Heb ik dit nou écht nodig? + Saprecept

by Anouk

In het begin van dit nieuwe jaar heb ik een sapkuur gedaan. Dit deed ik niet om af te vallen, al gebeurt dat vaak wel, maar om mezelf helemaal eens grondig te reinigen. Eigenlijk hoor je eerst drie dagen af te bouwen met suikers, koffie en stoffen die de kuur kunnen verstoren, maar natuurlijk bedacht ik pas op 31 december dat ik de volgende dag zou beginnen met de kuur.

Na een uitgelaten Oud en Nieuw begon ik toen ik wakker werd met lezen. Ik was nog net zo slim om voor de kuur even naar de bibliotheek te lopen voor een boek over sapvasten. In totaal heb ik vier dagen alleen maar sapjes gedronken, het hele kleurpalet kwam aan bod. Groene sapjes met spinazie en komkommer, rode sapjes uiteraard met tomaat maar ook paars door de rode kool.

Het was vreemd maar ik heb helemaal geen honger gehad. Wel zin om te kauwen af en toe, en soms reikte mijn hand al naar een verdwaalde druif of tomaat zonder dat ik er bij nadacht. (deze legde ik net zo gauw weer terug, niets moeilijks aan) De kuur was voor mij wel een besef dat ik gewoon kon werken en me concentreren op andere zaken. Je moet niet te veel doen tijdens een detox, dus pas op met sporten en dergelijke, maar stevige wandelingen waren voor mij geen probleem!

Je gaat anders nadenken als je zo bewust bezig bent met wat je tot je neemt dit was tenminste bij mij het geval.  ‘Wat kan ik soms veel eten’,  dacht ik. Overal om me heen zag ik mensen eten, sommigen die waren echt aan het proppen zonder dat er een adempauze was om even te kauwen of te slikken. Ik schrok hier van. We werken met z’n allen zo belachelijk veel troep naar binnen zonder dat we het door hebben. Ik heb twee dingen met mezelf afgesproken na deze kuur.

  1. Ik ga niet meer uit pakjes koken. Kip Tandoori of andere zakjes van Knorr vind ik soms reuze handig. Maar wat zit er allemaal in? Een heleboel dingen die ik helemaal niet wil. Daarom ga ik zo veel mogelijk zelf dingen klaar maken. Natuurlijk deed ik dit al omdat ik gezonder wilde leven, maar nu ga ik er nóg meer op letten. Alles moet puurder en ik wil precies weten wat overal in zit.
  2. Een maandje vegetarisch ga ik ook proberen. Ik ben geen persoon die een hele lange tijd zonder vlees kan. Geboren in de Achterhoek betekent voor mij dat ik wil genieten en dat betekent vaak een goed glas wijn en een malse biefstuk. Maar dit hoeft van mij echt niet elke dag. Ik wil minder vlees consumeren, en minder vis. Daarom eerst een maand helemaal niets zodat ik weer de waarde in ga zien van wat ik op mijn bord heb.

Tot slot mijn eerste receptje:

Rodekool met appeltjes in een glazen huisje

sap

Wat heb je nodig?

Een sapcentrifuge/slowjuicer

Rode kool (ongeveer twee kopjes gehakt)

1 appel (Ik hou van zuur! Dus doe mij maar een Granny Smith, maar als je van zoet houdt gebruik gerust een zoetere appel)

Een handje druiven

Een heel klein beetje citroensap (dan wordt het drankje extra paars! En voegt dat kleine zuurtje waar ik gek op ben toe)

Bereiding:
Kort maar krachtig, was alle producten heel goed. Snijdt de rode kool en de appel zodat ze door de vulopening passen, gooit de druiven erachteraan en dan ben je bijna klaar. Voor een hele heftige kleur paars knijp ik een beetje in een halve citroen die ik altijd nog heb liggen. (Over citroensap later meer)

Elk sapje maak ik op gevoel, dus soms gooi ik wat worteltjes in de sapcentrifuge bij dit recept, een andere keer gebruik ik iets anders dan druiven bijvoorbeeld. Elk sapje is anders.

Waarom is dit een goed sapje?

Rode kool: bevat vitamine A, B én C. Maar ook mineralen zoals magnesium, goed voor je spieren als je veel sport. Verder kan rode kool je gelaatskleur verbeteren, ontsmet het je ingewanden en brengt het balans in je zenuwstelsel.

Appel: appels wordt soms wonderen toegedicht en dat is niet zomaar. Niet alleen zit er in dit stukje fruit vitamine C, de appel is ook vocht afdrijvend en kan het afval-proces ondersteunen.

Druiven: net zoals appels zijn druiven ook vocht afdrijvend. Ze zitten vol goede vetzuren en antioxidanten. Druiven zijn gezond, er zitten wel veel suikers in wat ze lekker zoet maakt maar wat ook kan betekenen dat je bloedsuiker omhoog gaat en je snel weer trek hebt.

Zou jij een dag op sap kunnen/willen leven?

Meer weten? Linkjes!

http://www.youtube.com/watch?v=V-WUP5psyuM
Fat, sick and nearly dead. Een documentaire over een man die zijn leven grondig onder de loep neemt.

Ook het voedingscentrum geeft aandacht aan sapvasten:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/sapkuren.aspx

Meer uitgebreide info:

http://www.voedingsdomein.nl/sapvasten

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie