Dag 2: € 5,24 Oja… Kruiden! (Kip Tandoori)

by Anouk

Mijn eerste gedachte vandaag was: ik heb geen idee hoe ik dit moet gaan doen… Natuurlijk had ik in mijn hoofd gehaald om kip Tandoori te eten, wat een hele lange tijd mijn favoriete gerecht was. Maar ik eet niet meer uit pakjes en zakjes, en ik moet nog kruiden hebben. Hmm, gaat dat wel lukken?

Wat viel op? Wat ging goed en wat waren de moeilijkheden

Natuurlijk gaat dat lukken! Mijn ontbijt, middageten en tussendoortjes had ik al geregeld/nog in huis… Het enige probleem was dat er in kip tandoori een aantal kruiden moeten waarvan ik korianderpoeder nog niet had. Dat is dus een uitgave die ik niet had voorzien. Zo’n potje kan wel een jaar of meer mee, maar je moet het wel een keer aanschaffen. Voor mijn boodschappen liep ik naar de Nettorama, die zit een stukje verder dan de ‘Appie om de hoek’, maar is toch een stukje goedkoper. Ik haalde twee blikjes tomatenpuree, kipfilet en een paprika. Omdat ik wist dat de kruiden bij de Albert Heijn goedkoper zijn dan bij de Nettorama, ook al was dat maar € 0,50, heb ik het korianderpoeder daar gehaald. Daarom was ik over mijn vijf euro heen, maar ik heb voor vijf jaar genoeg kruiden om kip tandoori mee te maken!

 

Wat heb ik gegeten en gedronken

Ochtend: Zoals jullie op Instagram konden zien heb ik ontbeten met magere yoghurt, studentenhaver en een beetje honing. De honing is trouwens heerlijk, minder zoet dan in de supermarkt, omdat ik die van een vriendin heb gekregen toen ik net geopereerd was. Haar vader is namelijk imker, dus voortaan wil ik alleen nog maar die honing.
 photo IMG_20140402_120632-Copy-Copy_zps926e0d6f.jpg
Middag:

Een tijdje geleden had ik heel veel smoothie gemaakt. Met allemaal fruit dat niet lang meer goed zou zijn. Maar wat doe je met een liter smoothie terwijl je maar één glaasje wil? Natuurlijk had ik daar een goede oplossing voor: IJSJES! Ooit een keer heb ik van die ijsjesvormpjes gekocht, daarom had ik vandaag maar liefst twee lekkere bananen/rode vruchten/kiwi en appel-ijsjes gegeten. Ze waren klein, dus dat was prima.
 photo IMG_20140402_160806-Copy-Copy_zps719e8fb1.jpg
Avond:

Zelfgemaakte kip tandoori, ik was benieuwd hoe het ging worden omdat ik dit nog nooit zonder pakje/zakje had gemaakt… Ik zag het al helemaal voor me: straks mislukt het helemaal, en moet ik mijn volgers gaan vertellen dat ik niet kan koken. Maar… Het was serieus heerlijk! Anders dan het pakje dat ik gewend was, maar  veel lekkerder. Hieronder het recept!

Anouks zelfgemaakte Kip Tandoori
 photo IMG_20140402_184827-Copy-Copy_zpsa633b16f.jpg

Voor 4 +/- personen

Ingrediënten

2 rode uien

3 teentjes knoflook

300 tot 500 gram kipfilet (wil je meer of minder vlees?)

Rijst

1 rode paprika

 

Marinade

2 eetlepels olie

2 theelepels kurkuma

2 theelepels korianderpoeder

2 theelepels kurkuma

2 theelepels komijn

1 theelepel cayennepeper

 

Saus

200 ml water

250 ml yoghurt

2 blikjes tomatenpuree (of 1 groot blikje)

Peper/ zout

(nog meer korianderpoeder, kurkuma, komijn, cayennepeper, allemaal naar smaak. Eventueel nog paprikakruiden)

 

Salade

1 komkommer

1 kopje yoghurt

Paprikakruiden

Cayennepeper

Bieslook

Optioneel: Een eetlepel mayonaise

Bereiding

Snijd de kip in blokjes en marineer met de kurkuma, koriander, komijn, olie, en cayennepeper. Zet in de koelkast voor ongeveer een halfuur. (hoe langer gemarineerd hoe lekkerder de kip)

Fruit de ui en de knoflook in een koekenpan. Voeg de kip toe en bak alles tot het gaar is. Snij de paprika in stukjes, en laat deze nog een minuutje bakken bij de kip.
Zet ondertussen de rijst op en laat deze koken.

Terwijl de rijst op staat voeg je 200 ml water bij de kip. Daarna roer je de tomatenpuree erdoorheen. Als dit kookt zet je het vuur laag en voeg je de yoghurt toe. Daarna is het vooral veel proeven. Zout en peper, meer kurkuma/komijn en korianderpoeder. Paprikapoeder, cayennepeper. Het is echt proeven en maak de saus eigen.

Giet de rijst af en laat deze nog even in de pan.

Als laatste de komkommersalade. Wat binnen vijf minuutjes klaar is. Doe in een bakje: yoghurt met eventueel een lepel mayonaise voor een extra romige smaak. Knoflookpoeder, cayennepeper, bieslook, eventueel Italiaanse kruiden. Was een komkommer en snijdt deze met een kaasschaaf tot dunne plakjes. (Of snij de komkommer in plakken of blokjes, het kan allemaal!) En klaar is je komkommersalade!

Eet smakelijk

 

Tip: voeg aan de rijst een blikje worteltjes/erwtjes toe

 photo IMG_20140402_192141-Copy-Copy_zpsa6e31567.jpg

 photo IMG_20140402_192353-Copy-Copy_zps7e342403.jpg

Kostenplaatje

Uitgegeven vandaag         € 5,24

Uitgegeven totaal              € 9,93

Geld over deze week         € 20,07

Geld tot 1 mei                     € 135,38

 

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

linda 30 december 2016 - 11:14

Hoeveel kost het avondeten los? ik lust namelijk niet alles van deze dag en wil wel weten hoeveel het ongeveer kost.

Groetjes

Reply
Kip Tandoori makkelijk zelf te maken - Groentje Gezond 7 februari 2017 - 07:30

[…] willen maken zonder pakjes of zakjes? Het recept dat ik hier plaats kon je origineel in mijn vijf-euro-per-dag challenge vinden, maar het werd tijd om dit recept zijn eigen plekje te geven. Na het maken van […]

Reply
Zakjes en pakjes maar dan in het echt - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:48

[…] kook al heel lang niet meer uit pakjes en zakjes. Zo heb ik zelf Kip Tandoori, Lasagne en Beef Teriyaki gemaakt. Anders dan uit een zakje maar even (al dan niet) […]

Reply

Geef een reactie