Hoe overleef je een gebroken hart?

by Anouk

In alle eerlijkheid ben ik op dit moment niet optimaal met mijn gezondheid bezig. Slapen gaat moeilijk, mijn eetlust is afwezig waardoor ik mezelf moet dwingen om toch iets te eten, ik voel me soms spontaan misselijk en moet veel huilen…

Vorige week hebben mijn vriend en ik besloten om na vier jaar uit elkaar te gaan, we woonden daarvan al drie jaar samen. Het ging niet meer, de koek was op. Ik respecteer zijn verdriet en daarom zal ik er verder niet veel meer over kwijt kunnen dan dit. We gaan op een vriendschappelijke manier uit elkaar (gelukkig) maar dat maakt het niet makkelijk. Ik mis niet alleen straks de vriend waarmee ik jaren heb samengeleefd, maar ook een fantastische schoonfamilie die ik als een tweede familie heb beschouwd.

Vorige week heb ik met veel moeite geprobeerd om al mijn schoolwerk af te krijgen, maar verder voel ik me vooral verdrietig en lusteloos. Wel heb ik schoonmaak- en opruimperiodes wat dan wel weer fijn is.

Ik heb een heleboel vrienden en vriendinnen, maar ook familie die me steunen in deze moeilijke periode. Vandaag is de eerste dag dat ik mezelf over mijn verdriet heen moet zetten om stukje bij beetje weer door te gaan.

Voor vandaag stond deze blog gepland, maar ook mijn eerste lesplan schrijven omdat ik morgen voor het eerst een eigen klas krijg! (Meteen een blokuur lang) Ook ga ik voor het eerst sinds twee weken weer naar de sportschool vandaag, ze belden me zelfs al op waar ik was!

Verder staat een grote opruim en schoonmaakbeurt gepland. Mijn ex vriendje (raar om dat te zeggen, normaal noemde ik hem hier altijd vriendlief…) is tijdelijk bij zijn ouders, maar nu zit ik in ‘ons’ huis in een gigantische chaos. Dus ik ga spullen uitzoeken, opruimen, alles overzichtelijk maken en vooral zijn verhuisdozen uit het zicht zetten zodat ik niet elke seconde van de dag eraan herinnerd wordt hoe naar ik het vind dat het nooit meer zal zijn als dat het was.

Mijn vraag vandaag voor jullie:
Heb jij wel eens een heftige break-up meegemaakt? En hoe ging je daar mee om?

 

Zoals jullie misschien begrijpen vind ik het nu heel moeilijk om dit alles op te schrijven, maar het is ook moeilijk omdat ik me zo vervelend voel om goede artikelen te schrijven. Een beetje positiviteit hoop ik dat je kunt halen door dit artikel (interactief, je kunt klikken op de deur die het beste bij jou past), of deze (tips voor een positief zelfbeeld)

Misschien ook iets voor jou?

24 comments

Sabine 13 april 2015 - 13:25

Break ups vond ik altijd al een hel, neem je tijd, het Is niet niks wat ‘even’ gebeurd 🙁 Heel veel sterkte!! En een extra reep chocola eten is verplicht! 😉 Liefs!

Reply
Anouk Vriezen 13 april 2015 - 17:36

Haha ik heb nog helemaal geen comfort food gegeten, 1 keer een ijsje. Misschien uit angst dat ik dan niet meer kan stoppen met slechte dingen eten. Verder heb ik ook al niet meer gedronken om dezelfde reden. Maar een extra ijsje of iets kleins is wel erg fijn soms 🙂 Dankjewel voor je reactie Sabine!

Reply
Tessa 13 april 2015 - 14:06

Oh, wat ontzettend naar voor je. Heel veel sterkte! Gewoon weer in jouw eigen tempo de dagelijkse gang van zaken oppakken en opruimen kan inderdaad helpen. Gelukkig heb je veel vrienden en familie waar je op terug kunt vallen.

Reply
Anouk Vriezen 13 april 2015 - 17:37

Ja die ben ik ook zeer dankbaar. Zelfs zijn familie is er nog voor me en daar hecht ik ook veel waarde aan op dit moment. Het opruimen en schoonmaken was echt heerlijk vandaag! Stom, normaal heb ik een hekel aan huishoudelijk werk maar het voelt als een nieuwe start ofzo…

Reply
Kim 13 april 2015 - 14:25

🙁 Zo naar om mee te maken! Ik heb het zelf ook eens meegemaakt maar bij mij voelde het eerst als een opluchting. Pas later kwam het verdriet. Dikke knuff!

Reply
Anouk Vriezen 13 april 2015 - 17:38

Herkenbaar, voor mij voelt het ergens ook als opluchting. Vanaf het begin van het samenwonen hadden we het gewoon heel moeilijk. Heb altijd 100% energie in ‘ons’ gestoken, maar te weinig in mezelf en het voelt nu goed dat ik daar eens een keer mee bezig kan zijn. Gewoon met mezelf.
Maar heb nog steeds verdriet, denk ook dat ik vooral de kleine dingen van het samenzijn heel erg mis. Maar we houden hopelijk contact.

Reply
Naomi 13 april 2015 - 14:43

Ik bewonder je openheid Anouk.. Een break-up is altijd heftig, ik hoop dat jullie samen/beide een manier vinden om je herinneringen te blijven koesteren en toch door kunnen gaan.

Ik heb zelf twee nare breakups gehad, mijn eerste vriendje zag ik later pas in dat hij totaal niet goed was voor mij, dus er volgde een opluchting en vooral het verwerken van alles wat er was gebeurd.

Mijn tweede breakup was het ergst en daar heb ik nog erg lang last van gehad. De dag van de breakup ben k gaan fietsen, wel 60 km. Ik heb veel gepraat en maar ook veel opgekropt. Vorig jaar februari kwam ik hem tegen na twee a drie jaar heb niet gezien te hebben,, en het leek alsof mijn hart weer op de grond viel. Toch hebben we, na lang langs elkaar heen draaien met elkaar het gesprek aangegaan. Het voelt alsof ik dat ook heb kunnen afsluiten.
Daarom is het zo fijn dat je dit gezamenlijk hebt besloten. Wat ik ervan heb geleerd is om je gevoel niet te bagetelliseren. Je verliest zoveel tijd en energie door maar proberen het weg te stoppen.
Je gevoel mag er zijn.

Heel veel liefs en sterkte,

Reply
Anouk Vriezen 13 april 2015 - 17:40

Jeetje, dat klinkt echt heel heftig Naomi! Wat fijn dat jullie het uiteindelijk na al die tijd alsnog hebben kunnen afsluiten. Kan me voorstellen dat je daar dan nog heel lang behoefte aan kunt houden.
Zo heb ik ooit een ex gevraagd na vier of vijf jaar toen ik hem tegenkwam: waarom had je het nou eigenlijk uitgemaakt?
Het zat me zo dwars dat hij dat nooit eerlijk had verteld.

Ik ben bewust niet veel afleiding aan het zoeken en bijvoorbeeld niet vluchten in alcohol of lekkere dingen om zo eerst mijn verdriet een plaatsje te geven. Dat voelt nu heel goed.

Reply
Naomi 14 april 2015 - 09:21

Ik kan het me heel goed voorstellen. Het is een rouwproces waar je door heen gaat. Gelukkig heb je lieve mensen om je heen en weet je ongeveer hoe je met je verdriet om kan gaan.
Een hele dikke knuffel!

Reply
sandra 13 april 2015 - 15:13

Ik zit er nog middenin, ookal is het bijna 3 jaar terug uit gegaan.. eerst nog een half jaar geprobeerd “als vrienden” samen te wonen, maar dat was echt geen doen, dus 2,5 jaar terug ben ik terug gegaan naar mn ouders.. maar die koopwoning he 🙂
Gelukkig hetzelfde als jij, lieve vrienden en familie.. en ik ben gelukkig geen negatief persoon.. maar een break up blijft vreselijk 🙁
Sterkte de komende tijd!

Reply
Jenn 13 april 2015 - 15:36

He wat naar, sterkte!

Reply
Jantine 13 april 2015 - 17:02

*knuffel* wat naar voor je …

Reply
Jantine 13 april 2015 - 17:13

Mijn laatste break-up was trouwens ook best heftig, maar tegenwoordig spreken we elkaar zo af en toe weer, en dat is goed. Ik ben inmiddels met een ander getrouwd, hij heeft weer een nieuwe vriendin die, net als ik, gek is op zijn dochtertje.

Ik hoop voor jou dat het net zo hard goed gaat komen bij jullie 🙂

Reply
Anouk Vriezen 13 april 2015 - 17:41

Wel fijn dat je elkaar nog af en toe spreekt, ik kan me bijvoorbeeld echt niet voorstellen dat ik mijn ex vriendje nooit meer zou kunnen zien. We hebben zo’n cruciale tijd in ons leven met elkaar doorgebracht. Hoop dat ik als het verdriet wat minder is zijn nieuwe huisje kan komen bekijken.

Reply
Femke 13 april 2015 - 17:33

He balen zeg! Sterkte de komende tijd. Ik heb het drie maanden geleden uit gemaakt met mijn toenmalige vriendje. En wat helpt? Tja, afleiding zoeken! Veel vriend(inn)en bellen, wijntjes drinken, werken en heel veel sporten, omdat je daar niet nadenkt over je gevoel, maar vooral inzet op presteren.

Uiteindelijk is er over praten en huilen ook gewoon heel lekker en de grootste cliché ever: geef het tijd !

Zet hem op ! <3

Reply
Anouk Vriezen 13 april 2015 - 17:42

Super lief Femke! Ik ga heel hard mijn best doen om je adviezen op te volgen!

Reply
Sylvia 13 april 2015 - 20:10

Ook ik zit er middenin, al waren wij pas een half jaar samen. Hij werd spontaan verliefd op een ander en ik kon vertrekken. We zijn nu een maand verder en het gemis wordt wel minder, maar de manier waarop het is gegaan doet me nog steeds erg veel pijn.

Reply
Jacky Baan 13 april 2015 - 22:34

Wow.. heel heftig en dapper dat je dit durft neer te zetten!
Ik heb weleens break ups gehad, waar ik toen verdrietig om was en nu heel hard om moet lachen, toen was ik jong en naïef en dat waren niet echt liefdes..

Ik ben bijna 2 jaar samen met mijn vriend en onze band is zo zo zo sterk, zo onbreekbaar, met de dag groeit het..
Als ik hem kwijt zou raken, dan weet ik echt niet wat ik moet doen..
Maar in 2 jaar hebben wij zoveel samen meegemaakt en sinds het plotseling overlijden van mijn lieve schoonvader, afgelopen november, zijn wij alleen nog maar meer naar elkaar toegegroeid.
Je bent ineens volwassen en verantwoordelijk, je doet ineens zelf het huishouden en de boodschappen, je bent ineens met zijn tweetjes (en ”onze” lieve poes, eigenlijk de zijne) en ineens gaat alles zo snel, dat ik zelfs binnen een paar maanden misschien al bij hem woon.

Maar onze band is bijna ongelofelijk, alsof het niet kan bestaan dat je zo close met elkaar bent, en ik denk, doordat wij samen het verlies hebben meegemaakt, je ook niet meer zo snel uit elkaar gaat.
Ik moet er echt niet aandenken.. !

Heel veel sterkte lieve schat en ik hoop dat het of goedkomt of je het geluk ergens anders vind!

Reply
Chrystal 13 april 2015 - 23:01

Ik dacht ook dat ik na mijn relatie van 8 jaar, waarvan we 1,5 jaar samenwoonden, heel lang verdriet zou hebben. Uiteindelijk viel het echt reuze mee.

Ik ben zelf over mijn liefdesverdriet heen gekomen door heel veel erover te praten, veel leuke dingen te doen met leuke mensen, te focussen op mijn doelen (sporten/studie/werk/wat dan ook), en voor mezelf op een rijtje zetten waarom het is uitgegaan (waardoor je meestal ook beseft dat je gelukkiger bent zonder de relatie).

Reply
Bianca 13 april 2015 - 23:50

Het is en blijft gewoon rot, het is een periode waar je doorheen moet en waar je niks aan kan veranderen. De draad weer oppakken en dat gaat met vallen en opstaan en toch ook blijven geloven in de liefde en natuurlijk proberen plezier te maken met vriendinnen 🙂

Reply
Valérie 14 april 2015 - 01:09

Hallo Anouk,

Wat naar voor jullie, dat jullie zo’n heftige beslissing hebben gemaakt. Het zal waarschijnlijk niet alleen deze week, maar de komende tijd veel tranen kosten. Jullie zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie, die waarschijnlijk een betere zal zijn. Zoals je duidelijk schrijft was de koek op, tja, dan is het goed en moedig dat jullie deze keus hebben gemaakt samen. Het is ook voor een goed doel, want wellicht heb je binnenkort weer een hele leuke nieuwe vriend met leuke nieuwe schoonfamilie!
Probeer positief te blijven en geniet van de kleine dingen. Veel sporten en knuffelen met je vriendinnen zal je goed doen.
Ik ben vorig jaar mei uit elkaar gegaan met mijn ex, na drie jaar samen. Het verliep wel een beetje anders, want hij had me bedrogen. Ik voel me inmiddels stukken beter dan in die periode.

Ik wens je veel sterkte voor de komende tijd. Ik ken je niet, maar je lijkt me een erg lieve en leuke meid. Zet m op! X Valérie

Reply
Denise Joanne 14 april 2015 - 08:13

Jeetje, wat heftig meid.. Heel veel sterkte toegewenst! <3 Gelukkig heb je veel lieve vrienden, vriendinnen en familie die er voor je zijn. Afleiding is het beste geneesmiddel.

Reply
Esther 14 april 2015 - 09:00

He bah, wat vervelend. Relaties die uitgaan is nooit leuk of je er nou achter staat of niet. Zeker na zo’n lange tijd samen! Heel veel succes met die verdriet, probeer er iets van te maken en sluit je gevoel niet af. Liefs

Reply
2 - 1 = 1 - Groentje Gezond 29 juni 2016 - 23:53

[…] lukte ook niet (ik sliep zelfs een nacht op de bank omdat ik mijn plekje niet kon vinden) en nouja hier kun je er meer over lezen. Het was een nachtmerrie… Ik durfde ook geen ‘slechte’  dingen te eten uit angst […]

Reply

Geef een reactie