Het dieetseizoen is weer begonnen!

by Anouk

In januari schieten mijn bezoekersaantallen meestal weer omhoog. Mensen hebben goede voornemens, ze stoppen met roken en willen de kerstkilo’s weer kwijt. In de bekende drogisterijen zijn de potjes met pillen die eetlust onderdrukken weer in de aanbieding. Influencers promoten detoxthee en Fayah Lourens brengt weer een boek uit genaamd “De cellulite guide”. Naast dat veel van deze producten of promoties schadelijk kunnen zijn, verdient de dieetindustrie miljarden aan dieetproducten. Vanaf het moment dat ik doorheb hoe giftig dit is, voor je zelfbeeld én voor je lichaam, wil ik daar graag wat over schrijven.

Korte disclaimer: ik beweer niet dat ik alles weet, ik ben nog steeds het boek Body Positive Power van Megan Jayne Crabbe (Bodyposipanda) aan het lezen maar ik wilde hier graag iets uit mezelf over schrijven. Daarnaast moet iedereen lekker doen wat goed voor ze voelt. Wil jij kilo’s kwijt om welke reden dan ook? Prima. Ik schrijf dit artikel voor bewustwording en iedereen moet zelf weten wat ze hier mee doen. 

Er wordt zooooo veel geld verdient met vrouwen een laag zelfbeeld aanpraten

Er zijn vele schattingen over hoeveel de dieetindustrie nou écht verdiend, die komen uit op ongeveer 170 miljard tot 200 miljard wereldwijd, waarvan America met 66 miljard op nummer één staat. Of het nu afslankproducten zijn, programma’s zoals Atkins of Weightwatchers, of coaches die je in een paar weken “in balans” kunnen brengen, het kost mensen handenvol geld. In januari wil iedereen weer even “gezond” doen en daar gaat de dieetindustrie gretig op in. Ineens zie je overal dieetproducten, recensies, enzovoort.

Sylvie Meis stond onlangs nog in het Algemeen Dagblad met een artikel genaamd:

Sylvie Meis (40): Menig 25-jarige zal mijn lijf ook wel willen

Aanleiding voor die uitspraak die veel stof op deed waaien? Haar nieuw gelanceerde fitness app. Onder het artikel nog even wat foto’s van de vrouw wiens lichaam wij allemaal wel zouden willen (althans volgens haar) in een prachtige setting met een grote glimlach en natuurlijk haar lijf zo goed mogelijk in beeld. Helemaal niets mis mee, maar het is allemaal marketing en wij trappen er gewoon in. Of dit nu een beroemdheid is of een product, de marketing laat ons weten hoe wij net zo mooi en slank kunnen worden als BNér van dat ene boek/app/thee/etc.

Het werkt niet!

Ik heb het al eens eerder geschreven maar diëten werken doorgaans niet! Het enige wat gebeurd is dat je alle verloren kilo’s weer aankomt als je weer “gewoon” gaat eten. Diëten werkt volgens een onderzoek van UCLA (University van Californië) juist tegenovergesteld. Kijk gerust even het onderstaande filmpje. Sandra Aamodt schetst een goed beeld over gezondheid, diëten en een gezonde lifestyle.
Wat ik bijzonder vind is bijvoorbeeld het stukje op 8:35. Daarin zegt Sandra (een neurowetenschapper) dat ongeacht welk gewicht je hebt, kijkend naar gezond, overgewicht en obesitas, de kans op doodgaan bij elke groep even klein is als deze een gezonde levensstijl erop nahoudt. Ook als het je niet lukt om af te vallen. (Het artikel gaat hieronder verder)

Er wordt ons altijd verteld dat we niet goed genoeg zijn

Cellulite is uitgevonden door een vrouw die geld wilde verdienen met iets wat ze in haar salon had uitgevonden, daarom schreef ze een artikel voor Vogue (goh wat aardig!) met waarom cellulite iets is waar we op tegen moeten zijn. Het is lelijk, het is afschuwelijk, het is… natuurlijk. Kijk maar even het onderstaande filmpje, écht een aanrader! (artikel gaat hieronder verder)

Hoe afschuwelijk is het, dat we jarenlang in bladen lezen dat cellulite (of striae, of moedervlekken of wat dan ook?) iets is waar we vanaf moeten komen? Dat we op tv en reclames bewerkte beelden zien waarin zelfs de mooiste vrouwen zo worden opgepoetst met bewerkingsprogramma’s dat het een maatstaf creëert die zelfs voor hun al niet haalbaar is juist doordat alle “minpuntjes” digitaal worden weggewerkt.  De vrouwen en mannen die worden bewerkt zien “we” als maatschappij al als de mooiste mensen die er zijn en zelfs zij zijn nog niet goed genoeg zonder dat er nog even met een kwast overheen wordt gegaan. Onze standaard is ZO vertekent, zo NEP, zo onhaalbaar. En toch, zijn er miljarden mensen die zichzelf straffen dat ze er niet zo perfect uit zien. Op jonge leeftijd hoorde ik al van mijn moeder dat ze bepaalde diëten probeerde omdat ze zichzelf te dik vond. Ze gaf dit, geheel onbewust, door aan haar dochter die daarna elk dieet probeerde om af te vallen. Ik kocht pillen om geen eetlust te hebben, sportte als een gek, zocht naar tips om sneller en meer af te vallen en mijn relatie met eten was in periodes bijna problematisch te noemen. Van de meest gangbare producten wist ik uit mijn hoofd hoeveel calorieën het bevatte en hoe lang ik daarvoor op de crosstrainer zou moeten staan. Dit wordt geen artikel over mij persoonlijk maar ik ben er zeker van dat ik niet het enige meisje was die op jonge(re) leeftijd streefde naar dat ideaalbeeld.

Diëten kan schadelijk zijn

Naast dat diëten schadelijk kan zijn voor je mentale gezondheid (denk aan problematische relaties met eten, vertekend zelfbeeld, onrealistisch beeld van hoe iemand eruit zou moeten zien) zijn dieetproducten lang niet altijd goed. Denk aan poeders en shakes waarbij je zo snel afvalt en voedingsstoffen mist en daarna weer aankomt. Detox thee met sennabladeren waardoor je eigenlijk laxeermiddel drinkt en hoewel dit misschien een natuurlijkere manier is, kan je voor de rest van je leven je darmen ermee verpesten. (zie ook: Baat het niet dan schaadt het niet?) Ook kan je stofwisseling verstoort raken door alle gekke diëten die we steeds maar weer proberen.

Verdere leestip: dit is wat de dieetindustrie niet wil dat je weet (Engels) Met o.a. gewicht zegt niet alles over gezondheid, diëten werken niet, diëten is schadelijk.

Dik of dun zijn is geen reden om iemand te shamen!

Wat ik vooral belangrijk vind om te benoemen is dat iemand veroordelen op zijn of haar lichaam FOUT is. Of het nu een dik of dun iemand is, niemand heeft het recht om diegene op zijn of haar gewicht aan te spreken. Uitspraken als:

“Botten zijn voor honden, mannen hebben liever wat vlees” FOUT

“Eet eens wat meer/minder” FOUT

“Zolang je maar gezond bent” FOUT!!!
Waarom die laatste fout is zal ik even toelichten, want gezondheid is géén reden om iemand respect te geven. Respect voor een ander zou je ongeacht lichaamstype, style of afkomst van nature al moeten hebben. Er zijn mensen die over de body positivity beweging roepen dat ze dik zijn idealiseren of obesitas promoten en sorry, dit is weer FOUT. Body positivity gaat erom dat iedereen er mag zijn, ongeacht hoe je eruit ziet. Het is niet alleen voor dikke of dunne vrouwen, ook voor mannen. Want we krijgen in deze wereld, vooral nu ook met social media, alleen maar “perfectie” naar ons hoofd toe gesmeten, onhaalbare mooie plaatjes waardoor mensen letterlijk ziek kunnen worden. Het gebeurd te vaak dat ik naast iemand op straat loop en diegene over een ander iets kwetsend zegt zoals:  “goh, zou die dat patatje beter niet kunnen laten liggen?” Als ik dan boos reageer dat het belachelijk is dat iemand dit zegt, dan verdedigt diegene zich met: “ja, maar dat is toch niet gezond zo dik?” Terwijl diegene net een sigaret opsteekt (bij wijze van spreken dan). Zien jullie de hypocrisie? Een ander aanvallen op haar gewicht, wat je al geen bal aangaat, terwijl je zelf ook niet heilig bent en ultragezond leeft?

En ik? Ik ben en blijf waarschijnlijk dik

En daar ben ik op de meeste momenten dik tevreden mee. Want weet je? Ik ben het zat om mijn leven lang te diëten, om me rot te voelen om als dikkere vrouw over gezondheid te schrijven. Deze blog is vijf jaar geleden begonnen als mijn passie en dat is het nog steeds. Ik hou van gezond en lekker koken, ik hou van onderzoek doen over gezondheid, of dit nu de laatste tijd meer op mentale gezondheid richt of dingen die je kan doen om je fysieke gezondheid te verbeteren. Ik heb een weighthoop, ik fiets veel, ik loop op de meeste dagen tussen de vijf en vijftien kilometer op een dag en daar voel ik me goed bij. Als ik slecht in mijn vel zit eet ik slecht voedsel en dat maakt mij menselijk. Want ik ben geen perfecte health blogger die op Instagram detoxthee propagandeert, of zegt dat je klei moet eten of zegt dat cellulite iets is waar je je voor moet schamen. Ik ben ik, en nu ik ouder word en me omring met fijne mensen merk ik steeds meer dat die Anouk gewoon oké is. Dus, mijn blog blijft Groentje Gezond maar is af en toe ook Groentje Geluk, Groentje Geliefd en Groentje Geniet.

Tip: 50 body positivty accounts 
Om de diversiteit van deze community te laten zien deel ik bovenstaande link met 50 body positivity accounts. Daarnaast mag je mij altijd nog volgen op Instagram én verschijnt er ook hier nog een artikel met mijn favoriete positieve accounts.

Misschien ook iets voor jou?

6 comments

Jasmijn Verkaik 4 januari 2019 - 12:07

Oh wat heb je dit weer fijn geschreven Anouk! Ik ben het wel met je eens!
* Alss ik effies wel op het persoonlijke mag reageren…
Het was trouwens een verademing te lezen hoe jij via/ door je moeder met dieten bent begonnen etc. ik heb dit ook meegemaakt door mijn moeder! Ze ging van het brooddieet tot het atkins dieet tot harten van ananassen eten en niets dan water.. en ik deed mee… inclusief sporten met gewichten op (wat ik denk een) te jonge leeftijd, pilletjes, shakes alles! Kortom ook tussendoor dus wel een slechte relatie met eten toch opgebouwd denk ik daardoor en slecht zelfbeeld. maar daar stond mams zeker niet bij stil toen en ik ook niet..(ik neem het haar ook zeker niet kwalijk).het ging vanzelf. maar nu (lol ik postte net ’n post over soortgelijk iets…) weet ik wel beter. En ik wil dit niet voor mijn kinderen! Dus ik probeer ook zo min mogelijk tegenover hun over dik of dun.. maar gewoon gezond leven te promoten en ze betrekken bij koken etc. en boodschappen doen.
En kom ik langszaam maar zeker op een positief zelfbeeld én een gezond leven denk ik zo. we doen ons best..
SIRE heeft mooie reclames over alcohol schaadt meer dan je lief is.. maar over dit alles zou SIRE van mij ook eens zijn of haar hoofd mogen buigen bedenk k me spontaan.. Het heeft zo veel impact op meisjes (én jongens ook wat dat betreft). Blij dat campagnes van bijv. Dove en steeds meer alle vormen en kleuren worden geaccepteerd…
En jij jij gaat zo goed! Met jouw weighthoop en echt ook gezonde voeding en jij bent jij en dat is goed! Ik ben blij dat jij er bent, én je uit in je blog op alle mogelijke manieren. We mogen er zijn Anouk en ook al ken ik je niet persoonlijk, wil ik je toch echt weer eens zeggen hoe trots ik op je ben. Dag kanjer!
Liefs, Mijntje.

Reply
Anouk 22 februari 2019 - 12:47

Natuurlijk mag je persoonlijk reageren lieve Jasmijn! Ik had al een reactie achtergelaten maar blijkbaar was die niet doorgekomen. Bedankt dat je je verhaal hebt gedeeld. Ik herken er zo veel van! We moeten ook zeker zorgen dat de volgende generatie met meer bewustzijn wordt opgevoed en body positivity (dus niet zoals onze moeders altijd op dieet, dat krijg je gewoon mee inderdaad).
Je idee van SIRE vind ik super goed!
We mogen er zeker zijn! Ik ben ook trots op jou en zo lief dat je de moeite hebt genomen om zo uitgebreid te reageren. Liefs!

Reply
Jenn 4 januari 2019 - 15:08

Goed geschreven, helemaal mee eens!

Reply
Navid 5 mei 2021 - 15:29

Leuke post, zelfbeeld is bij zoveel mensen(niet alleen vrouwen) een groot probleem geworden hedendaags. Zoveel invloed vanuit media ook!

Reply
Anouk 9 juni 2021 - 10:28

Klopt helemaal, het is niet alleen een probleem voor vrouwen maar voor een heleboel mensen. Als ik kijk naar mijn studenten (ik sta ook voor de klas) hebben ze ook snel een laag zelfbeeld. Lichamelijk valt het voor hun wel mee, het zijn allemaal sporters. Maar hoe je eruit moet zien, een bepaalde standaard vanuit vooral sociale media is echt wel zichtbaar.

Reply
Motivatieservice 12 juli 2022 - 10:38

Hey Anouk, wat een goed artikel over wat er eigenlijk allemaal mis is met het “ideale beeld” dat bijna iedereen in zijn/haar hoofd heeft.

Reply

Geef een reactie