Hulpmiddelen voor minder social media

by Anouk

Al bijna twee weken ben ik aan het afkicken van social media, zoals je hier kunt lezen. Vandaag deel welke apps mij helpen om zo min mogelijk op mijn telefoon te kijken. Klik op de titels om naar de apps te gaan.

News Feed Eradicator for Facebook

Deze app zorgt ervoor dat je tijdlijn op Facebook niet meer zichtbaar is. Je kan wel groepen of profielen bezoeken en daardoor weer inhoud zien, maar het weerhoudt hersenloos scrollen op Facebook. Perfect als je wel af en toe een update wil schrijven (zoals ik, op de Facebookpagina van Groentje Gezond). Je ziet elke keer een nieuwe inspirerende quote al je de pagina opent, goed al je we eens ‘per ongeluk’  Facebook opent op school of op je werk.

Forest

Deze app is leuk! Je plant een virtuele boom of plant via deze app. (Bij de betaalde versie kun je ook ‘echte’  bomen planten). Je kan zelf een tijd instellen dat je absoluut je telefoon niet wil gebruiken, varierend van 10 tot 120 minuten. Je spaart elke keer planten. Als je de app afsluit gaat je plantje dood, dus je denkt wel twee keer na voordat je Whatsapp of iets dergelijks opent om even snel te kijken. Dan heb je misschien 100 minuten weerstaan om alsnog je plant te laten verwelken… Het is dus een soort uitdaging om niet op je telefoon te kijken.

Breakfree

Hoe veel zit je eigenlijk op je telefoon? Ik heel vaak merk ik al! Deze app geeft overzichtelijk weer hoe veel uur je besteedt op je telefoon. Bij een betaalde versie kan je geloof ik ook nog zien welke apps je het meest gebruikt. Het meest handige van deze app vind ik dat je alle meldingen uit kan zetten! Dus tegenwoordig zie ik op mijn werk (je kan tijden instellen) nooit meer of ik een appje heb gekregen. Je kan zelfs telefoontjes laten weigeren. Ik vond het erg veel rust geven om een meldingen te krijgen en je raakt er ook snel aan gewend. Wel is het dan misschien wat vervelend dat je na je ingestelde tijd je alle meldingen weer ziet!

Ik ben trouwens zwaar verslaafd, zelfs zonder social media kijk ik op nieuwswebsites, maar speel ik ook wel eens een spelletje (dat moet ik nog even afleren…)

Sleeptown

 Ben jij net als ik ook ’s avonds laat nog YouTube filmpjes aan het kijken? Even je mail nog aan het lezen of aan het appen met iemand? Terwijl je drie uur ervoor al besloten had om te gaan slapen? Deze app lijkt een beetje op Forest, het is ook van dezelfde ontwikkelaar. Je bouwt geen bos of planten maar je bouwt een huis of stadje. Op de achtergrond staat deze app aan, en als je hem uitschakelt of niet op tijd gaat slapen dan kom je niet echt verder. Ideaal als je net als ik een vast ritme wil maar toch te veel op je telefoon kijkt al je al in bed ligt.

 

 

 

Heb jij wel eens een app gebruikt om minder gebruik van je telefoon of social media te maken?

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Een maand zonder social media - Groentje Gezond 1 juli 2017 - 12:35

[…] installeerde andere apps ter ‘vervanging’ zoals twee spelletjes, en apps om telefoongebruik te […]

Reply

Geef een reactie