Hoepel kieswijzer (en meestgestelde vragen over de weightoop/fitnesshoepel)

by Anouk

Zoals jullie wellicht weten ben ik al een jaar of vier aan het hoepelen geslagen. Mijn fitnesshoepel kocht ik in 2016 op de Nationale Gezondheidbeurs. In al die hoepeljaren heb ik verschillende artikelen en filmpjes over de fitnesshoepel (meestal zeg ik weighthoop) geschreven en gemaakt. Omdat ik er vaak vragen over krijg leek het me wel een goed moment om een artikel te schrijven met meer informatie over hoe je bijvoorbeeld en hoepel kiest en vragen die mij vaak gesteld zijn. Ook deel ik weer mijn tutorial video (wat handig is voor beginnende hoepelaars) en mijn eerste vlog van 6 jaar geleden!

In dit artikel:

 • Welke hoepels zijn er?
 • Hoe begin je met hoepelen?
 • Video: mijn eerste vlog
 • Waar is hoepelen goed voor?
 • Video: weighthoop tutorial
 • Wat waren mijn resultaten?
 • Alle hoepels online te koop

Welke hoepels zijn er?

Er zijn verschillende fitnesshoepels te koop, in dit artikel heb ik het alleen over verzwaarde hoepels. Dit zijn hoepels die zwaarder zijn dan de hoepels waarmee je als kind waarschijnlijk hoepelde. Deze hoepels zijn groter en dikker dan de kinderhoepels en hiermee train je flink je buik- bil- en rugspieren.

Welk gewicht moet ik kiezen?

Weighthoops zijn er in verschillende gewichten. Het is een beetje afhankelijk van je eigen gewicht, je sportieve vaardigheden en of je blessuregevoelig bent. Hoe zwaarder de hoepel hoe groter het effect op je spieren. Ook als je zelf iets zwaarder bent kun je een zwaardere hoepel kiezen.

Als je zelf net begint en verder niet veel sport zou ik beginnen met een hoepel van 1,2 tot 1,5 kilo. Dit is een prima instaphoepel en dit kan je gebruiken ongeacht welk gewicht je zelf hebt. Als je vaker sport of niet snel een blessure krijgt kán je ook een hoepel van 1,8 of hoger nemen.
Zelf merk ik dat hoepelen met mijn hoepel van 1,2 kilo nog steeds na vier jaar een goede work-out is al zou ik misschien wel over willen stappen op een iets zwaardere.

Je kan op de fotocredits van de hoepels klikken om meer specificaties te zien.

Verzwaarde hoepel zonder poespas

Foto via Bol.com

Deze hoepel is verzwaard. Zoals je ziet op de foto hebben deze hoepels geen massagebobbels. Deze hoepels heb je al vanaf een licht gewicht (0,7 kg) tot zwaarder (2,4 kg).

Deze hoepel is goed als je snel blauwe plekken krijgt omdat deze hoepel een egale schuimlaag heeft.

Original fitnesshoepel

Foto via Bol.com

Deze hoepel met golven heeft een zachte schuimlaag. De golven zijn bedoeld als een extra massage die je bindweefsel masseert. Ook zorgt dit ervoor dat je buikspieren zich extra aanspannen.

In het begin kan je behoorlijke blauwe plekken krijgen van deze hoepels maar je raakt er snel aan gewend. Bij deze hoepel moet je het hoepelen wel echt even opbouwen.

Powerhoop Deluxe

Foto via Bol.com

Dit is een hoepel waarbij je zelf gewichten toe kan voegen. Dus denk jij helemaal hoelahooked te worden en gewicht op te willen bouwen? Dan is dit de hoepel voor jou. Het basisgewicht is 1,6 kg maar kan worden opgebouwd tot 2,2 kg. Deze hoepel groeit dus met jouw hoepelbehoefte mee. Voor mij persoonlijk zou dit een goede overstap zijn na vele jaren een hoepel van 1,2 kilo te hebben gehad.

VHoop (Smart Fitness hoelahoep)

Foto via Bol.com

Deze hoepel is voor mij helemaal nieuw! Het is een fitnesshoepel waarmee je alle statistieken via een app kan bijhouden. Je houdt dan de duur, rotaties, maar ook je niveau bij. Het gewicht van deze hoepel is 1,8 kilo en in de loop van de tijd is het ook mogelijk gewicht toe te voegen. Deze hoepel is geschikt voor mensen die gek zijn op grafiekjes, app, digitale spullen en vooral een gerichte workoutl.

Hoe begin je met hoepelen?

Mijn grootste tips zijn als volgt:

 • Verdiep je goed in welke hoepel je aan wil schaffen
 • Bouw rustig op, ga niet meteen proberen een halfuur te hoepelen maar begin met vijf minuutjes
 • Lukt het niet meteen? Film jezelf, hoepel voor een spiegel, gebruik je favoriete muziek om een ritme te krijgen.
 • Kijk tutorials zoals hieronder
 • Zelf hoepel ik met muziek of pak ik een favoriete serie en hoepel ik de gehele aflevering mee. De tijd vliegt voorbij.

Video: mijn eerste vlog

Toen ik net aan het hoepelen was heb ik een vlog gemaakt met hoe je kunt beginnen, ik toon je alle blauwe plekken en ik geef tips.

Waar is hoepelen goed voor?

Door te hoepelen versterk je je buik- rug- en bilspieren. Het is ook nog eens een goede cardio (geloof me, na een halfuur ben je nat van het zweet) en is het dus ook goed voor je conditie. Perfect om thuis te werken aan je gezondheid. Veel gewicht zul je er misschien niet door verliezen maar de centimeters zullen je wel iets anders vertellen. (zie mijn resultaten)

Het is aan te raden om elke dag minimaal een halfuur flink te bewegen en met zo’n hoepel kom je daar snel aan als je een beetje gewend bent geraakt aan je hoepel.

Video: weighthoop tutorial

In de eerste week van het hoepelen kon ik de hoepel niet eens drie keer rond laten draaien voordat hij op de grond belandde. Het hoepelen kwam mij totaal niet natuurlijk en het was echt even oefenen voor ik het doorhad. Vaak vragen mensen mij om tips hoe je het beste kunt hoepelen en daarom heb ik een tutorial gemaakt.

Wat waren mijn resultaten?

In het artikel Hoelahooked (resultaten van het hoepelen) heb ik geschreven over mijn eerste maand hoepelen. Toen hoepelde ik gemiddeld 20 minuten per dag en was er 4 cm van mijn taille en 5 cm van mijn heupen verdwenen. Ook voelde ik mij een stuk strakker. In dat artikel staan nog meer foto’s en informatie maar omdat ik niet overal zulke foto’s wil hebben staan verwijs ik jullie even naar die pagina.

Alle hoepels online te koop

Hieronder vind je de hoepels genoemd in dit artikel. Kun je ze niet zien omdat je een adblocker hebt? Geen probleem je kan ook op deze link klikken: Weighthoops via Bol.com

In dit artikel maak ik gebruik van affiliate links van Bol.com, mocht je via een linkje van mij een aankoop doen bij deze site krijg ik een kleine commissie.

Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?

Ik vind het heel leuk om over hoepelen te praten. En eerlijk? Ik heb mijn hoepel ook wel eens maanden laten verstoffen, dan vergeet ik gewoon een tijdje te hoepelen. Toch pak ik, in de vier jaar dat ik hem heb, er elke keer weer bij. Als ik me wat minder lekker in mijn vel voel, dan moet ik gewoon even hoepelen. Ik merk dat het me vrolijk maakt en dat ik ook het gevoel heb na het hoepelen dat ik heb gesport. Dus naast dat het effect heeft op mijn spieren helpt het me ook om me happy te voelen door te sporten.

Misschien ook iets voor jou?

1 comment

Jessica 13 mei 2020 - 17:37

Dit lijkt me wel iets fijns wat je zo tussendoor kan doen qua sport zonder dat het al te veel geld kost. Denk aan sportschool etc.
Binnenkort eerst ons kindje op de wereld brengen en uitrusten. Daarna tijd om in elk geval het bewegen weer op te pakken.

Reply

Geef een reactie