Interview met… Renee Speklé

by Anouk

Interview met… is de nieuwste rubriek op Groentje Gezond. Graag interview ik mensen over hun relatie met gezondheid (eten, bewegen of allebei). Gelukkig wilde een vriendin en tevens sportinstructrice het spits afbijten. Vandaag een interview met… Renee Speklé

1902879_798393476857249_1777586607_n

Ben je altijd al zo sportief geweest?

Ik vond sporten altijd al wel leuk, op de middelbare school volgde ik ook een extra vak genaamd Beweeg, Sport en Maatschappij maar zó actief was ik niet verder.

Vanaf wanneer ben je fanatiek gaan sporten?

Ongeveer drie jaar geleden, toen begon ik bij Ketelaar Sport. Een vriendin sleepte me mee naar Body Combat in de zomervakantie en dat vond ik zo leuk dat ik een abonnement had genomen. Samen zijn we alle groepslessen uit gaan proberen, en toen kwam ik er langzaam achter dat ik veel meer heel leuk vond. Eerst sportte ik twee keer in de week, maar al snel was ik verslaafd. Dat ging heel snel. Bodypump en Bodycombat vond ik heel leuk dus ik ging toen al meerdere keren in de week.

Hoe ben je groepslessen gaan geven?

Ik werd voor Stepps gevraagd, maar dat was helemaal niets voor mij. Mijn motoriek was daar toch niet goed genoeg voor denk ik.  Later kwam er een plek vrij voor de RPM (Spinning) en dat was mijn kans! Je doet dan een cursus en dan ben je bevoegd om dat programma te geven. Het voelde ook veilig om mee te beginnen, want ik ben niet iemand die graag voor een groep staat eigenlijk, maar je zit op een fiets en dat vond ik wel bij me passen. In het begin zat ik zeker vier keer in de week op de fiets, zeker toen ik met de opleiding bezig was. Nu geef ik één keer in de week RPM. Maar ook Body Pump en Bootcamp.

1625671_245335458991994_4124422193971974269_n

Hoe word je fitnessinstructeur?

Voor de groepsprogramma’s kun je cursussen volgen, maar wil je echt in de sportschool staan dan moet je absoluut een opleiding volgen om bevoegd te zijn. Ik heb alleen maar korte cursussen gedaan waardoor ik voor die lessen gecertificeerd ben.

Hoeveel sport je nu in de week?

Ongeveer 2 uur per dag als het lukt, in mijn vakantie wat meer dan als ik gewoon moet werken. Elke dag ben ik wel in de sportschool te vinden.

Een doordeweekse dag voor Renee ziet er zo uit:

Maandag: CX (Buik, rug, benen en billen) daarna nog fietsen

Dinsdag: Zelf lesgeven (Bodypump)

Woensdag: Hardlopen in het bos om te bedenken wat ik ’s avonds voor Bootcamp met de groep ga doen.

Donderdag: Body Combat

Vrijdag of Zaterdags rustdag. Dat wisselt nog wel eens.

Zondag: Bodypump of fietsen, of meestal allebei. Maar dan geef ik ook weer les.

Daarnaast vier keer in de week hardlopen, want ik train voor de dertig kilometer Trial loop in september.

10154940_823330001030263_497375586_n

Kun jij een paar dagen zonder sport?

Nee! Daar word ik heel kriebelig van. Echt een onrustig gevoel. Vooral in mijn hoofd, ik moet dan gewoon even weg. Ik voel me ook vermoeider als ik niet sport dan als ik wel sport. Het geeft me superveel energie.

Wat heeft sport jou gebracht?

Het heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven. Ik ben bijvoorbeeld ook begonnen met kickboxen, dat geeft veel zelfvertrouwen. En het lesgeven geeft me ook een boost, een overwinning op mezelf. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen of zou durven. Vijf minuten voor ik les moet geven denk ik nog steeds wel eens: ‘Ojee, ik moet weer’.  Maar zodra ik er dan weer sta dan gaat het allemaal vanzelf. En het mooiste is eigenlijk dat ik nieuwe vriendschappen heb opgedaan door de sportschool. Je gaat samen uitdagingen aan bijvoorbeeld, vorig jaar hebben we met een grote groep voor het goede doel gefietst. De groep van de fanatieke sportschool mensen is gewoon een grote familie geworden en dat vind ik heel fijn.

Zitten er nadelen aan het vele sporten?

Mijn moeder vind het niet altijd gezellig want ik ben eigenlijk iedere avond weg. Soms ga ik ook te ver, dan moet ik mezelf iets meer rust gunnen.

971803_824505464246050_1579947292_n

Is zo veel sporten nog gezond?

Ik denk wel dat het gezond is, maar daarnaast is voeding ook heel erg belangrijk is. Dat laatste vind ik nog wel eens lastig want ik heb gewoon altijd honger. Gezonde voeding bij zo veel sporten is wel heel belangrijk want je moet wel alles binnen krijgen. Ik probeer er veel rekening mee te houden, maar dat blijft lastig. Vroeger at ik altijd na het sporten maar tegenwoordig eet ik gewoon mijn avondeten voor ik ga sporten. Maar na het sporten heb ik ook veel honger, dan probeer ik gezond iets van kwark te eten maar daarnaast vind ik bijvoorbeeld iets slechts zoals chips ook wel lekker. Het leuke van zoveel sporten is dat je echt sterker wordt, bij Body Pump merk je dat doordat je steeds meer gewicht kan tillen. Een misvatting is dat je echt een bodybuilder figuur als vrouw krijgt, maar ik ben wel wat gespierder geworden.

10177993_845558205474109_1894011926743082635_n

Heb jij ook iets met gezondheid? Misschien ben je net als Renee verslaafd aan sporten, of ben je met voeding bezig. Train je voor een marathon of heb je net als ik een blog met gezonde recepten? Ben je vijftig kilo afgevallen of heb je een ander interessant verhaal? Dan wil ik je graag interviewen voor deze nieuwe rubriek! Mail naar Anouk[at]groentjegezond[punt]nl en wie weet sta je binnenkort op Groentje Gezond.

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie