Jamie Oliver’s food revolution

by Anouk

Vorig jaar keek ik Jaimie Oliver’s food revolution en ik keek de ene aflevering na de andere. Achter elkaar zonder te stoppen, de hele dag tot het was afgelopen. Jeetje wat een heftige food docu was dat! Ik dacht dat ik er al eerder over had geschreven, maar mijn zoekmachine zei van niet, dus daarom doe ik het nu!

Jaimie Oliver’s food revolution

Het begon in 2010, toen Jaimie Oliver het eten van de Britten onder de loep nam, zag dat er veranderingen nodig waren én hij begon een revolutie die vooral op de jongste Britten gericht was. Vooral op scholen in het Verenigd Koninkrijk waren de lunchmaaltijden vaak niet goed.

Seizoen 2

Seizoen 1 vond ik redelijk lastig te vinden online, daarom keek ik seizoen 2, waarin Jaimie naar de dikste stad van Amerika reist om daar een verandering aan te brengen. Zitten de Amerikanen daarop te wachten? Nee! Is het nodig? JA! Jeetje, op een gegeven moment heeft Jaimie een school die eindelijk eens wil meewerken, en dan willen ouders ineens dat hun kinderen blijven eten zoals ze dat deden! Daarom voeren ze hun kinderen patat en pizza door het schoolhek heen! Hoe bizar is dat?
Er zaten een heleboel schokkende beelden in de documentaire. Bijvoorbeeld hoeveel suikerklontjes een kind binnenkrijgt van alle gezoete melk (met smaakje!), of het afval van de kip gebruiken om kipnuggets mee te maken.

Onderstaande filmpjes staan gewoon op YouTube en tonen het grote probleem aan in Amerika…

Helemaal onderin zet ik een link neer, waar je alle afleveringen kan kijken.

Hoe zit het in Nederland?

Ik durf het niet helemaal met zekerheid te zeggen. Zoals ik al eerder  schreef ben ik opgegroeid in de Achterhoek, tussen de loslopende koeien in de wei, mijn ouders hebben scharrelkippen en veel mensen hebben hun eigen moestuin. Ik weet waar een tomaat vandaan komt, hoe een tomaat smaakt en dat hij bijvoorbeeld eerst groen is voordat hij rood wordt. Een melk en vlees komt van een koe, een kip legt een ei. Doodsimpel en harstikke logisch toch?


Geeft een koe ook chocolademelk?

Als ik terugdenk aan mijn eigen schooltijd (basisschool) denk ik al snel aan lessen over het belang van ontbijt, over de schijf van vijf uit ons hoofd leren… Ik kan me ook niet voorstellen dat een kind in deze tijd (in Nederland) niet weet waar een aardappel of een tomaat vandaan komt, maar misschien heb ik dat mis?
Ik vraag me af als ik met een tas rode bieten, pastinaak, wortelen, bleekselderij en spinazie naar een basisschool zou gaan, zouden de kinderen dan alles op kunnen noemen? Als ik soms naar de caissières kijk in de supermarkt vraag ik het me af. (Laatst wist een meisje bijvoorbeeld niet wat een zoete aardappel was… Of een avocado)

Kijk hier naar de rest van Jaimie Oliver’s food revolution.

Misschien ook iets voor jou?

2 comments

Jenn 1 april 2015 - 09:39

Lijkt me een interessante documentaire, ik ga zeker kijken! Wat het laatste betreft, ik ben ook opgegroeid op het platteland, had als kind al een klein moestuintje en zelf weet ik prima waar eten vandaan komt. Maar helaas, ik kan me oprecht voorstellen dat er tegenwoordig kinderen zijn die denken dat een aardappel in de fabriek gemaakt wordt…

Reply
Jantine 1 april 2015 - 10:39

Ik vind het ergens ook lastig om voor te stellen. Maar ja, mijn opa was boer, ik heb op een klein dorpsschooltje gezeten, én dat is alweer bijna 20 jaar geleden (oei, oma! xD). Aan de andere kant had ik als kind ook niet geweten wat een pastinaak of een avocado was hoor, want dat werd, zeker toen in die omgeving, gewoon niet gegeten.

Reply

Geef een reactie