JAAAA! Eindelijk is er vegetarische biefstuk! (100% plantaardig zelfs)

by Anouk

Dat ik vegetariër ben geworden snap ik soms zelf niet helemaal goed. Ik ben altijd gek geweest op de smaak van vlees en dan vooral biefstuk! Dit typen zorgt er al voor dat ik zoals Pavlov’s hond al extra speeksel aanmaak. Tóch eet ik al bijna een jaar geen vlees meer, een bewuste keuze die ik hier beter uitleg dan dat ik nu ga doen.

Biefstuk!

Er zijn al een heleboel alternatieven die je als rasechte vleeseter die omgedraaid is tot vegetariër kan eten. Hamburgers, nepkip, zelfs boterham”worst” en filet American voor op brood. Dus als je besluit minder of helemaal geen vlees meer te eten hoef je niets te missen, toch?

Ik mis biefstuk! Het sappige nog een beetje rood vanbinnen vlees, de structuur, de smaak. Zoals ik al zei, ik was altijd gek op vlees en mijn hoofd heeft vlees nog steeds in gedachten als: Mmmm lekker. Uit principe eet ik het niet, maar niet omdat ik het niet lekker vind. Daarom ben ik zo blij dat er nu biefstuk in de supermarkt te vinden is! Vivera heeft namelijk een 100% plantaardige variant op de markt gebracht die ik natuurlijk meteen even moest testen.

Mijn oordeel

Het testpanel bestond uit mijn vader (nog zo’n vleesetende lekkerbek) en ik. Je bakt de biefstukc in vijf minuten in hete olie, halverwege even omdraaien en je steak staat op tafel.

De structuur is precies zoals bieftuk! Dus als je geen vlees eet omdat je het niet lekker vond of het je teveel aan dood dier doet denken is dit stukje nepvlees niet geschikt voor jou. Ik vond het in ieder geval heerlijk! De binnenkant was echt nog een beetje rood, op je bord leek wel dat sappige bloederige achter te blijven wat je ook hebt bij biefstuk. Maar dan allemaal en helemaal plantaardig!

Zoals ik al zei, de binnenkant lijkt heel erg op biefstuk. De buitenkant daarentegen lijkt meer op een vegetarische hamburger met barbeque smaak. Wel heel lekker, maar niet zoals ik het liefste een biefstuk at. Het was meer krokant, en deed me naast hamburgers ook denken aan het krokante laagje van een cordon blue bijvoorbeeld.

Al met al vond ik dit een fantastische vervanger voor een stukje vlees dat ik erg miste. Mijn vader, ook testpanel, vond het heel lekker. Zo kun je dus makkelijk voor omnivoren toch een vervanger zorgen zonder dat ze meteen denken dat elke vegetariër of veganist loopt te grazen in een tuin. Uiteraard denkt niet iedereen zo!

De ingrediënten
80% gehydrateerd SOJA- en TARWE-EIWIT, zonnebloemolie, kokosolie, verdikkingsmiddel (methylcellulose), natuurlijke aroma's, kleurstoffen (bietenrood, saffloer), plantaardige vezels (suikkerriet, citrus), zeezout, TARWEZETMEEL, maltodextrine, aardappeleiwit, kruiden en specerijen, champignonpoeder, aroma, ijzer, GERSTEMOUTEXTRACT, vitamine B12

Vegetarische biefstuk bestaat niet

Even nog een korte anekdote. Vorige week zondag was ik uit eten met mijn schoonfamilie. Daar vertelde ik enthousiast dat er vegetarische biefstuk zou komen. Toen zei een tante: “vegetarische biefstuk bestaat niet”.  Nou snapte ik niet meteen wat ze daarmee bedoelde. Oké, het bestond misschien nog niet, maar vanaf de volgende week zou het in de schappen komen. Daarna zei ze ook dat vegetarische HAMburgers of KIPstuckjes ook niet bestonden. Ze vond het gewoon blijkbaar belachelijk dat er vervangingen waren voor vlees. “Als je het niet wil eten, eet je toch ook geen vervanger?” Nou beet ik gewoon hard op mijn lip, want zulke discussies vind ik vaak nogal zinloos, maar voor mensen zoals ik zijn zulke vervangers (met mate) ideaal. Daarnaast is een tekort op vitamine B12 door vleesvervangers ook makkelijker te beperken omdat dit vaak wordt toegevoegd.

Wat vinden jullie van vleesvervangers? En willen jullie deze biefstukc ook eens proberen?

*deze post is niet gesponsord

 

Misschien ook iets voor jou?

14 comments

Jenn 15 juni 2018 - 12:32

Haha, zulke reacties, ik haal er mijn schouders over op eigenlijk. Ik vind vleesvervangers ideaal, ik was gek op vlees, maar wil geen dieren meer eten. Heerlijk toch dat je het dan op een leedloze manier toch kan eten? De biefstukc hadden ze nog niet bij ons, ik ben in 3 supermarkten geweest en allemaal hadden ze hem niet gekregen of hadden ze geen idee waar ik het over had… Dus ik heb hem nog niet geprobeerd, maar ben zo nieuwsgierig!

Reply
Anouk 25 juni 2018 - 21:53

Ja precies! Ik kon het ook wel redelijk van me afzetten gelukkig maar ik kende haar niet eens! Maargoed… Het is ondertussen uit dus geen vervelende tantes meer :p
Heb je hem al geprobeerd ondertussen?

Reply
Landa Penders 15 juni 2018 - 22:12

Die opmerking is nogal ondoordacht door je lieve tante. De B12 die wordt toegevoegd is trouwens niet voldoende, bijslikken is als je vegan eet wel noodzakelijk. Maar that’s all :p.

Reply
Anouk 25 juni 2018 - 21:54

Oja! Ik moet nog steeds mijn vitamines eens checken! Is wel belangrijk inderdaad.

Reply
karin erkens 16 juni 2018 - 00:41

Ik ben niet vegetarisch, eet nog heel graag vlees, maar deze vegetarische biefstuk wilde ik wel eens uitproberen. Nee, ik vind hem niet echt op biefstuk lijken, wel lekker, maar nee. Ik geef 7,00 euro uit aan drie biefstukjes, de vierde heb ik maar op mijn brood gedaan, omdat we met drie personen zijn. Een rundersteak is goedkoper en het zit meer tegen rundersteak aan, in de verte. Dus nee, dit gaat hem ook niet worden. Ik vind toch de vegetarische vervangers duurder dan vlees. Dus blijf ik gewoon vlees eten, met zo nu en dan vegetarisch. Subliem vind ik de vegetarische tonijn van de vegetarische slager. Dat vind ik echt een goede vervanger, maar voor de rest is het toch: het lijkt er enigszins op, maar het is het niet helemaal. Toch worden de vegetarische produkten zo langzamerhand beter. Nu maar wachten op een vegetarisch kippepootje, want op kippepootjes, lekker kluiven, ben ik dol.

Reply
Anouk 25 juni 2018 - 21:56

Ik snap wel dat hij dan tegenvalt inderdaad, voor mij na een jaar geen vlees eten dacht ik: wow dat doet me er goed aan denken. Maar als je nog wel vlees eet valt het misschien wat tegen. Vind het fijn dat er steeds meer keuze is.
Ja kippenpoten! En dan dat vel! Maar dan vegetarisch, als ze dat toch eens uitvinden!
Of kweekvlees, dat zou ik wel weer overwegen misschien…

Reply
Linda 26 juni 2018 - 19:22

Mmm, ik vind ‘m lekker. Lijkt op een tartaartje. Deze ga ik zeker vaker kopen. Wat kun je toch heerlijk veganistisch eten, ik ben benieuwd wat er over een jaar aan producten zijn bijgekomen (het meeste kun je zelf namaken).

Reply
Anouk 10 december 2019 - 12:55

Ja precies! Er komen steeds meer producten op de markt. We zijn nu al iets meer dan een jaar verder (sorry ik had je reactie niet gezien) en ik zie alweer zo veel lekkers in de schappen liggen.

Reply
Jalisca 1 augustus 2018 - 14:32

Hoi allemaal, inmiddels een tijd later.
Ik hoorde van mijn vriendin dat er vegetarische biefstuk is van Vivera. Had niet echt een hoge pet op van dat merk, en ik eet vrij veel vegetarische vleesvervangers. Ik wil het proberen, en zo snel mogelijk, ik ben nieuwsgierig. Hoop dat ze het bij AH verkopen, want ik was net bij Jumbo en die verkopen het niet(deze niet iig). Ik zal er ook weer niet al te veel van verwachten. Ook ik was (en af en toe helaas nog) een vleeseter voorheen. Wil het liefst totaal nooit meer vlees eten, vanwege de liefde voor dieren.
Wat ik me dus wel afvraag de laatste tijd: maakt niemand zich druk om alle bestanddelen in zo’n vega hapje? Er zit natuurlijk nogal wat in behalve soja, eiwit, tarwe e.d. Dus kwa gezondheid vraag ik me wel af of het zoveel gezonder is dan vlees. Geen reden verder om het niet te doen, ik vind in feite het eten van een dier nogal krankzinnig.

groet,
Jalisca

Reply
Frank Willems 6 februari 2019 - 14:59

Dank je voor deze post !
Ik was OOk op zoek naar vegetarische biefstuk. Friet met biefstuk was mijn lievelingsgerecht. Ik heb mijn vleesconsumptie gereduceerd tot 10 procent. Ik at echt HEEL veel vlees. In plaats van 1 koe per jaar, eet ik nu nog 1 koe per tien jaar. Maar liefst zou ik helemaal geen koeien meer eten. Maar net als jou komt het water me al in de mond, enkel al bij de gedachte aan een biefstuk.
Ben dus razend benieuwd naar de smaak van de vegetarische vervanger.
En wat de agressieve commentaren betreft op je keuze: “wat baten kaars en bril als den uil niet zienen wil?”.
Ik denk gewoon dat ze zo agressief reageren omdat ze enerzijds jaloers zijn op jouw keuze, en anderszijds zich schuldig voelen omdat zij zelf NIETS doen.
Mijn keuze is vooral ingegeven door de effecten op het klimaat van de vleesindustrie.
Maar wat ook je motief is, in feite hoeft niemand die keuze te verantwoorden, evenmin als de keuze voor vleesvervangers.
Leven en laten leven, weg met onverdraagzaamheid, die in deze maatschappij steeds vaker de norm wordt…

In elk geval bedankt. Ben blij dat ik deze blog ontdekte. Ik eet OOK graag nog eens zeevruchten of vis. Alle vleesvervangers zijn prima, als biefstuk nu ook nog meevalt, zeg ik vlees voorgoed vaarwel… of misschien uitzonderlijk eens NIET op een barbecue. So what? We bepalen nog altijd zelf wat we eten en niet willen eten.

Reply
Anouk 22 februari 2019 - 12:57

Ik vind iedereen die een stap zet naar een gezonder of diervriendelijker eetpatroon al heel goed! Er zijn genoeg mensen die oordelen maar, hoewel ik dat in het begin lastig vond, trek ik me daar steeds minder van aan. Mensen in mijn omgeving eten al minder vlees bijvoorbeeld, of zijn bezig met bewust zijn.
Heb je hem inmiddels geprobeerd, de vega biefstuck? Ben benieuwd! Er zijn sowieso heeel erg veel verschillende lekkere alternatieven op vlees. Gelukkig maar want ik mis de smaak wel eens, maar die vervangers maken het voor mij wel makkelijker.

Reply
Bas 5 december 2019 - 13:18

Ik vind de biefstuk best goed in de buurt komen op 1 punt na: een echte biefstuk bevat NUL zout, dat kan je zelf doseren. Deze biefstuk is veel te zout en dat kan je niet veranderen. Als hij minder zout zou zijn kan iedereen naar behoefte zout toevoegen. Ik begrijp niet waarom Vivera dit doet. Je zou verwachten dat ze gezondheid hoog in het vaandel hebben. Zo zout is niet meer van deze tijd.

Reply
Anouk 10 december 2019 - 13:07

Ja, ik vind het ook heel jammer dat de vega opties vaak veel zout bevatten. Zelf kook ik vrijwel zoutloos en merk dat ik ze vaak wel erg zout vind. Ze gaan meer voor smaak dan voor gezondheid en dat is wel eens jammer.

Reply

Geef een reactie