Kent gezondheid gezelligheid?

by Anouk

Gisteren was mijn vader jarig. Een typische Bourgondische verjaardag met lekkere hapjes en wijn en nóg meer lekkere hapjes. Oei al die verleidingen.  Hoe ga je hier mee om als health freak of als iemand die niet aan wil komen/af wil vallen?

Kies overwegend gezond
Op veel feestjes staat er een kaasplankje, wortels, tomaatjes of komkommer. Vooral van het laatste kun je ongelimiteerd snaaien maar pas op voor dipsausjes. Wil je jezelf niets ontnemen? Lees dan mijn volgende tip.

Maak vooraf een keuze
Toen ik vooral aan het afvallen was en net begon met gezond leven maakte ik voordat ik naar een feestje ging afspraken met mezelf. Ik mocht 5 hapjes pakken. De grootte telde niet, maar het getal 5 stond vast. Gezonde dingen mocht ik wel ongelimiteerd trouwens.
Voor mij waren die 5 hapjes bijvoorbeeld:
– 1 taartje
– 1 bitterbal
– 1 stukje kaas
– 1 handje chips
– 1 stukje worst

Dit lijkt voor jou misschien veel of juist heel weinig. Ik vond het precies goed! Normaal gesproken ging ik helemaal los met een verjaardag maar op deze manier niet terwijl ik mezelf toch af en toe tijdens de dag wat gunde. Dit was trouwens op een hele dag exclusief avondeten. Per verjaardag (hoe lang blijf je?) Kan dit verschillen. Het was al een heel verschil met hoe ooit was en ik pas deze manier vooral als ik veel verjaardagen e.d. heb toe.

80/20
Onbewust heb ik gisteren niet veel hapjes gehad maar ik heb wel bewust gedacht: vandaag maakt niet uit. De hele dag heb ik lekker gezond gedaan en ’s avonds telde ik niet hoeveel witte sneetjes stokbrood met kruidenboter ik at. Misschien 2, misschien 5… Het maakte me niet uit aangezien ik de rest van de week weer gewoon gezond bezig ben. Het is een uitzondering op de regel geweest en ik genoot intens. Brood eet ik immers vrijwel nooit en ik vind het soms zo gruwelijk lekker!

Alcohol
Af en toe een glaasje alcohol kan geen kwaad. Soms ligt het aan het gezelschap maar op sommige feestjes kijk ik te diep in het glaasje.  Ben ik de enige? Nee. Baal ik daarna? Ja! Als ik nu een feestje heb, of uitga, probeer ik mijn rode wijntje af te wisselen met water of eventueel spa rood. Zo drink je minder dan als je gewoon alleen wijn zou drinken en valt de hoofdpijn en de extra calorieën de volgende dag reuze mee.

Je eigen feestje
Geef je zelf een feestje? Helemaal top! Op deze manier kun je zelf gezonde producten aanbieden en een lekkere gezondere (Bijvoorbeeld suikervrije) taart maken. Zelf kies ik ook vaak een soort chips of hapje waar ik niet gek op ben maar anderen wel. Zo kom ik niet in de verleiding.

Wat zijn jouw gezondheidtips voor feestjes?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Julie Hapjesprincess 4 september 2014 - 21:59

Mooi gezegd! Ik ken dat ook dat ik vaak te veel eet op feestjes. Meestal laat ik me eigenlijk volledig gaan, haha 🙂 Achteraf voel ik me altijd schuldig.

Reply

Geef een reactie