genoeg koolhydraten binnen te krijgen, je hersenen functioneren namelijk op glucose. Koolhydraten bestaan uit suikers, en suiker wordt door je lichaam omgezet in glucose. Het enige advies dat ik mee kan geven is: zoek naar ongeraffineerde pure producten die een zo laag mogelijke Glycemische Index hebben. (GI = bloedsuikerspiegel)
Maar hoe hou je het vol om niet elke dag boterhammen te eten bij de lunch? Of ’s avonds niet meer een aardappeltje te koken of rijst te eten? Voor mij is het ook nog even zoeken. Ik zoek op internet naar leuke tips, en ook de Voedselzandloper heeft een heleboel recepten. Uiteraard zal ik steeds meer recepten online zetten.
Tips:
– Ik eet vaak schotels met peulvruchten. Deze bevatten goede koolhydraten, hebben een lage GI en vullen goed.
– Maak wat grotere porties zodat je een deel de volgende dag mee kan nemen naar je werk of school
– Quinoa is een zaad en geen graan en kan bij de avondmaaltijd rijst vervangen
– Eet ’s ochtends havermout, daar zitten meer vezels in dan andere tarwe producten. Het vult heel goed en er zijn heel veel combinaties mogelijk
– Groenten, fruit, paddenstoelen en peulvruchten zijn goede bronnen van koolhydraten die langzaam worden opgenomen en dus zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Linkjes!
http://www.ahealthylife.nl/glycemische-index-lijst/
5 comments
[…] eens over het overmatige gebruik van koolhydraten wat we in westerse landen doen. Maar dat kan je hier nog even […]
[…] avonds at ik weer die lekkere tomatensoep met een meergranenbroodje met zelfgemaakte tonijnsalade. Hier kan je lezen waarom ik niet veel koolhydraten eet. Maar soms eet ik wel eens brood/pasta of […]
[…] je meer weten over brood en koolhydraten? Ik heb een tijdje geleden een ‘lesje koolhydraten’ online gezet. Verder lees ik op dit moment het boek Broodbuik, daar komt binnenkort een recensie […]
[…] koolhydraatarm? Ik heb al eerder een stukje geschreven over koolhydraten (een lesje koolhydraten) maar stiekem hoor ik steeds meer mensen dat ze koolhydraatarm eten, heel veel recepten die lijken […]
[…] het probleem dat na het eten van brood je nog meer honger krijgt door je bloedsuikerspiegel. (lees HIER meer over koolhydraten) dus dit broodje is misschien heerlijk, maar niet zo gezond als het […]