Is water drinken (on)gezond?

by Anouk

Ik zal het niet ontkennen, ik heb mezelf weer eens iets op de hals gehaald.

Zoals jullie waarschijnlijk al weten, ga ik deze maand 3 liter water per dag drinken. Op Facebook kreeg ik daar hele positieve (‘Leuk experiment’,  en iemand die ook meedoet voelt zich ‘net een waterballon’) maar ook hele negatieve (‘Pas paar op, kan niet goed voor de gezondheid zijn’, of ‘Teveel water is niet goed’) reacties op.

Laat ik voorop stellen:
Als er ’te‘ in een woord staat is het nooit goed. Behalve als je denkt aan het woord tevreden.

Verder is het heel belangrijk als je net als ik drie liter water op een dag gaat drinken, dat je dit verdeelt over de hele dag. Zelf begin ik met een 500 ml flesje ’s ochtends. Daarna hoef ik er nog maar 5 over de hele dag. Dat valt best mee! Plus ik drink af en toe ook een kopje thee (reken ik ook me…) dus als je het goed verdeelt is het best te doen.

Experiment

Deze uitdaging is een experiment. Is het goed of slecht voor me? Klopt het artikel waar ik dit experiment op heb gebaseerd ook echt? Ik kan gewoon niet zeggen of dit enig effect heeft of niet. Gewoon omdat ik pas drie dagen bezig ben. Wie weet ga ik me fantastisch voelen, of misschien wel heel slecht. Belangrijk is vooral, Luister naar je lichaam!!! Dat vertel ik jullie altijd, maar doe dat echt!

Is water gezond?

Al jaren wordt ons verteld dat we minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag moeten binnenkrijgen aan vocht. Volgens het Voedingscentrum krijg je 2500 ml aan vocht binnen (klik op de link voor de hele berekening) door o.a. te drinken maar ook door te eten. Ook verlies je 2500 ml vocht, door naar het toilet te gaan of te zweten. Je nieren kunnen ongeveer (volgens het Voedingscentrum weer) 0,7 tot 1 liter vocht per uur afvoeren. Dit betekent dat 3 liter per dag prima kan. Verder zijn er veel onderzoeken, maar ze spreken elkaar allemaal tegen. Het ene onderzoek wijst uit dat water drinken gezond is, terwijl een ander onderzoek uitwijst dat je door genoeg voeding al genoeg water binnenkrijgt. Ook spreken alle onderzoeken elkaar tegen. Soms val je af door water te drinken, soms maakt dat niets uit.

Ik ben geen dokter, óf wetenschapper. Er is denk ik geen eenduidig antwoord, dus op dit moment is het wachten op de effecten van mijn experiment.

Afvallen van veel water drinken?

Door water te drinken voer je afvalstoffen af. Maar door meer of minder water te drinken val je niet zomaar af. Waarom zijn er dan wel mensen die afvallen als ze meer water gaan drinken? In veel dieetboeken wordt dit fenomeen uitgelegd. Honger kun je soms verwarren met dorst. Je gaat eten terwijl je lichaam eigenlijk dorst heeft. Door te voldoen aan de vraag naar water gaat je dorst weg, wat je verwarren kunt met eten. Dus in plaats van een plak koek, een boterham of een hele maaltijd heb jij genoeg water gedronken. Dit scheelt dus in calorieën en daardoor kun je afvallen. Er zijn wel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar water en afvallen, maar ze spreken elkaar allemaal tegen. Ik weet niet wat mijn experiment gaat doen, maar ik zal jullie zeker op de hoogte houden of ik wel of niet af ga vallen tijdens mijn drie liter water-uitdaging.

Gevaarlijk

Water wordt pas écht gevaarlijk als je heel veel water drinkt binnen een korte tijd. Een student uit Groningen kreeg ooit zware epileptische aanvallen na het drinken van heel veel water binnen een korte tijd.

Er zijn ook bronnen bekend, van mensen die overleden na het drinken van 4+ liter water binnen twee uur.

Zoals ik eerder al schreef kunnen je nieren ongeveer 0,7 tot 1 liter vocht per uur verwerken. Als je hier onder blijft, dus met mate water drinkt en vochthoudende producten eet, is het niet gevaarlijk. Maar blijf op je lichaam letten! Als je voelt dat het niet goed voelt, drink dan gewoon de aanbevolen (1,5 tot 2 ) liters per dag.

Kraanwater?

Het kraanwater in Nederland is zeer schoon. Schoner soms dan het water in flessen zoals Spa en Evian. Ook is het verstandig om (gefilterd) kraanwater te drinken, al is het alleen om de plastic consumptie te besparen.


Bovenstaande filmpje legt uit waarom bronwater niet geweldig is.

BPA

Wél is het belangrijk te letten op flesjes. Hebben jullie wel eens gehoord van Bisfenol A? Oftewel BPA. Dit is een giftige stof die vooral in plastic zit en bij lage dosering al giftig kan zijn. BPA is in Nederland een toegestane stof (behalve voor babyflessen!!!).
Een handig alternatief voor deze flessen zijn de (wellicht bekende) Dopper– of Bobbleflessen.

[bol_product_links block_id=”bol_54d119eb34c6d_selected-products” products=”9200000021812831,9200000021784173,9200000007070938″ name=”waterflesjes” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Mocht je net als ik (net gedaan) ook een BPA vrije waterfles, of waterfilter aan willen schaffen dan kan dat via bovenstaande link. Als je toch al iets wil bestellen via Bol.com kan dat ook via een linkje, dit kost je niets en je steunt toch Groentje Gezond.

Mocht je bovenstaande blok niet zien:

Bobble

Dopper

BRITA

 

Hoeveel water drink jij per dag en hoe werkt dat voor jou?

Misschien ook iets voor jou?

8 comments

Kim 4 februari 2015 - 10:01

Interessant artikel! Ik denk altijd; overal waar ’te’ voor staat is niet goed.

Reply
Anouk Vriezen 4 februari 2015 - 13:45

Helemaal mee eens!

Reply
Deisy 4 februari 2015 - 10:17

goed informatief artikel zeg. Wat jij zegt is inderdaad denk ik het belangrijkste: gewoon naar je lichaam luisteren. X

Reply
Anouk Vriezen 4 februari 2015 - 14:33

Dankjewel! Ik denk ook dat het heel belangrijk is om naar je lichaam te luisteren, als iets niet goed voelt ook niet meer doen.

Reply
Jantine 4 februari 2015 - 11:30

Eigenlijk drink ik vaak te weinig water, en teveel koffie. Hoewel ik meestal ook wel drie grote (0,5 ltr-)mokken aan thee drink, waarmee ik een heel eind kom.

Ik heb een dopper, maar deze is eigenlijk te smal om goed schoon te kunnen maken, en dat vind ik erg jammer. Want zeker als hij een (zomer-)dag gestaan heeft met nog net een beetje water erin voelt het niet helemaal fris om hem gewoon te vullen.

Reply
Anouk Vriezen 4 februari 2015 - 13:50

Ow dat is wel vervelend. Ik heb gisteren een Bobble besteld omdat deze ook een filter heeft. Zie altijd wel veel mensen met een Dopper lopen. Jammer dat het niet fris meer voelt! Ik kwam artikel tegen over flesjes schoonmaken. Heb nooit op de verpakking gekeken maar het lijkt me dat kunstgebit reiniger wel veilig moet zijn.

Reply
Naomi 4 februari 2015 - 18:16

Ik drink ruim twee liter water op een dag, naast thee. Ik heb eigenlijk bijna altijd dorst, terwijl ik niet zout eet. 🙂

Reply
Jenn 4 februari 2015 - 23:15

Te is nooit goed behalve TEvreden idd en TEhuis 😉 Maar interessant om te proberen. Zelf drink ik wel 2,5 tot 3 liter per dag, maar dat is niet alleen maar water, ook thee, koffie, bouillon etc. En de dopper is top!

Reply

Geef een reactie