Heel Nederland in de ban van glurende kabouter

by Anouk

Het is nog niet eens zomer (al doen de temperaturen anders vermoeden) en het is al tijd voor komkommernieuws. De Efteling plaatste namelijk een plaatje van een kabouter met de tekst: “Wanneer de rokjes weer uit de kast mogen”. Er werd woedend gereageerd, want het zou seksistisch en vrouwonvriendelijk zijn, vooral voor een familiepark.

Druk maken om…

Wat fijn dat er mensen zijn die zich druk maken om een grappig bedoelde post van de Efteling. Ik bedoel, er zijn op de wereld genoeg dingen om je druk te maken, ook in Nederland is er genoeg aan de hand, dan is het toch heerlijk dat je je druk kan maken om een glurende kabouter in plaats van echte problemen? Oké, de Efteling is een familiepark, dus dat mensen het een beetje ongepast vinden kan. Maar laat die oude snoepert (een beeld nota bene) toch lekker kijken naar meerderjarig vrouwelijk schoon. Het is niet dat hij ze een klap op de billen geeft of roept of die mooie benen het hele sprookjesbos al gehad hebben…

Het grote issue is denk ik een verandering die de afgelopen jaren gaande is. Een positieve verandering denk ik wel, waarin vrouwen weigeren geobjectiveerd te worden door mannen. Waarin het niet oké is om seksistische opmerkingen te maken, vrouwen minder te laten zijn dan een man. Als ik series en films terugkijk van bijvoorbeeld tien jaar geleden kun je al merken dat je er anders naar kijkt. Een tijdje geleden keek ik Baantjer, hoe Vledder tegen Prins (man tegen vrouw) omgaat, dat zou nu waarschijnlijk niet meer kunnen. Zij was een sterk karakter die hem absoluut terecht wees, maar dan lachte hij als een boer met kiespijn en de volgende keer had hij wel weer een opmerking klaar. Maar over verschillen tussen vroeger en nu in series en films kan ik nog wel tien blog schrijven, waar ik graag verder op wil gaan is glurende mannen. Geen fictieve kabouters die als grapje worden gebruikt voor het mooie weer door een familiepark, nee mannen die in het echte leven zich verlekkeren aan vrouwelijk schoon.

Mannen die kijken

Vandaag las ik een blog waarin de schrijfster zegt: “Mannen hou er eens mee op!” Dat uitkleden met je ogen. Andersom kan dat toch ook niet? Nouja je moet zelf maar lezen wat je er van vindt, het is goed geschreven maar ik ben het er niet mee eens. Daar kom ik later nog even op terug.

Mannen kijken, dat zit gewoon in ze. En eerlijk gezegd? Ik kijk óók. Of ik nu een relatie heb of niet, ik hoef echt niets van een ander maar als ik een mooie man zie met lang haar (ieder zo zijn smaak) dan kijk ik écht wel even om. Stel je zit op een terras, en er loopt een mooie man voorbij, dan zie ik dat echt wel.

Mannen kunnen soms iets minder subtiel zijn dan vrouwen (of ze hebben een zonnebril op en denken dat de vrouw dan niet merkt dat hij in haar decolleté zit te kijken). Wij vrouwen zeggen ook niet snel iets, genieten gewoon even van het uitzicht om het zo maar te zeggen. Er is volgens mij vooral een groot verschil tussen kijken en daar iets op uit doen.

Voorbeeldje uit de praktijk

Een tijd geleden liep ik in mijn yogapants (dus strakke sportbroek) naar de sportschool wat ongeveer tien minuutjes lopen is. Het was lekker weer en sinds de Kardashians en Nicki Minaj grote dikke konten verheerlijken voel ik me een stuk beter over mijn ronde dikke kont. Tja, mannen vinden dat blijkbaar toch leuker dan ik dacht en ik kreeg in dat korte stukje tijd drie reacties:

  1. Man die langsfietste stopte zo ongeveer naast me maar wel aan de andere kant van de weg. Hij bleef even naar mijn kont kijken, glimlachte, keek nog een keer naar me om en fietste door.
  2. Een andere man liep achter me, liep me voorbij, en terwijl hij naast me liep zei hij: “Soowwww, dat zijn mooie billen! Mooie dame hoor”
  3. Man nummer drie liep me ook voorbij (wellicht liep ik niet zo snel) en zei: “Jij hebt echt billen om eens hard op te slaan”, en hij liep weer verder

Drie verschillende reacties van drie verschillende mannen. Laat ik even zeggen dat mijn zelfvertrouwen niet echt geweldig is op sommige momenten en dat ik die aandacht wel leuk vind. Misschien vinden bloedmooie vrouwen die dit dagelijks meemaken super vervelend maar als er een bouwvakker naar me fluit of iemand me goedkeurend toeknikt dan vind ik dat écht wel leuk. Wel fatsoenlijk natuurlijk, op een leuke manier. Of ik nu wel of niet lekker in mijn vel zit, als iemand je waardeert ook al is het alleen op je uiterlijk, is dat toch een compliment?

Maar stel nou even, dat man nummer drie me op mijn billen had geslagen? Dat was meteen tien stappen te ver gegaan. Door te lopen in mijn sportkleding (of een rokje of whatever) ben ik niet meteen een ding waar je op kan meppen omdat je oerinstinct dat je influistert. Hij deed het niet, hij zei het alleen, maar daardoor voel je je toch een stuk minder op je gemak! De andere twee opmerkingen zag ik als een compliment, terwijl de derde al wat meer dreigend overkwam.

Daarnaast heb ik voor het eerst in mijn leven vorig jaar gemerkt dat een man naar me siste. In Londen liep ik en opeens was er een man die naar me begon te sissen. Ik schrok er van en vroeg of hij leegliep (“Are you deflating?) geen idee of dat de goede opmerking was maar hij liep weg. Een collega (ze waren met de weg aan het werk) zei dat hij dat wel vaker deed. “Waarom?” vroeg ik verbaasd. “Tja, hij denkt dat het een compliment is ofzo” zei die man. Daarna noemde hij me “doll” en liepen mijn vriendin en ik weer verder.

Dus voor alle glurende kabouters (m/v)

Tja ik denk dat gluren (en dan niet iemand uitkleden met je ogen voor een langere tijd) écht nog wel kan. Van beiden kanten, dus vrouwen, geef je ogen ook gewoon de kost! Als het mooi weer is, mensen lopen er lekker zomers bij, mag je best kijken. Maar doe het een beetje subtiel. Ga niet heel lang mensen aanstaren ook al hebben ze een kort rokje, laag decolleté of een blote buik (de mannen dan). Gewoon op een fatsoenlijke manier.

En aanraken, of seksuele opmerkingen maken waar een ander zich onprettig bij voelt, laat die lekker even achterwege. Geef elkaar vooral een compliment, en als een ander daar niet van gediend is zij het zo.

En sissen? Misschien hebben die mensen een fietspomp nodig als ze denken leeg te lopen want daar snap ik nou echt helemaal geen bal van! 

Wat vind jij van kijken naar het andere geslacht? 

 

 

Misschien ook iets voor jou?

7 comments

Karin 9 mei 2018 - 13:48

Ik als schrijfster van de blog “Mannen hou daar eens mee op!” Ben het helemaal met je eens hoor. Kijken mag. Complimentjes, graag zelfs. En vrouwen kijken ook. Maar op een veroordelende manier naar een vrouw kijken in yoga pants, rokje of topje vind ik minder leuk. We mogen toch zelf weten wat we dragen?

Reply
Anouk 9 mei 2018 - 13:49

Helemaal mee eens. Wilde je in ieder geval even noemen omdat jij samen met de kabouter de inspiratie was voor dit artikel 😉

Reply
Karin 9 mei 2018 - 13:55

Ik wil je complimenteren met je schrijfstijl. Leuk om te lezen. ❤️

Reply
Jascha 9 mei 2018 - 17:50

Ik vind dat je het heel goed verwoord hebt, met de juiste nuance. 😀

Reply
Anouk 10 mei 2018 - 13:51

Dankjewel Jascha! Leuk om te lezen.

Reply
Landa Penders 10 mei 2018 - 10:19

Ben ik dan een meut dat ik de opmerking ‘mooie billen, hoor’ al veel te ver vind gaan?

Ik zou me vet ongemakkelijk voelen.. waarom beoordeel je mijn reet niet gewoon in stilte? Ik doe niet mee aan Idols ofzo, so don’t judge me. :p

Reply
Anouk 10 mei 2018 - 13:51

Snap ik helemaal! Iedereen staat hier ook anders in, misschien omdat ik uit de Achterhoek kom sta ik er iets anders in omdat daar zulke opmerkingen met een dikke knipoog worden gemaakt. In de stad zijn ze op een andere manier direct, en is de bedoeling van de afzender misschien ook minder vriendelijk dan ik het inschat. Hahaha, snap je heel goed wel dat je niet beoordeeld wil worden als je gewoon ergens naartoe loopt.

Reply

Geef een reactie