Vanaf jongs af aan verfde ik mijn haren met chemische verf. Dit begon eerst met kleuring die uitwasbaar was op mijn dertiende maar al snel wilde ik zwart, zwarter, zwart. De gothic tijd was aangebroken en ook mijn experimenterende fase. De kleuren en kleurcombinaties die ik gehad heb van mijn vijftiende tot mijn vijfentwintigste zijn niet meer op een hand te tellen. Zwart, blond, bruin, rood, weer blond, bijna wit, en dan ook nog allemaal verschillende tinten van deze kleuren. Met droog, krullend haar is dit geen goede combinatie en na jaren verven besloot ik mooie koperen lokken uit te kiezen bij de kapper. Dit zou beter voor je haar moeten zijn dan zelf met pakjes kliederen. Uiteindelijk na twee jaar mooie koperen (oranje/rood) krullen besloot ik weer terug te gaan naar mijn eigen kleur. Mijn haar knipte ik redelijk kort en ik verfde het een bruine tint zodat mijn donkerblonde uitgroei niet zo erg op zou vallen.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, lieve mensen, dus besloot ik me in te lezen op het gebied van henna. En geheel natuurlijk product om je haar mee te kleuren. In dit artikel lees je het volgende:
- Wat is henna?
- Waarom henna?
- Wat heb je nodig?
- Stappenplan
- Het proces en mijn ervaring
- Het resultaat (FOTO’S!)
Wat is henna?
Henna is een rode kleurstof afkomstig uit de bladeren van de plant Lawsonia inermis. Deze bladeren worden fijngemalen en hiervan wordt hennapoeder gemaakt. Soms wordt hier nog een zuur (zoals citroensap) aan toegevoegd. Op pakjes henna staat altijd of dit 100% pure henna is of dat er iets aan is toegevoegd. Over het algemeen kun je zeggen: hoe puurder, hoe beter. Desalniettemin zijn er ook hennablokken te koop waarbij speciale oliën of andere natuurlijke ingrediënten zijn toegevoegd die de kleur kunnen veranderen.
Zo kan je bijvoorbeeld zwarte thee, koffie, rode wijn of citroensap toevoegen voor een andere kleur henna.
Henna wordt al eeuwenlang door verschillende culturen gebruikt om het lichaam (vooral handen en voeten) te versieren en om je haar mee te verven. De meest natuurlijke henna zonder toevoegingen kleurt je haar oranje als het licht is, en donkerder rood als je donker haar hebt. Zoals ik al aangaf kun je met verschillende natuurlijke middelen een andere kleur krijgen maar je kan ook kijken naar andere pakjes henna, hier is vaak al wel iets aan het poeder toegevoegd.
Waarom henna?
Naast dat henna 100% natuurlijk is zijn er andere redenen om voor dit product te kiezen.
- Henna is verzorgend en geeft je haar meteen een boost waardoor het dikker en glanzender wordt
- Het tast de structuur van je haar niet aan
- Geeft geen scherpe uitgroei
- Mooie intense kleuren
De nadelen
- Je moet de verf lang laten zitten
- Het kan in het begin nogal een kliederboel worden
- Het is heel permanent (je kan alleen over 100% natuurlijke henna weer verven maar dit wordt soms afgeraden. Je moet in ieder geval voor de zekerheid minimaal 6 weken wachten)
Wat heb je nodig?
- Hennapoeder (verkrijgbaar bij toko’s maar ook winkels zoals Holland&Barrett)
- Een plastic bakje
- Een plastic lepel
- Een waterkoker
- Een oud shirt of vuilniszak ter bescherming
- Plastic folie of een plastic zak
- Een oude handdoek
- Tijd (dit gaat wel een aantal uur duren)
Stappenplan
Henna breng je aan op schoon gewassen en droog haar. Dit is anders dan bij chemische verf dus zorg dat je je haren wast en droogt voor je begint met de henna.
Stap 1
Er zijn verschillende soorten henna op de markt. Het poeder dat ik gebruikte kon je meteen gebruiken met kokend water, terwijl andere henna juist een tijd moet intrekken. (Onder aan dit artikel deel ik welke henna ik heb gebruikt).
Geschikt om meteen te gebruiken
Op het pakje staat vaak de gebruiksaanwijzing. Bij Sommige henna hoef je alleen kokend water (laat wel heel even een beetje afkoelen) toe te voegen, goed te roeren en klaar is kees! Zelf maakte ik de eerste paar keren de henna veel te dik, wat je veel op internet leest is dat de dikte ongeveer gelijk moet zijn aan vla. Zorg ook dat je een PLASTIC lepel gebruikt bij het roeren. Metaal kan de kleuring aantasten en dat willen we niet! Laat het mengsel iets afkoelen want je wil natuurlijk geen verbrande hoofdhuid!
De langere variant
Vaak wordt aangeraden om henna in een plastic bak met kokend water of juist koud water te mengen (meningen verschillen dus als jij het goed weet, laat het weten in de comments) en deze bak afgesloten met plastic op kamertemperatuur tussen de 10 en 12 uur te laten trekken. Het mengsel wordt donkerder van kleur en is afhankelijk van de kamertemperatuur na een aantal uren te gebruiken.
Toevoegingen
Voor andere kleuren kun je natuurlijke ingrediënten toevoegen. Zelf heb ik een keertje citroensap toegevoegd voor een lichtere tint en een snellere opname van de verf maar ik merkte persoonlijk geen verschil. Andere toevoegingen om bijvoorbeeld donkerder haar te krijgen zijn thee, koffie, rode wijn, hibiscusthee. Je kan ook olijfolie of conditioner toevoegen zodat het mengsel makkelijker uit je haar wast maar er zijn ook bronnen die zeggen dat olie het effect van de verf verzwakt. Als je echt een heftige kleur wil zoals koper zou ik het zelf niet aanraden om met olie te klungelen.
Stap 2
Het henna mengsel is klaar en het is tijd om te verven. Dit is een beetje gelijk aan het verven met een chemisch product alleen heeft henna een ruwere structuur. Het lijkt een beetje op modder wat je in je haar smeert.
Je kan zelf de henna in je haar doen door wat uit het kommetje te scheppen met je hand (vergeet niet om handschoentjes aan te doen!) of vraag een vriendin, moeder of buurvrouw om je te helpen. Het kan een knoeiboel worden, vooral de eerste keer dus breng het aan in een betegelde ruimte zoals een badkamer.
Handig is ook om vooraf vaseline of crème aan te brengen bij plekken zoals je voorhoofd en oren die je niet mee wil kleuren.
Stap 3
Duw je haar als een pakketje tegen je hoofd en wikkel vershoudfolie (plastic, dus niet aluminium) of een gebruikte plastic zak om je hoofd. Nu is het tijd om iets binnenshuis te doen want de henna moet minimaal 2 uur intrekken. Hoe langer, hoe dieper de kleur. Er zijn mensen die de henna tussen de 2 en 12 uur laten inwerken. Ik raad wel aan om met twee uur te beginnen omdat je niet altijd weet wat het kleureffect gaat worden.
Stap 4
Na het inwerken was je de henna uit. Zelf spring ik meteen onder de douche en als de meeste henna uit mijn haar is gespoeld gebruik ik conditioner om de laatste korrels uit te spoelen. De eerste nacht leg ik een handdoek op mijn kussen maar ik merk dat henna veeeel minder afgeeft dan chemische kleuring.
Stap 5
Probeer de eerste dagen je haren nog niet met shampoo te wassen omdat het kleurproces nog bezig is. Pas ook op met olie omdat dit de intensiteit aan kan tasten.
Wist je dat er ook kleurloze henna te koop is? Dit gebruik je hetzelfde als de verf maar kleurt je haar niet. Het heeft dezelfde gezonde voordelen van henna en geeft een verzorgende mooie glans zonder je haar een andere kleur te geven!
Proces en mijn ervaring
Inmiddels heb ik mijn haar drie keer met henna gekleurd waarvan twee keer met de Hennè Color van de winkel Erica. Deze keuze maakte ik omdat deze relatief goedkoop is (je hoeft je haar maar 1 keer per 2 of 3 maanden bij te werken) en deze henna is 100% natuurlijk zonder toevoegingen. Bij veel Turkse en Marokkaanse winkeltjes bij mij in de buurt zat er toch iets van metaal in verwerkt, dit was maar 1% maar ik wil toch zo natuurlijk mogelijke henna omdat je hier eventueel later nog overheen kan verven mocht je dit willen.
Het proces is wel even wennen want het duurt een tijdje voordat de henna in je haar zit en dan moet het nog inwerken. Gelukkig vinden vriendinnen het geen probleem om me te helpen en dan maken we er een gezellige meidenavond van. Zelfs mijn vriend die nog nooit haren heeft geverfd kliederde met semi-gemak henna in mijn haar.
Het fijne aan henna is dat het goed is voor je haar! Je kan het zo vaak aanbrengen als wil en het is gewoon erg verzorgend. Daarnaast zijn mijn krullen even levendig als voor het verven.
Resultaat
Hier de foto’s, eerst wat foto’s na de eerste keer en daarna na de tweede keer verven. Het interessante van henna is dat het heel mooi is in het licht. Je haar ziet er bij verschillende soorten licht gewoon heel anders uit zoals je op de foto’s kan zien.
Dit was de enige duidelijke voor-foto die ik kon vinden maar dit was de kleur voordat ik met henna ging verven.
Henna als het klaar voor gebruik is. Het ruikt “aards” en volgens vriendin Kirsten die het in mijn haar mocht smeren leek het een beetje op een koeienvlaai. Maarrr zo ruikt het gelukkig niet.
Henna is een prima excuus voor een meidenavond.
Met een vuilniszak om was ik beter beschermd tegen de henna op mijn kleding.
Met krullen, binnen, lichtlamp net na de eerste keer henna.
Met natuurlijke krullen, binnen, zonlicht. Tweede keer geverfd.
Stijl haar, buiten, indirect licht. Tweede keer geverfd.
Binnen, gestijld haar, direct zonlicht. Binnen, indirect zonlicht.
Willen jullie meer weten of jullie ervaring delen over henna? Laat dan een berichtje achter in de comments.
Hoe vinden jullie het geworden?
9 comments
Heel mooi! Welke kleur van henné color heb je gebruikt? Ik wil mij hier ook aan wagen!
Wat een mooie kleur! Welke henna van henné color heb je gebruikt? Hier wil ik me ook aan wagen!
Cuivre had ik gekozen, dat is koperrood. Spannend!
Prachtige kleur is het geworden!
Dankjewel! Leuk om te horen
Henné Color bevat Sodium Picramate, een metaalzout. Staat ook op verpakking overigens.
Helemaal niet zo natuurlijk dus.. 😦
Hallo Jasha,
Op de Henné Color cuivre die ik heb gebruikt op het moment van schrijven zitten geen toevoegingen. Bij andere kleuren van dit merk is er soms wél iets aan toegevoegd. Daarom is het belangrijk om op pakjes altijd even naar de toevoegingen te kijken.
Inmiddels ben ik al wat henna beurten verder en vond ik de henna van de Lush ook prettig.
Nu heeft mijn schoonvader henna meegenomen uit Egypte waar ik ook benieuwd naar ben. Dit poeder kreeg ik in een zak dus ik ben heel benieuwd, volgens hem was dit ook 100% natuurlijk.
Het is wel goed om op te letten of er metalen in henna zitten omdat het een effect kan hebben op je haar als je het daarna zou verven.
Henna in doosjes is vaak gemixt. Jacob Hooy heeft natuurzuivere henna in potten. En wanneer je geluk hebt vindt je henna in genaaide zakjes bij de Turkse winkel. Dit is meestal in 2 kleuren, rood en zwart. De rode variant gebruik ikzelf, net zoals die van Jacob Hooy. Ik doe er handwarm water door met het sap van een halve citroen en een eetlepel olijfolie. Ik laat het voor gebruik ongeveer 6 uur staan en laat het minimaal 3 uur inwerken. Het resultaat is altijd prachtig!
Wat ik mis bij wat je nodig hebt is citroen. Ik verf mijn haar al zo’ n 45 jaar met henna. Vroeger rood maar nu zwart. De citroen gebruik je om de haarschubben open te laten gaan, de kleur wordt dan nog beter opgenomen. Daarnaast voeg ik wat olijfolie toe om het wat smeerbaarder te maken, het valt dan niet zo gauw weer uit je haar. Ik wikkel mijn haar in plastik van de rol met daarna een hoofddoek erover. Laat minimaal twee uur zitten. ( vaak zelfs 3 uur). Voorts kan je mixen met kleuren om je eigen favoriet te maken.