Later word jij dik!

by Anouk

Gisteren las ik op de website van Kiwi&zo een artikel over het ‘perfecte’ vrouwelijke lichaam. Een heel inspirerend artikel vandaar deze blog. Niewsgierig? Hier kun je het artikel lezen.

Als kind zei iedereen in mijn omgeving, direct of indirect, dat ik later dik zou worden. Of in ieder geval geen maatje 36 zou krijgen. Dit werd niet gezegd omdat ik geen aardig meisje was, of om me een rotgevoel te geven. Nee, mijn directe omgeving wilde me alvast voorbereiden op hoe het zou worden. Er zijn meerdere familieleden die niet het perfecte maatje hebben, en mijn moeder zei altijd: ‘Kijk maar naar mij, zo word jij ook’. Daarom ging ik vanaf een jonge leeftijd al proberen te diëten. Niet dat mijn moeder dit goed vond. Ik rende rondjes door de straat en racete daarna naar de weegschaal om te kijken of ik al was afgevallen. Achteraf bekeken ben ik blij dat ik geen eetstoornis heb gekregen.

download (1)

download (2)
Deze foto’s zijn genomen op vakantie toen ik dertien jaar was. Mijn lichaam begon te veranderen en ik voelde me super slecht over mezelf. Als ik nu de foto’s zie word ik een beetje verdrietig. Wat was ik slank! Misschien niet zo slank als sommige meiden in mijn klas, maar ik had hier heel gelukkig mee moeten zijn. Maar ik voelde me dik en lomp en lelijk. Waarom? Omdat ik mooi wilde zijn zoals mensen op televisie of in bladen. En omdat ik wist dat ik nooit dun zou worden en later zelfs dik. Dit zat zo diep in mijn gedachten!

 photo DSCF5372_zps9254770d.jpg

Een paar vakanties later. Ik wilde geen gewone bikini meer aan, een jongenszwembroek vond ik veiliger. Dit was nog voor de tijd dat het ‘in’ was om als meisje een zwembroek te dragen. Zoals je kunt zien zat ik niet zo lekker in mijn vel, ik was ondertussen al een paar pogingen tot afvallen verder en natuurlijk veel meer aangekomen dan afgevallen.

 photo DSCF1811.jpg
Een gothic meisje met veel te wijde kleren, toevallig hier in een hemdje maar het liefst had ik veel te wijde jongenskleding aan om mezelf een beetje te verstoppen.

~CIMG2160

Een paar gewichten en jaren verder. Nog steeds geen overgewicht al dacht ik wel dat ik te dik was. Waarom? Het zat zo erg in mijn hoofd en ik was er zo veel mee bezig. Op tijden dacht ik er niet bij na, maar ik durfde niet alle kleren meer te dragen.

 photo CIMG4347_zps1b96a227.jpg

Uiteindelijk ging het zo ver dat ik op Pro Ana sites ging kijken, bij een forum ging en binnen een paar weken acht kilo afviel. Dit deed ik niet op een gezonde manier zoals ik nu doe. Nee, ik at vrijwel niets meer. Op school gooide ik mijn eten weg, at alleen nog maar droge crackers en de gezonde gerechten die mijn moeder op tafel zette… Maar doordat ik teveel voedingsstoffen misliep, kreeg ik honger. De gewone honger kon ik redelijk goed mee omgaan, maar ik kreeg gigantische vreetbuien. Uit pure frustratie kon ik tot ik misselijk was een pot pindakaas uitlepelen. Na een paar weken was ik tien tot vijftien kilo aangekomen. En ik voelde me een mislukkeling, want ik had het weer niet gekund. Dun worden.

 photo CIMG4162_zpsba74ca6a.jpg

Mijn hele pubertijd werd beheerst door afvallen en dun zijn.  Daarnaast was ik een puber die vriendjes had, goed haar best wilde doen op school, een fijne familie had en hobby’s en interesses had. Deze foto’s maken me verdrietig, hoeveel ik ook woog, het was nooit goed genoeg.

Maar aan de andere kant ben ik ook heel blij, aangezien ik nu ‘het licht’ heb gezien en op een gezonde en leuke manier met voeding en beweging bezig ben. Ik ben niet meer wanhopig aan het tellen van calorieën, of obsessief bezig met sporten. Met deze blog inspireer ik mensen om zich goed te voelen, de voordelen van een gezonde levensstijl en een kijkje in mijn leven (van nu en van vroeger). Ik hoop dat in de toekomst meisjes zich niet meer hoeven te voelen zoals ik me vroeger voelde. Nu voel ik me goed, heel goed zelfs! En ik wil graag mensen helpen om zich ook zo goed te voelen. Voor meer positieve tips kijk even hier. 

Anouk 2014, geniet, leef gezond, beweeg, en maak je vooral niet zoveel zorgen

En dit ben ik in 2014. Mijn advies:
Geniet, eet gezond, beweeg, maar let een beetje op. Laat je leven niet leiden door de angst om dik te worden omdat anderen dat zeggen.

Voor mij was dit een hele heftige blog om te schrijven, en misschien was het ook heftig om te lezen voor jou. Wil je graag een reactie geven? Dat kan hier onder, of stuur me via de Facebookpagina een privé bericht. Ik sta altijd open om naar jouw persoonlijke verhaal te luisteren of ervaringen uit te wisselen.

 

Misschien ook iets voor jou?

17 comments

lisette 7 mei 2014 - 15:25

Wauw, op alle foto’s een prachtig figuur!

Reply
avriezen 8 mei 2014 - 00:54

Mijn figuur op dit moment is wel wat anders maar toch ben ik best blij met mezelf. Ik ben in ieder geval gezond en dat doet een heleboel! Zonde dat ik nooit tevreden geweest ben met mijn figuur toen. Bedankt voor je conpliment en het delen van mijn blog 🙂

Reply
Naomi 7 mei 2014 - 16:44

Ik zie op alle foto’s een prachtige vrouw. Ik herken veel in je verhaal. Wat kunnen we ons toch veel wijsmaken he? Mooie blog, kun je nagaan hoeveel je gegroeid bent zeg! Daar mag je heel trots op zijn 🙂

Reply
avriezen 8 mei 2014 - 00:57

Ja ik heb het gelukkig geleerd dat als je gezond leeft je heel blij moet zijn met jezelf. Dankjewel voor het grote compliment ik ben ook trots. Denk dat dit verhaal heel herkenbaar is en daarom heb ik hem ook gedeeld. Ben op dit moment heel erg bezig met de vraag: hoe kunnen we deze positiviteit overbrengen aan jonge meisjes? Jammer genoeg weet ik dat nietm . Nogmaals dank voor je lieve reactie nu en op andere dagen. Liefs Anouk

Reply
avriezen 8 mei 2014 - 00:52

Dankjewel Rio, ik denk dat pubertijd zeker een invloed heeft op je zelfbeeld en dat het met de tijd beter kan worden. Ik ben nog niet zover dat ik naar een sauna durf maar misschien moet ik dat ook gewoon eens doen! Is zeker een drempel maar soms moet je daar misschien over heen. Heel goed om te horen dat je beter in je vel zit nu!

Reply
ingridmkramer 8 mei 2014 - 12:07

Wauw! wat herkenbaar! En wat een mooi stuk!Toevallig heb ik afgelopen weekend mijn oude fotoboeken bekeken van toen ik een jaar of 14-15-16-17 was. Wat voelde ik me dik in die tijd en wat was ik daar erg mee bezig! Ik schrok toen ik de foto’s terug keek.. Wat was ik mooi slank! Zoo zonde dat ik me in die tijd zo ongelukkig heb gevoeld over mijn lichaam! Ik ben nu 27 en nog steeds niet 100% tevreden met mijn lichaam. In tussen tijd ben ik wel wat aangekomen en wil ik die laatste kilootjes er toch wel af hebben, maar maak me er nu stukke minder druk over dan ‘vroeger’. Gelukkig maar! Over 10 jaar kijk ik vast fotoboeken terug van deze tijd en denk ik weer: ‘Ik had toen echt niks te klagen!’

Reply
avriezen 8 mei 2014 - 12:32

Dankjewek Ingrid! Bizar hè? Dat we vroeger onszelf te dik vonden en dat niet waren? Weet je ook hoe dat kwam? 100% tevreden zullen we nooit worden maar van jezelf houden is heel belangrijk. Wat ik nu zelf doe is niet meer aan het focussen op gewicht maar op gezondheid. Ik denk dat je lichaam dan ‘vanzelf’ een gezonde vorm krijgt…

Reply
Vraag en antwoord | Groentje Gezond 19 mei 2014 - 09:35

[…] moment een goed idee leek. Misschien om mensen te helpen. De meest heftige post vond ik toch wel deze. Over dat ik opgegroeid ben met het idee dat ik later dik zou worden. Of mijn blog over een korte […]

Reply
wilmke 22 mei 2014 - 12:17

Ik zou zeggen Anouk, die foto op dat strandbedje, daar ben je hartstikke slank joh! Misschien denk je bij mij ‘jij hebt makkelijk praten’, maar ik meen het wel 🙂 Ook ik zit wel eens met mijn figuur hoor. Uiteraard is die prima, maar voor een sporter ligt dat weer wat anders. Hoe meer gewicht, hoe meer je mee moet sjouwen. Een kilo meer bij een sporter betekent 10% tijdverlies. En dat is veel hoor! Het is lastig he, al die meiden in tijdschriften. Soms word ik er zelfs een beetje treurig van. Want hoe combineren ze al dat trainen toch met de rest van hun drukke leventje?

Reply
Sanne 24 juni 2014 - 21:06

Power to you, Anouk.

Het is heel jammer hoe meiden worden beïnvloed in hun puberteit, zonder twijfel de meest gevoelige tijd van een meisje. Het duurt lang om over die onzekerheid heen te komen… Heel lang.

Je bent super goed bezig. 🙂 Keep up!

Reply
Anouk Vriezen 25 juni 2014 - 10:58

Aww lief Sanne dankjewel!

Reply
Emily 1 november 2014 - 16:23

Je was toen al mooi en je bent nog steeds mooi! Serieus, ik vind je echt een ontzettend mooi meisje om te zien – en van binnen ben je dat ook.

Reply
Anouk Vriezen 5 november 2014 - 15:30

Je maakt me verlegen Emily :p

Reply
Kim 23 februari 2015 - 15:21

Mijn moeder had vroeger de gewoonte om me het “fort van Breendonk” te noemen (dat is Vlaams voor een dikke poep) en dat is twintig kilo geleden. Nooit voelde ik mij goed in mijn vel, omdat zij er altijd wel commentaar op gaf (meestal om te lachen maar het was toch gezegd). Als ik nu foto’s van toen zie, zie ik pas hoe mager ik was en hoe mooi mijn figuur was.

Reply
Wanneer ben je goed genoeg? - Groentje Gezond 5 april 2017 - 13:58

[…] – Later word jij dik! […]

Reply
Wie ben jij? - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:40

[…] vertelde ik dat ik vroeger altijd al dacht dat ik dik zou worden, ben ik veel afgevallen maar vind ik op een gezond gewicht komen/blijven best moeilijk […]

Reply
Het beste van 2014 - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:42

[…] Later word jij dik! Een hele persoonlijke blog over het feit dat ik altijd dacht dat ik later toch wel dik zou worden, omdat ik dat vanaf een jonge leeftijd altijd al hoorde… […]

Reply

Geef een reactie