Ik verwijderde al mijn Instagram foto’s en dit is waarom

by Anouk

Bam! De laatste is verwijderd. Verbaasd kijk ik naar een wit vlak waar ooit meer dan 600 Instagram foto’s stonden. Helemaal schoon, helemaal leeg. Het duurde lang want ik moest alles met de hand verwijderen, zo kon ik ook goed kijken welke foto’s ik nog wilde bewaren. Maar waarom moet alles zo resoluut weg? Ga ik stoppen met Instagram?

Een leeg canvas

Denk even terug aan de tijd dat je nog fotoalbums had (en geen kant-en-klare fotoboeken), daar plakte je de mooiste foto’s in, lelijke of mislukte foto’s gingen de prullenbak in. Een album met plaatjes is een soort perfect leventje net zoals mensen dat op Instagram zo laten lijken. Fitgirls, recepten, alles ziet er prachtig uit en niemand voelt zich ooit rot of verlaten. Hier kom ik later nog even op terug!

Nou heb ik mijn Instagram ooit opgezet net zoals bij Facebook, als een persoonlijk profiel en af en toe deelde ik een leuke foto van wat ik had gekookt voor mijn blog waar iemand dan sporadisch iets over zei. Tot ik zag dat iemand ineens met de naam groentjegezond was begonnen met Instagram! Nooit bij nagedacht dat ik er iets mee wilde professioneel maar de alarmbellen gingen af. “Nou moet ik vast een fortuin betalen voor die naam!” schoot er door me heen. Gelukkig was degene die het account had heel vriendelijk en veranderde meteen haar naam. Voor haar had het ook een voordeel, ze wilde niet bekend worden omdat mensen dachten dat ze mij was. Voor mij was het een voordeel want ik kon gaan Instagrammen als Groentje Gezond!

Maar door de jaren heen heb ik vanalles geprobeerd, van super persoonlijke foto’s, vakantiekiekjes, vriendjes die kwamen (en gingen). Het was een rare mengelmoes met foto’s die totaal niet bij elkaar pasten. Alsof je sommige foto’s met een wegwerpcamera maakte en andere door een professional had laten doen.

Ik besloot AL mijn foto’s te verwijderen en met de kennis die ik nu heb opnieuw te beginnen. Een schoon canvas, met nieuwe en oude posts. De mooiste foto’s van het album, máár alles écht.

Jullie hulp was geweldig!

Willen jullie me alsjeblieft helpen? Vroeg ik via Instastories. Mijn doelgroep van Facebook ken ik goed, de doelgroep van mijn blog, maar wie volgen mij nou eigenlijk op Instagram?! Daar had ik me nog nooit in verdiept. Daarom riep ik een paar polls in het leven en op die manier kreeg ik een tipje van de sluier wat mijn 2.0 versie van het account zou worden.

  • Meer recepten/mooie foto’s van gerechten
  • Het liefst ’s avonds posten (Dit ga ik nog even uitproberen. Ik deed altijd maar wat)
  • 3 tot 6 posts per week
  • De stories laat ik net zoals nu, persoonlijk en honderd procent Anouk

Daarnaast wordt alles vanaf nu Nederlands. Ik schreef soms stukjes in het Engels, dan weer in het Nederlands en nu is de knoop doorgehakt. Consistentie is denk ik heel belangrijk.

De posts bestaan uit vijf categorieën:

  1. persoonlijk
  2. recepten
  3. hoepelvideo’s (en foto’s)
  4. body positivity

mijn thema: krachtig, kleurrijk en creatief

Waar komt dit ineens vandaan?

De laatste tijd spreek ik steeds vaker met collega bloggers via onder andere Instagram. Wat bleek? Iedereen was super verbaasd dat ik 17.000 unieke volgers per maand op mijn blog had en ‘maar’ 400 volgers op Instagram. Ik kreeg van alle kanten tips en heb ook tips opgezocht. Niet omdat ik nou per sé super groot wil worden op Instagram, maar het is gek dat een blog zo goed loopt en andere kanalen achterblijven.

Daarnaast wil ik graag dat Instagram een verlengstuk word van mijn blog. Via dat medium kun je nét weer andere dingen delen. Ook vind ik het leuk om heel persoonlijke dingen via de Stories te delen die binnen 24 uur weer weg zijn.

Perfecte Instagram?

Nou kan ik al beloven dat mijn Instagram niet overheerst gaat worden door perfectie. Ik ben super perfectionistisch dus als ik iets aanpak of opnieuw wil doen, dan wil ik het ook goed doen. Aan de andere kant wil ik niet dat mensen denken dat alles altijd maar perfect is. Het mooie van Instagram vind ik juist een tegenbeweging die ook minpunten laat zien. Dit doe ik wel eens in de Stories maar wellicht doe ik dit ook op een humoristische manier met foto’s. Ik wil mezelf vooral niet te serieus nemen, daar heb ik een hekel aan. Maar ik ben het misschien wel mijn blog en mezelf verplicht om geen rommelzolder als Instagram te hebben, daarom vond ik het hoog tijd om de boel op te ruimen.

Benieuwd naar alle nieuwe ontwikkelen? Ga me dan vooral volgen.

Groentjegezond @ Instagram

Verder ben ik nog op zoek naar leuke Instagram accounts om zelf te volgen, dus laat vooral je eigen account achter in de comments

 

Misschien ook iets voor jou?

7 comments

Sam Donoghue 25 juni 2018 - 20:04

Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik het enorm knap vind dat je dit gedaan hebt…
Opnieuw beginnen is vrijheid maar toch ook best eng…
Chapeau!
Op mijn insta (samdonoghue4) probeer ik dezelfde lijn te houden als op mijn blog al raak ik ook de weg soms nog kwijt, komt nog wel 😉
Bedankt voor je eerlijke post, dat helpt andere bloggers (zoals ik) om te groeien 💙

Reply
Anouk 25 juni 2018 - 22:10

Ja het was heel eng! Maar het voelt super bevrijdend! Soms moet je gewoon even uitzoeken wat bij je past als persoon en bij je blog of Instagram.

Reply
Anne 25 juni 2018 - 20:42

Gedurfd!! Haha hier laatst ook wel wat opgeschoond! Nieuwe stijl qua fotografie ontwikkeld en de oude post verdwijnen langzamerhand 😀 ga je zeker volgen!! Ik ben @anne.funhealthyfood ☺️

Reply
Anouk 10 juli 2018 - 09:41

Dankjewel! Ik ben jou ook gaan volgen 🙂 Je Instagram account ziet er prachtig uit!

Reply
Jenn 26 juni 2018 - 10:19

Knap hoor 🙂 Ik volgde je al, dus het was me al opgevallen. Ik gebruik Instagram vooral persoonlijk, en niet zozeer als verlengstuk van mijn blog. Mijn foto’s zijn een allegaartje, maar wel 100% mij 🙂

Reply
Jessica 26 juni 2018 - 14:37

Wauw knappe zet! Persoonlijk vind ik alle persoonlijke instagrams met zo een fantastiche feed, helemaal niet zo fantastisch. Het is vaak hel erg gemaakt en niet meer spontaan. Bij mij zie je van alles en nog wat op @lifebyjessblog.

Reply
Anouk 26 juni 2018 - 15:01

Oeps er kwam nog meer. Ik ga ook niet voor de perfecte feed maar veel oude dingen mochten gewoon echt weg. Frisse start en er mag van mij wel meer samenhang zijn. Gelukkig kan iedereen zijn eigen ding doen 😀

Reply

Geef een reactie