Havermoutkoekjes met chocoladestukjes zonder suiker (vegan)

by Anouk

Het is weer vegan vrijdag! Dat betekent een nieuw artikel dat alles te maken heeft met veganisme. Vandaag een super simpel recept om veganistische havermoutkoekjes te maken. Ik was gevraagd door een collega blogger om een vragenlijst in te vullen en daarin merkte ik op dat ik super graag lekkere dingen bak. Veel baksels zijn natuurlijk niet geschikt voor deze website, daarom probeer ik er meestal een wat gezondere variant op te vinden. Nou had ik nog havermout in huis, samen met bananen en chocola is dat natuurlijk een perfecte combinatie voor koekjes! Mijn koekjes werden niet heel hard (10 minuten in de oven gehad) omdat ik bang was dat ze anders aan zouden branden, ze waren daarom een beetje smeuig en bijna cake-achtig. Wil je ze iets harder en krokanter dan kan je ze wat langer in de oven laten staan, maar pas op dat ze niet verbranden.

Het ‘deeg’ zag er helemaal als cookie dough uit! Misschien kun je het even in de koelkast of vriezer op laten stijven en lekker lepelen maar dat is helemaal aan jou 😉 

Havermoutkoekjes met chocola

Print dit recept
Porties: 12 stuks Voorbereiding: Tijd:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingrediënten

  • 150 gram havermout
  • 2 bananen
  • 1 el (olijf)olie
  • pure chocola (>75%)
  • optioneel: ahornsiroop en vanille extract

Bereiding

Verwarm de oven op 180 graden en zorg voor een bakplaat met bakpapier om de koekjes straks op te leggen.

Je kunt op twee manieren deze koekjes maken.

Met de hand

Prak de banaan en meng de havermout erdoor. Goed kneden met je handen of met een vork. Voeg ongeveer een eetlepel olijfolie toe en kneed nog even verder. Breek ongeveer 4 blokjes pure chocola in kleine stukjes (dit gaat heel makkelijk met een deegroller of met een mok) en meg deze met het deeg.

Leg de koekjes op de bakplaat met het bakpapier en zet ze 10 tot 15 minuten in de oven.

Met de keukemachine

Doe alle ingrediënten behalve de chocola in de keukenmachine. Laat deze een draaien en voeg als laatste de chocoladesnippers toe (met een vork of met de hand).

Toevoegingen

Om de koekjes iets zoeter te maken kun je een eetlepel ahornsiroop toevoegen aan het deeg. Ook heb ik zelf van vanille extract toegevoegd.Mijn koekjes waren allemaal verschillend van vorm, de grote dikke hadden een beetje een cake structuur terwijl de kleintjes wat harder waren.

Tip!
Je kunt ook andere variaties proberen. Wat dacht je van gehakte noten toevoegen? Of cranberries, abrikozen of zelfs appel? Dit zijn allemaal lekkere combinaties voor deze koekjes.

Gastbloggers gezocht!

Voor vegan vrijdag zoek ik nog steeds enthousiaste gastbloggers die eenmalig (of eventueel vaker) een blog schrijven over veganisme. Dit mag een persoonlijk artikel zijn, een recept of iets wat je recentelijk is opgevallen. Zolang er niet boos met vingers gewezen wordt en iedereen in de waarde wordt gelaten wil ik graag ook jouw verhaal plaatsen! Interesse? Stuur een mailtje naar Anouk@groentjegezond.nl o.v.v. vegan vrijdag met jouw verhaal. Daarnaast ontvang ik graag een korte tekst over jou en een foto voor de auteursbeschrijving. En wie weet lees je jouw stuk binnenkort hier terug.

Misschien ook iets voor jou?

13 comments

Mariëlle | Me-licious 3 november 2017 - 09:12

Deze zien er gezond en lekker uit. Ze gaan op de lijst om eens te proberen:)

Reply
Lodi 3 november 2017 - 09:17

Havermout koekjes zijn altijd een goed idee. Lekker met de chocolade.

Reply
nicole orriens 3 november 2017 - 09:23

Dit is een handig recept voor mijn oudste dochter die veganistisch eet. Dank voor de tip.

Reply
Jamey 3 november 2017 - 09:56

Hmm dat klinkt lekker zeg! Binnenkort ga ik het eens proberen te maken!

Reply
priscilla 3 november 2017 - 10:03

Oh dit klinkt lekker! Volgende week hebben wij een weekje vakantie met z’n drietjes en dan was ik al van plan om koekjes te gaan bakken. Ik ga je recept onthouden 🙂

Reply
Jenn 3 november 2017 - 11:07

Klinkt lekker!

Reply
Natalie 3 november 2017 - 11:09

Ik maak deze ook regelmatig en neem ze dan mee naar het werk als snack! Ook lekker met wat rozijntjes of andere gedroogde besjes door!

Reply
Krystle 3 november 2017 - 11:54

Jammie dat klinkt lekker! Zeker eens proberen! Thanks voor de tip!

Reply
Dhini 3 november 2017 - 14:59

Havermout koekjes wil ik nog maken. Ze lijken mij lekker

Reply
EmilyLotus 3 november 2017 - 16:08

Yummm, lekker! Ik maak ook regelmatig havermoutkoekjes. 🙂

Reply
Joanne 3 november 2017 - 19:43

Ja, lekker! Ik heb ze ook wel eens gemaakt met rozijnen en walnoten 🙂

Reply
Fleur 5 november 2017 - 09:31

Ik vind haverkoekjes altijd erg lekker! Helemaal als er ook nog chocolade in zit 😉

Reply
Lisa 16 november 2017 - 19:50

Haverkoekjes zijn altijd een goed idee! Ik heb ze onlangs nog gemaakt, echt super lekker en zeker met de stukjes chocolade. Heerlijk receptje en een lekker tussendoortje!

Reply

Geef een reactie