Groentje Gezond
  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

Groentje Gezond

  • Blogs
  • Persoonlijk
  • Mindset en lifestyle
  • Informatief
  • Gezond algemeen
  • Recepten
    • Vegetarisch/Veganistisch
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Soepen
    • Hoofdgerechten
    • Toetjes
    • Bijgerechten
    • Koolhydraatarm
    • Lekker gezond
    • Salades
    • Sapjes, smoothies & shakes
  • Recensies
    • Boeken
    • Restaurants
    • Overige recensies
Blogs

Lesje koolhydraten

written by Anouk 12 februari 2014

download

Begin vorig jaar heb ik een tijdje het Atkins dieet geprobeerd. Koolhydraatarm eten, veel vetten en eiwitten. Dus hele dagen at ik vlees, ei, kaas… Ik viel als een malle af, in totaal een kilo of acht. En toen hield ik het niet meer vol. Ik snakte naar crackers, groenten, gewoon een normale maaltijd. Toen ik stopte met het dieet werd ik ziek, daardoor zag ik dat Atkins niet gezond was. Uiteindelijk was ik vier kilo kwijt wat er niet meer aan was gekomen, maar het heeft me niet veel goeds gedaan.

Toch is het niet erg om je koolhydrateninname in te perken, volgens de Voedselzandloper in ieder geval. Je bloedsuikerspiegel zal minder schommelen, waardoor je niet zo veel honger meer hebt. Ik merk dat ik heel erg last heb van een schommelende bloedsuikerspiegel. Zodra ik een sneetje brood eet, of pasta of rijst, dan heb ik snel erna weer honger. Het voordeel van de Voedselzandloper is dat, in tegenstelling tot Atkins, aan wordt geraden om zoveel mogelijk groenten te eten. Koolhydraten heb je wel degelijk nodig namelijk, maar goede koolhydraten die lastiger te verteren zijn zodat je niet binnen een halfuur weer trek hebt.

Tegenstrijdig voelt het soms wel. Het advies is namelijk om wel genoeg koolhydraten binnen te krijgen, je hersenen functioneren namelijk op glucose. Koolhydraten bestaan uit suikers, en suiker wordt door je lichaam omgezet in glucose. Het enige advies dat ik mee kan geven is: zoek naar ongeraffineerde pure producten die een zo laag mogelijke Glycemische Index hebben. (GI = bloedsuikerspiegel)

Maar hoe hou je het vol om niet elke dag boterhammen te eten bij de lunch? Of ’s avonds niet meer een aardappeltje te koken of rijst te eten? Voor mij is het ook nog even zoeken. Ik zoek op internet naar leuke tips, en ook de Voedselzandloper heeft een heleboel recepten. Uiteraard zal ik steeds meer recepten online zetten.

Tips:

–          Ik eet vaak schotels met peulvruchten. Deze bevatten goede koolhydraten, hebben een lage GI en vullen goed.

–          Maak wat grotere porties zodat je een deel de volgende dag mee kan nemen naar je werk of school

–          Quinoa is een zaad en geen graan en kan bij de avondmaaltijd rijst vervangen

–          Eet ’s ochtends havermout, daar zitten meer vezels in dan andere tarwe producten. Het vult heel goed en er zijn heel veel combinaties mogelijk

–          Groenten, fruit, paddenstoelen en peulvruchten zijn goede bronnen van koolhydraten die langzaam worden opgenomen en dus zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Linkjes!

http://www.ahealthylife.nl/glycemische-index-lijst/

Lesje koolhydraten was last modified: mei 23rd, 2017 by Anouk
aardappelAfvallenatkinsbloedsuikerspiegelbroodetenGezondkoolhydraatarmkoolhydraatvrijkoolhydratensuikerssuikervrijvoedselzandloper
5 comments
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Anouk

Kauwen op een blaadje sla de enige manier van gezond leven? Nee, daar geloof ik niet zo in. Je kan op zo veel manieren met gezondheid bezig zijn en op Groentje Gezond probeer ik zoveel mogelijk informatie, ervaring en verhalen te delen.

previous post
Op naar de zomer van 2014
next post
Rode paprika met bieten en linzen soep

Misschien ook iets voor jou?

Romige ovenschotel met zoete aardappel

3 maart 2023

Vakantie deel 2 (+ foto’s!)

30 april 2014

No-bake “cheesecake” met rood fruit en chocola...

13 februari 2020

Chefkoks worden gek van onze intoleranties en...

30 oktober 2014

Waarom je beter een halve kip kan...

1 februari 2019

30 dagen self love challenge (dag 1...

1 april 2019

Twee weken vakantie! (Broertje loopt de marathon...

13 november 2017

Vegetarische lasagne met lekker veel groenten

4 september 2017

Stress less!

8 september 2014

Corona: geen angst, wel spannend

12 maart 2020

5 comments

Superfoods, het Voedingcentrum en Giel Beelen | GroentjeGezond 6 maart 2014 at 12:54

[…] eens over het overmatige gebruik van koolhydraten wat we in westerse landen doen. Maar dat kan je hier nog even […]

Reply
Dag 10 Ziek zijn werkt ook besparend | Groentje Gezond 11 april 2014 at 08:49

[…] avonds at ik weer die lekkere tomatensoep met een meergranenbroodje met zelfgemaakte tonijnsalade. Hier kan je lezen waarom ik niet veel koolhydraten eet. Maar soms eet ik wel eens brood/pasta of […]

Reply
Vraag en antwoord | Groentje Gezond 19 mei 2014 at 09:35

[…] je meer weten over brood en koolhydraten? Ik heb een tijdje geleden een ‘lesje koolhydraten’ online gezet. Verder lees ik op dit moment het boek Broodbuik, daar komt binnenkort een recensie […]

Reply
Gehaktrol met kaas en boerenkool - Groentje Gezond 23 mei 2017 at 11:10

[…] koolhydraatarm? Ik heb al eerder een stukje geschreven over koolhydraten (een lesje koolhydraten) maar stiekem hoor ik steeds meer mensen dat ze koolhydraatarm eten, heel veel recepten die lijken […]

Reply
6 producten die gezond lijken maar dat niet helemaal zijn - Groentje Gezond 23 mei 2017 at 11:51

[…] het probleem dat na het eten van brood je nog meer honger krijgt door je bloedsuikerspiegel. (lees HIER meer over koolhydraten) dus dit broodje is misschien heerlijk, maar niet zo gezond als het […]

Reply

Geef een reactie Reactie annuleren

Over mij

Over mij

Hi, ik ben Anouk en ik schrijf graag, over van alles en nog wat eigenlijk. Groentje Gezond startte als informatieve website, maar al snel begon ik ook persoonlijke artikelen te schrijven. Thema's die je hier vaak tegen zult komen zijn: - gezondheid - (lekker) eten - beweging - informatie - persoonlijke artikelen - positive mindset - lifestyle - recensies - Maar misschien ook nog wel meer. Kijk gerust eens rond, en als je vragen of suggesties hebt dan hoor ik dat heel graag!

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • YouTube

Zoeken op de webiste

Partnerprogramma Bol.com

Instagram

groentjegezond

🍏Blogger sinds 2014
👶Mama van H. (2022)
👩‍🏫 Juf op het mbo
💕 Schrijft over geluk, gezin, gevoel. Persoonlijk maar ook lekkere recepten.
👇 blog

Anouk  | Groentje Gezond
Crunchy Granola Weer een lekker recept uit get ar Crunchy Granola

Weer een lekker recept uit get archief. Wat deed ik graag mee aan de #swiepswoepswap van @mandyandmore 💛 Instagrammers en bloggers maakten een recept van elkaar (vaak met een twist). Dit recept was geïnspireerd door @crunchygranolanl.

Wat eet jij meestal als ontbijt?

#granola #breakfast #healthy #healthyfood #foodphotography #foodporn #nomnom
Making the 🍼 Ben jij een werkende moeder die Making the 🍼 

Ben jij een werkende moeder die borstvoeding geeft? 🤱 Dan is kolven op het werk vast geen onbekend terrein voor jou. Vandaag op groentjegezond.nl: Wat zijn je rechten, praktische tips en hoe je een stressvrije kolfsessie kunt hebben! 💪👶 Link staat in mijn bio! 💙💼 #KolvenOpHetWerk #WerkendeMoeder #Borstvoeding #Rechten #PraktischeTips #Blogpost #linkinbio
Deze dadelbonbons bewaar je in de koelkast dus zij Deze dadelbonbons bewaar je in de koelkast dus zijn ook met warm weer super lekker! Wel snel opeten want: smeltgevaar.
Je kan ze ook op een stokje maken zodat je geen choco vingers krijgt. 
Zonder toegevoegde suikers, dadels zijn al zoet genoeg dus guilt free 💛

#vegan #dates #snack #healthy #yumm #nomnom #foodporn #foodphotography

Uit het archief, link in bio en in de highlights
𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕖𝕟 Makk 𝕎𝕒𝕥𝕖𝕣𝕞𝕖𝕝𝕠𝕖𝕟

Makkelijk te eten aan de schil vanaf zes maanden. Of hapklare stukjes vanaf 9 maanden als ze zelf de stukjes goed kunnen pakken. Lekker koel in de zomer en naast veel vitamine bestaat een watermeloen voor 96% uit water. Vooral als je baby tandjes krijgt ga je me bedanken 😜 Het kauwen op de koude schil helpt met het leren kauwen en ook bij tandjespijn. En vergeet zelf ook niet gezellig mee te eten 💛

#babyledweaning #blw #watermelon #watermeloen #baby #zomer
ℤ𝕠𝕞𝕖𝕣𝕤𝕖 𝕥𝕣𝕒𝕜𝕥𝕒𝕥𝕚𝕖

Deze bakjes en het meloenmandje had ik jaren geleden eens gemaakt en ik vond deze foto terug. Nooit met jullie gedeeld dus het was tijd haha! Zomerse inspiratie 💛 Sinds kort ben ik helemaal gek op watermeloen. Het is ontzettend dorstlessend en gezond 😍
Wat is jouw favoriete zomerfruit?

#summer #fruit #fruitbasket #fruitmand #zomer #foodinspo #healthy
𝕂𝕚𝕨𝕚 Vanaf 6 maanden kan je kleintje 𝕂𝕚𝕨𝕚

Vanaf 6 maanden kan je kleintje al kiwi eten. Je kan een stuk schil eraf halen zodat de kiwi makkelijk te eten is. Zodra ze de pincetgreep goed onder de knie hebben kun je kiwi ook in stukjes aanbieden. Ik vind met schil wel handig want dat scheelt vieze handjes 🙈 Overigens doe ik dit ook bij banaan. Een stuk schil eraf en dan aanbieden. Als dat stuk op is kan je een volgend stuk schil eraf halen. Rapley is top maar ook soms een rommeltje 😅 Dus waar het iets schoner kan blijven heb ik dat graag.

#rapley #babyledweaning #blw #solidstarts #kiwi #baby #babyfood #10months
Meer laden… Volgen op Instagram

Pinterest

@Groentjegezond
Follow on Bloglovin
Privacy en cookies: Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan op deze site, ga je akkoord met het gebruik hiervan.
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Youtube
  • Email
  • Bloglovin
  • Over mij
  • Contact & samenwerken
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring

@2020 Groentje Gezond Alle content van deze website behoort toe aan Groentje Gezond


Back To Top