Hoe bevalt de menstruatiecup?

by Anouk

Al jaren kwam ik op beurzen en via online advertenties de menstruatiecup tegen. Het leek me vooral een beetje griezelig maar aan de andere kant was ik ook geïntrigeerd. Toch nam ik geen besluit om zo’n cup aan te schaffen, waarschijnlijk omdat ik altijd gewend was aan maandverband en tampons. Dit alles tot ik de podcast van Damn Honey! luisterde. De aflevering ging over o.a. biologisch verschoningsmateriaal maar ook over ongesteld zijn en over de menstruatiecup. Omdat ik op dat moment ongesteld moest worden ben ik de eerste de beste Etos binnengelopen en kocht ik (in de aanbieding, toevallig) de OrganiCup.

Dit artikel is niet gesponsord. Ik heb zelf de menstruatiecup gekocht voor eigen gebruik en vond het waardevol om dit met jullie te delen. Let op: aan het einde van dit artikel staan wel affiliate links, deze zet ik soms in product reviews zodat je Groentje Gezond zou kunnen steunen (mocht je dat willen).

Menstruatie is nog steeds een taboe

Een van de redenen dat ik de cup nog niet eerder had gekocht of besteld, ondanks dat ik een aantal aanbiedingen had gehad, was omdat ik er dan graag over wilde schrijven. Nou ben ik op mijn blog altijd eerlijk en schaam ik me niet snel voor onderwerpen. Toch is menstruatie nog steeds een taboe. Daarnaast sta ik ook voor de klas, dus zou ik er geen last van krijgen als leerlingen zo’n artikel lezen?
Uiteindelijk heb ik besloten hier toch uitgebreid over te schrijven, om het taboe te doorbreken. Als eventuele leerlingen dit zouden lezen dan denk ik juist dat het goed is om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken. Door de angst dat het niet goed valt bij iemand, hou je juist de schaamte en taboes in stand. Daarom sta ik ook gewoon doodleuk op de foto met de menstruatiecup. En ik raad echt iedereen aan om bovenstaande podcast te luisteren want het is denk ik heel belangrijk om thema’s bespreekbaar te maken zodat als er misschien iets niet helemaal goed gaat de stap om het er over te hebben of naar de huisarts te stappen bij afwijkingen kleiner wordt.

De basic info

Wat is de menstruatiecup: De cup is een bakje van (meestal) siliconen waardoor deze hypo allergeen is. Allergische reacties zijn zeer klein. Er zijn ook cups van hetzelfde materiaal als babyspenen of natuurrubber. Het is een flexibele cup die je tijdens je menstruatie inbrengt en die tot twaalf uur kan blijven zitten. Het cupje vangt je bloed op in plaats van te absorberen zoals tampons of maandverband.
Hoe gebruik je de cup: Voor het eerste gebruik kook je de menstruatiecup een paar minuten uit. Daarna was je je handen en maak je de cup een beetje vochtig met wat water. Je brengt de cup in je vagina door hem dubbel te vouwen. In de vagina zet de cup uit en ontstaat er een vacuüm waardoor je niet kan doorlekken en de cup de aankomende uren op zijn plaats blijft zitten. Er zijn een heleboel manieren om de cup in te brengen maar bij eruit halen moet je op het volgende letten: verbreek het vacuüm eerst! Het lijkt alsof je het cupje net als een tampon eruit moet trekken maar dit hoor je niet zo te doen. Knijp voorzichtig in de bolling van de cup, dan verbreekt het vacuüm en kan je hem makkelijk eruit halen. Gooi de cup leeg in een toilet of wasbakje, was de cup even met gewoon water of speciale zeep die je erbij kan kopen en breng weer in. De cup hoeft alleen uitgekookt te worden voordat je hem gebruikt en voordat je hem weer opbergt voor de volgende menstruatie.

Wat zijn de voordelen:

– Duurzaam: een cup is een eenmalige uitgave en gaat tussen de vijf en tien jaar mee. Denk even aan al het verpakkingsmateriaal, de kosten voor het milieu van het produceren van materialen en schippingskosten. Daarnaast worden cups vaak geproduceerd met het milieu en welzijn van mens en dier in het achterhoofd. De meeste cups zijn ook vegan.
– Goedkoop: een goede cup hoef je maar één keer in de vijf tot tien jaar te vervangen, ze kosten tussen de 15 en 30 euro maar dit heb je in een paar maanden er alweer uit.
– Minder verschonen: de menstruatiecup kan tot twaalf uur blijven zitten, dit betekent dat je alleen ’s ochtends voor je de deur uit gaat en ’s avonds voor het slapengaan maar hoeft te verschonen. Het enige wat je nodig hebt is een wasbakje met een kraantje of gewoon de douche als je toch gaat douchen.
– Inzicht in je eigen menstruatie:  een van de belangrijkste voordelen vind ik dat je inzicht krijgt in je eigen menstruatie. Hoeveel vloei je nou eigenlijk? In het begin is het misschien een beetje gek om in aanraking mee te komen want normaal gesproken ben je gewend aan materiaal dat absorbeert en nu merk je vooral wat menstruatie precies is. Maar, mocht er een keer een verandering in hoeveelheid zijn of in consistentie dan ben je je hiervan bewust en kan je sneller aan de bel trekken als iets niet lijkt te kloppen.
– Hygiënisch: omdat een cup bloed opvangt in een vacuüm krijg je geen last van bepaalde luchtjes, er komt namelijk geen zuurstof bij het opgevangen bloed. Dat is dus al een verschil met maandverband of tampons. Daarnaast is de kans dat je een schimmelinfectie oploopt ook kleiner en zijn irritaties verleden tijd omdat de cup bijna niet te voelen is als deze correct is ingebracht. Voelt het voor jou minder hygiënisch omdat je het cupje alleen hoeft af te spoelen en niet meer met wegwerpmateriaal werkt? Er is speciale zeep op de markt, of je kan ervoor kiezen om de cup wat vaker uit te koken.

Zijn er ook nadelen?

De aanschafkosten kunnen de eerste keer misschien afschrikken, het is wel wat meer dan een pakje tampons. Vooral omdat je vooraf niet helemaal weet welke cup voor jou geschikt is en of dit wel fijn voor je werkt. Daarnaast is het inbrengen en eruit halen in het begin soms een beetje oefenen. Onder de douche kun je dit rustig uitproberen zonder dat het een knoeiboel wordt. Een nadeel is vooral dat het even wennen is. Als je een hele zware menstruatie hebt (gemiddeld is 15 tot 60 ml per dag en de cup is 60 ml) dan vind je het misschien fijn om tussendoor ook even de cup te kunnen legen. In Nederlandse openbare toiletten heb je alleen vaak geen toiletten met kraantjes. (dit kan je oplossen door de cup even op het toilet te spoelen met een flesje water, maar het is onhandiger dan wegwerpmateriaal wat dat betreft).

Mijn ervaring

Na drie maanden durf ik eindelijk te zeggen: ik ben om! Eigenlijk was ik dit na een paar dagen al maar ik vind dat je zo’n product eerst wat langer uit moet testen voor je er een goede mening over kan geven. In het begin ben je toch een beetje aan het prutsen en denk je misschien: “Waar ben ik nou weer aan begonnen?”  Toegegeven, je moet écht even wennen.  Iets wat mij heel erg heeft geholpen was onderstaande video, dit bleek een heuse lifesaver te zijn toen ik de eerste keer de cup wilde verwijderen.

Kijk onderstaande video vooral als je de cup hebt aangeschaft en moeite hebt met inbrengen of eruit halen


Yes, het begin was misschien een beetje een bloody mess. Zoals ik al zei had ik me vrijwel niet voorbereid en hoewel de verpakking van de cup wel een goede gebruiksaanwijzing had kreeg ik hem de eerste keer er niet uit. Mijn tip: spring onder de douche. Warm en relaxed en geen spanning dat het een kliederboel wordt. Verder dus echt even het bovenstaande filmpje kijken want hierdoor leerde ik dat je niet aan het steeltje moest trekken maar eerst het vacuüm moet verbreken door een klein beetje aan het bolle gedeelte te knijpen. Het wennen duurde maximaal twee tot drie dagen de eerste keer, en één dagje de volgende keer dat ik ongesteld was. Daarna heb je er gewoon vrijwel geen omkijken meer naar. Ik voelde me frisser en prima beschermd tegen doorlekken. Ook had ik ineens gesprekken met vriendinnen die ook zo’n cup hadden aangeschaft, waardoor het ook voelt alsof je langzaam maar zeker het taboe kan doorbreken. Natuurlijk hoeven we het niet hele dagen over ongesteld zijn of ongemakken te hebben maar soms is het best fijn dat het gewoon kán EN ook nog eens heel normaal is.

Verschillende cups

Zelf kocht ik dus spontaan een cup maar na wat research voor dit artikel kwam ik deze website tegen. Super uitgebreide reviews, achtergrondinformatie over alle cups (zoals grootte, materiaal, vegan etc.) en de site heeft ook een handige tool om te bepalen welke cup bij jou zou passen. Het is wel een internationale website dus het zou kunnen dat niet élke cup (al) in Nederland te koop is. Er zijn heel veel verschillende soorten op de markt, zowel voor jonge vrouwen als voor vrouwen die bijvoorbeeld al bevallingen hebben doorgemaakt. Maten zijn vaak A, B of S, M, L.

Waar te koop?

Mijn OrganiCup heb ik gekocht bij de Etos, verder heb ik ze zelf nog niet in winkels gezien (Jij wel? Laat een berichtje achter in de comments). Cups zijn ook vaak online aan te schaffen. Aangezien ik zelf lid ben van het partnerprogramma van Bol.com heb ik voor jullie gekeken welke soorten daar te koop zijn. Zie je door een ad-block onderstaande linkjes niet? Klik dan HIER. En wil je meer informatie over affiliate links? Lees dan even mijn disclaimer.

Ik ben heel benieuwd of je zelf een menstruatiecup gebruikt of dat in de toekomst zou willen doen. Wat zijn jouw redenen om dit wel/niet te gaan gebruiken?

Misschien ook iets voor jou?

12 comments

Anja 7 juni 2019 - 19:33

Fijn om je ervaringen te lezen. Heb er zelf al veel over gehoord, maar twijfel nog enorm vanwege het verwijderen (lijkt me nogal lastig)

Reply
Esther 7 juni 2019 - 22:08

Ik lees hier steeds vaker over, lijkt me zeker interessant alleen ben ik ook geen held met tampons etc…

Reply
Linda Meester 8 juni 2019 - 10:52

Ik ben gelukkig in de overgang. Nog even doorbijten en ik ben overal van af. Wat een gedoe

Reply
nicole orriens 9 juni 2019 - 08:50

Ik niet, maar mijn dochter zweert er bij. Ik vind het niet fijn om iets in mijn lichaam te stoppen, vandaar dat ik hem niet hoef.

Reply
Girls-Things 9 juni 2019 - 12:20

Mmmhh ik weet het niet zo goed. Het lijkt mij inderdaad gedoe met in en uit brengen….

Reply
Daphne - verdraaidmooi 9 juni 2019 - 17:58

Goed om de voor- en nadelen te lezen. Ik ben zelf nog niet om, ook door de prijs.

Reply
Rachel 10 juni 2019 - 10:17

Ik heb de cup ook maar op mijn werk hebben wij dus niet zo’n handig wasbakje dus moet je met veel bloed gedoe allemaal weer afvegen, spoelen gaat niet.. weet niet vind het op mijn werk niet praktisch

Reply
ingrid 10 juni 2019 - 15:48

ik kan me voorstellen dat het in het begin een zooitje kan zijn met verschonen. Ik gebruik altijd tampons

Reply
Linda 11 juni 2019 - 16:21

Het lijkt mij ook een hele mooie duurzame oplossing, en ergens ook veel gezonder. Het feit dat mensen ziek worden of overlijden door het gebruik van tampons vind ik zorgwekkend. Zelf heb ik veel klachten tijdens mijn stopweek en heb ik hem daarom maar 1 keer per jaar. Juist daarom zal ik de overstap ook wel willen maken. Maar pas als ik een eigen huis heb, zie mijzelf de cup nu nog niet echt uitkoken terwijl iedereen thuis is haha. Maar denk wel dat ik inderdaad de aanbiedingen eens in de gaten ga houden om er alvast eentje aan te schaffen.

Reply
Jessica 26 juni 2019 - 17:23

In het verleden wel eventjes geprobeerd en weer links laten liggen. Die inmiddels weggegooid en nieuwe gekocht.
Nu nog weer een poging gaan wagen. Ik zie er de voordelen wel van in. In het begin is het wat stoeien en wennen.
Dezelfde cup die jij hebt gekocht, verkopen ze ook bij de Trekpleister en Kruidvat.
Ik heb de mijne gekocht bij de DM in Duitsland. Ik vind een met een ring i.p.v. een tuitje prettiger om vast te pakken.

Reply
Maria 28 juni 2019 - 15:29

Met interesse dit gelezen. Als senior is dit al jaren geen probleem meer voor mij, trouwens nooit geweest. Het lijkt me, net als alle produkten die je wilt of kunt gebruiken, even wennen. Net zoals je moet wennen aan het gepruts met tampons. Die heb ik nauwelijks gebruikt omdat je een gebleekte prop watten in je lichaam stopt en niet weet wat de resten van bleek in je lichaam aanrichten. Dank voor de info en allemaal veel succes met de vrouwelijke “probleempjes” en hoe daarmee om te gaan.

Reply
Menstruatie ondergoed getest: Wibra en Zeeman - Groentje Gezond 14 augustus 2023 - 11:50

[…] benaderd voor een leuke sponsordeal dus ik ga voor budget duurzaam! In het verleden gebruikte ik de menstruatiecup maar na mijn bevalling beviel dat een stuk minder goed. Maandverband vind ik verstikkend en van […]

Reply

Geef een reactie