Ik maakte zelf een palletbankje voor een Pinterestwaardig balkon

by Anouk

Vanaf december ben ik samen gaan wonen en we hebben een leuk appartementje met een groot balkon in Amsterdam. Ik wilde er graag een mooi en fijn plekje van maken. Er stond al een tafeltje en een stoel maar eigenlijk wilde ik een leuk hoekje maken wat je op Pinterest ook vaak ziet. Het liefste wilde ik een palletbank en spoiler alert: dat is gelukt! Ik heb hem helemaal zelf (onder vakkundige begeleiding van mijn vader die timmerman was) gemaakt! Eigenlijk heeft dit niet zo veel met gezondheid te maken maar ik ben zo trots en blij dat ik het toch met jullie wilde delen.

Hoe begin je?

Om te beginnen met het maken van een palletbank heb je 3 pallets nodig, 2 planken, een houtschaaf, een schuurmachine, schroeven, een boor en als je zo’n gaaf barretje (eventueel plantenbakje) wil zoals ik dat heb gemaakt dan heb je nog een cirkelboor nodig. En als je net zo handig bent als ik is een wijze mentor of begeleider geen overbodige luxe.

Netjes de randjes schaven met een houtschaaf

Het bankje in de maak

Eerst zaag je een pallet door tweeën, dit wordt de rugleuning. Dan ga je alle randen van de planken schaven alsof je een plakje kaas schaaft. Ja, je leest een stuk geschreven door een leek maar dit is hoe mijn vader het me uitlegde. Je hoeft niet ALLE randen te schaven, alleen van de pallet bovenop, de rugleuning aan de kant waar je wil gaan zitten en bij de onderste pallet de randen waar je tegenaan kan komen met je benen (voorzijde). Kies dus ook even de mooiste kant van je pallet uit om te schaven + schuren. Als je klaar bent met schaven ga je de planken schuren. Dit doe je omdat dit mooi is maar ook omdat anders je kussens snel naar de knoppen kunnen gaan. Dat is zonde! Pak de schuurmachine erbij en zorg dat alle plankjes mooi glad zijn geschuurd.

Eigenlijk was dat het meeste werk, nu moet je de pallets op elkaar zetten. We maakten een klein plankje onder de rugleuning zodat je een fijnere hoek krijgt als je gaat zitten. Aan de bovenkant maakten we ook een plank zodat het netjes afgewerkt is. Snel dacht mijn vader: goh, zouden we er gaten in boren zodat je je glas makkelijk neer kan zetten? Daardoor krijgt mijn bankje een unieke uitstraling en een biertje of wijntje kan makkelijk in het gat staan. Je kan er ook plantjes in doen als je dat zou willen.

De kussens op de bank konden we voor een leuke prijs kopen bij Leen Bakker. Het is nu het einde van het tuinseizoen en dan is al veel uitverkocht, toch hadden we met flinke korting deze kussens. We hebben bruine en grijze palletkussens, en daarom ook twee losse kleinere kussens met die kleuren zodat het een beetje mooi overloopt.

Het resultaat!

Dit is inmiddels mijn favoriete plekje geworden. Een lampje aan de achterkant, een tafeltje erbij. We hebben gekleurde lichtjes gekocht voor aan ons balkon die werken op zonne-energie. Inmiddels hebben we ook een kleedje maar tijdens het schrijven van dit artikel was het kil en regenachtig en werden de fotos niet mooi helaas.
We wonen in een nieuwbouwwijk dus ons uitzicht is vooral bouwplaats. Alle plantjes kregen water die staan normaal wat meer verspreid. Leuk dat nu ons balkonnetje ook wat meer af is.

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Richard 12 oktober 2022 - 16:45

Pallets zijn inderdaad handig om te gebruiken op kleine balkons of om knusse hoekjes mee ter creëren. Ik zou het ook graag willen uitproberen. Ik ben benieuwd of mijn resultaat net zo mooi wordt!

Reply

Geef een reactie