Kolven op je werk, hoe gaat dat?

by Anouk

Na een paar maanden verlof is het dan zo ver, je gaat weer naar je werk. Daar wachten je verschillende uitdagingen: je mist je kindje, je brein is misschien nog een warboel en als je borstvoeding geeft wil je je kindje blijven voeden terwijl je op je werkt bent. Kolven op je werk is een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft. Een tijdje geleden heb ik hierover een aantal story’s gedeeld op de Instagram van GroentjeGezond en ik vond het zo’n belangrijk onderwerp dat ik er ook een blog over wil schrijven.

Voor veel werkende moeders is kolven op het werk een dagelijkse realiteit. Of het nu gaat om het voeden van je baby met moedermelk of om het behouden van je melkproductie, kolven op het werk is vaak een noodzakelijk onderdeel van het moederschap. Het kan ook een uitdagende en soms ongemakkelijke situatie zijn, waarbij vrouwen moeten navigeren tussen hun persoonlijke behoeften en de verwachtingen van hun werkplek. Op Instagram deelde ik persoonlijke ervaringen en tips over hoe je kolven op het werk zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. Ik wilde andere werkende moeders aanmoedigen om openlijk te praten over dit onderwerp en om steun en begrip te vinden bij elkaar. Maar er is zoveel meer te zeggen over dit onderwerp dan wat ik in korte story’s kon delen.

In deze blogpost zal ik dieper ingaan op de uitdagingen en obstakels waar werkende moeders tegenaan kunnen lopen bij het kolven op het werk. Ik zal ook praktische tips delen over hoe je jezelf kunt voorbereiden, welke hulpmiddelen je kunt gebruiken en hoe je een goede balans kunt vinden tussen je moederrol en je carrière. Dit deel ik vooral uit eigen ervaring en geloof me, het kan makkelijk gaan maar ook soms uitdagend zijn. Zo heb ik wel eens wat minder slimme dingen gedaan en daar kun jij misschien weer wat van leren.

Wat zijn je rechten?

De werkneemster heeft de eerste negen maanden na de bevalling het recht om onder werktijd borstvoeding te geven of te kolven. Dit mag maximaal ¼ van uw werktijd per dienst in beslag nemen. De werkgever is verplicht om hiervoor een ruimte in te richten.

Rijksoverheid.nl

Ook na negen maanden kun je in overleg met je werkgever blijven kolven. In principe doe je dit dan in je eigen tijd (je pauze bijvoorbeeld) maar soms kan je in overleg ook gewoon blijven kolven. Na 9 maanden is vaak je productie al wel wat meer gestabiliseerd zodat er langer tijd tussen kolfbeurten kan zitten.

Waar moet een kolfruimte aan voldoen?

  • Het moet een rustige ruimte zijn.
  • De ruimte moet afsluitbaar zijn.
  • Het moet hygiënisch zijn.
  • Er moet een stoel of bank zijn waar je lekker op kunt zitten.
  • Het klimaat moet prettig zijn. Niet te warm, niet te koud en tochtvrij.
  • Er moet een koelkast zijn om de afgekolfde melk in te zetten.
  • Bij voorkeur is er ook (warm en koud) water te gebruiken. bron: FNV

Laat je werkgever voordat je weer begint met werken weten dat je wil kolven zodat hij/zij een geschikte ruimte kan regelen. In sommige beroepsgroepen betekent het ook vervanging voor de tijd dat je gaat kolven. Ook kan je ervoor kiezen om je kindje live te voeden in plaats van te kolven. Daar moet ook een mogelijkheid voor zijn ter vervanging van het kolven.

Hoe kolf ik op mijn werk?

Allereerst gaf ik voor ik terugkwam op mijn werk aan dat ik wilde gaan kolven. Ik werk op een mbo-school en daar is het best goed geregeld al was ik de enige in een hele lange tijd die kolfde op het werk. Toen ik startte met kolven gebruikte ik de Medela Freestyle en later de Youha draagbare borstkolf. De kolfruimte is een kleedruimte waar vrijwel niemand komt. Voor de zekerheid heb ik een deurhanger aan de klink op de tijden dat ik kolf zodat niemand zomaar binnenkomt. Vaak hoor ik van mensen dat ze kolven niet fijn vinden maar persoonlijk vind ik het wel prima. Het voelt productief omdat ik melk maak voor mijn baby en ik kijk dan filmpjes van toen ze net geboren was voor extra productie (en heel eerlijk, soms kijk ik ook gewoon Tiktokfilmpjes). Wat ik niet doe is werken tijdens het kolven, dit heb ik wel een paar keer gedaan omdat je toch op je werk bent maar daardoor kelderde mijn productie dramatisch. Ik probeer even een fijn momentje te creëren door een kopje thee te drinken en op de woensdag als onze baby bij opa en oma is, videobel ik wel eens om mijn dochtertje te zien lachen.

Wat zit er in je kolftas?

Ken je van die mensen die altijd advies geven en er zelf niet zoveel van bakken? Nou, daar ben ik misschien wel een goed voorbeeld van. Ik wéét heel goed wat ik mee zou willen/moeten/kunnen meenemen in mijn kolftas maar het komt best voor dat mijn ongeorganiseerde mom-brain wat vergeet. Toch kan ik je wel vertellen dat dit handige dingen zijn om altijd in je tas te hebben:

  • Een koeltas met koelelement om je melk koel te houden (met flesjes om het in te bewaren)
  • Een fles water want genoeg drinken is belangrijk bij borstvoeding
  • Foto’s/filmpjes van je baby, dit helpt bij het kolven
  • Je kolfapparaat (met alle onderdelen)
  • Een schone theedoek of keukenpapier

Optioneel wat ik zelf fijn vind om mee te hebben:

  • Lanoline
  • (wasbare)Zoogcompressen
  • Een sponsje en afwasmiddel om alles schoon te maken (alleen afspoelen kan ook en dan thuis afwassen maar ik laat soms mijn kolf op mijn werk staan omdat ik er twee heb).
  • Eventueel iets te eten zoals een stuk fruit of een boterham

Bij mijn Medela Freestyle Flex kreeg ik een prettige tas met koeltas, koelelement en bewaarflesjes maar op Bol.com* staan ook verschillende mooie (koel)tassen die me handig lijken in gebruik.

*Bol.com links op Groentje Gezond zijn affiliate links. Mocht je al iets willen kopen via Bol dan krijg ik commissie en hiervan betaal ik de website en andere kosten die een website hebben met zich meebrengt. Je steunt me dus door via mijn linkjes iets te bestellen zonder dat het jou iets kost.

Korte kolf feitjes

Stressvrij kolven?

Uiteindelijk is het (vaak) fijner om thuis te kolven of je kindje aan te leggen. In een eerder artikel over kolven gaf ik al kolftips. Deze kun je ook op je werk vaak toepassen. Mijn grootste tips voor op je werk zijn:

  • Gun jezelf even echte kolftijd. Dus niet werken terwijl je kolft. Je hebt kolfrecht dus je werkgever kan je dit ook niet verplichten. Ook hoor je niet in je pauzes te kolven. Gun jezelf echt even een halfuurtje of drie kwartier om te kolven en rust te pakken. Hoe meer rust je hebt hoe beter het kolven gaat.
  • Kijk naar filmpjes/foto’s van je baby voor de goede hormonen die melkproductie stimuleren of bel de oppas om even met je baby te kletsen.
  • Drink voldoende, probeer bij elke kolfbeurt een glas of flesje water leeg te drinken en vul deze bij.
  • Als het mogelijk is laat dan je kolftijd inplannen (dit doe ik in het onderwijs en werkt goed)
  • Maak de kolfruimte gezellig (als de kolfruimte gedeeld wordt kan dit niet altijd)
  • Zet een lekkere kop thee (thee ontspant)

Wat is jouw ervaring met kolven op je werk?

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie