Hoe verzin je een recept?

by Anouk

Na het lezen van deze tips kun jij ook in een handomdraai een heel nieuw recept verzinnen! Tenminste, dat is mijn bedoeling ;).

Even vooraf

Mijn moeder heeft een heel oud receptenboek dat ze aanschafte (of kreeg?) op de huishoudsschool. Ook haar hele kast stond altijd vol met receptenboeken en vanaf kleins af aan kookte ik uit een Becel kinderkookboek.

Toch deed mijn moeder niet altijd precies wat er in het boekje stond, en dan ben je al halverwege je eigen recept maken/verzinnen!

Eerst aanpassen

Hoe ontstaat een eigen recept? Ik denk dat het op twee manieren kan.

1. Je past een bestaand recept aan uit bijvoorbeeld een kookboek

2. Je hebt een recept dat al bestaat in je hoofd maar geeft er helemaal je eigen draai aan.

Deze twee punten lijken op elkaar maar er zit een groot verschil tussen recepten in je hoofd en in een kookboek. Een kookboek heeft specifieke ingrediënten en stappen die je volgt. Het basisrecept van oma’s groentesoep (bijvoorbeeld) die ik van mijn moeder, en zij weer van haar moeder, had… Heeft dat niet.

Door veel te koken, en vooral verschillende dingen te koken en aan te passen heb je al een begin gemaakt met je eigen recept te bedenken. Wees niet bang om te experimenteren!

Recepten die je vaak zelf maakt krijgen vaak vanzelf hun eigen draai en maak je op smaak beter en beter, dat is al een hele stap in de goede richting om een nieuw gerecht te bedenken!

Helemaal je eigen recept maken

Op Groentje Gezond staan veel aangepaste recepten. Die ik uit boeken, of uit verhalen, of soms van mensen heb. Dit noem ik semi-eigen recepten. Ik heb er een Groentje Gezonde twist aan gegeven. Toch heb ik een aantal recepten helemaal zelf verzonnen. Ik zal een paar voorbeelden geven zodat jullie kunnen zien hoe ik dit heb gedaan.


Chocolade brownietaart
Dit ontbijt/tussendoortje/toetje/maaltijd-ding is geboren uit noodzaak. Ik zat in een maanduitdaging waar ik geen geraffineerde suikers meer ging nuttigen en ik had trek. Maar de winkels waren al dicht dus ik keek in de kast en daar vond ik de ingrediënten voor dit recept. Vaak probeer ik gewoon maar wat met een idee dat het wel eens wat kan worden. Soms faalt dit jammerlijk, en soms wordt het heel lekker (én ziet het er ook nog eens goed uit).


Leftover soep
Zoals de titel misschien al doet vermoeden is dit een soep van kliekjes. Ik hou namelijk niet van verspilling en deze soep is een goed voorbeeld wat je met restjes kan doen. Gooi alle restjes die je hebt op het aanrecht en pak bij elkaar wat normaal gesproken goed bij elkaar smaakt. Blijkbaar zijn krieltjes en erwten normaal gesproken lekker bij elkaar, combineer dat met kidneybonen en soepvlees waar je bouillon van trekt en voíla! Je hebt soep.


Zoete aardappelschotel met broccoli en spekjes
Soms heb je al iets in huis, zoals de zoete aardappel en broccoli. Maar ik had zin in kaas, en iets uit de oven, dus probeerde ik op die manier een nieuwe ovenschotel uit te vinden. En dat was zeer goed gelukt!


Goedgevulde groenteschotel
Mijn grote trots! Deze groenteschotel heb ik helemaal zelfverzonnen. Ik had niets in huis maar ben in de supermarkt rond gaan lopen met mijn boodschappenmandje op zoek naar ingrediënten die goed bij elkaar passen. Het enige wat ik in mijn hoofd had was dat ik een groenteschotel wilde maken met heel veel groenten.
Door goed te bedenken hoe afzonderlijk de ingrediënten smaken, maar ook bij elkaar had ik een mooi recept en een mooie foto die ook vaak door andere gemaakt wordt. (waarvoor dank want ik vind niets leukers dan horen dat jullie mijn recepten uitproberen!)

En nu zelf aan de slag
Ik hoop niet dat ik door voorbeelden te geven mijn hele blog overbodig heb gemaakt (ik denk het niet, het blijft leuk om recepten te lezen en foto’s erbij te zien) maar ik hoop dat ik mensen heb geïnspireerd om zelf te experimenteren.
Soms mislukt het heel erg, maar soms heb je echt een stukje goud in handen.

Heb jij wel eens zelf een recept verzonnen? Hoe was dat?

Misschien ook iets voor jou?

3 comments

Jenn 3 maart 2016 - 10:24

Leuk, ik speel graag met ingrediënten om zo op iets lekkers uit te komen.

Reply
Anouk 3 maart 2016 - 13:01

Wat is je leukste experiment geweest? Ben wel benieuwd 😉

Reply
Lynn 9 oktober 2017 - 21:42

I love food and preparing it ❤️

Reply

Geef een reactie