Stoppen met roken, een halfjaar gestopt!

by Anouk

Gisteren om half tien ’s avonds, was het precies een halfjaar geleden dat ik mijn allerlaatste sigaret opstak en oprookte. Ik zei bij mezelf: ‘Nu gaat het gebeuren. Ik stop, ik hoef nooit meer te roken. Ik ben een niet-roker geworden!’ Met moeite en walging nam ik de laatste trekjes. Proefde de laatste keer de vieze smaak, en drukte onder luid applaus van mijn buurvrouw de sigaret uit.

Het hoeft niet meer

En eigenlijk was het best makkelijk, stoppen met roken. Jarenlang heb ik het geprobeerd, met pleisters of gewoon cold turkey. Stoppen leek me onmogelijk, ik voelde me zwaar depressief of kreeg griepverschijnselen. Mensen in mijn omgeving vroegen soms zelfs of ik alsjeblieft een sigaret op wilde steken, zó chagrijnig kon ik zijn. En toch was het 8 september 2014 anders. Ik wilde écht niet meer roken, alleen maar door een boek te lezen. Lees hier over mijn eerste dag als niet-roker trouwens.

Blij om nooit meer te hoeven roken

Ik was echt een kettingroker. Ik vond het ‘stoer’ op de een of andere manier. Zelfs toen ik een klein meisje was wilde ik al roken. Tot mijn vijftiende rookte ik nog niet, maar opeens ging ik uit met vrienden die ook rookten. Stiekem kreeg ik dan wel eens een sigaretje. Pas op mijn zestiende of zeventiende begon ik ‘echt’ met roken. Niet alleen met uitgaan maar ook in de pauzes op school. Ik zeg ‘pas’ op mijn zestiende, want mijn meeste vrienden rookten toen al een jaar of twee.

Roken is cool met een franse zwartwitfilm filter

Een video die is geplaatst door Anouk Vriezen (@skanouk) opOp de school voor journalistiek maakte ik bovenstaande filmpje. De bontjas is nep trouwens!

Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik ooit (8 jaar) heb gerookt, hoe verslaafd ik was! Als ik langer dan een uur niet kon roken voelde ik me opgejaagd. Dan werd ik zo onrustig! Het is gek om mezelf op foto’s of filmpjes te zien met die eeuwige sigaret.

Wat is er veranderd?
Na een halfjaar niet meer roken kan ik pas echt goed de veranderingen merken.

– Al meer dan 1000 euro bespaard, ik ben onder andere op vakantie geweest naar Gran Canaria van mijn overgebleven geld, ook ga ik nu naar een wat duurdere sportschool.
– Ik ben een stuk relaxter geworden. Roken vergergerde mijn stress in plaats van het te verminderen
– Als het koud is in de pauze kan ik lekker binnen blijven 😉
– Geen continu ‘wanneer kan ik weer roken?’ gevoel
– Helaas maar ik had de eerste twee maanden wel heel erg veel honger. +8 kilo! (Mee bezig om eraf te krijgen)
– Mijn reuk- en smaakvermogen is weer normaal. Voor het eerst in jaren ruik ik weer goed, ook de nare luchtjes helaas. Maar ik ben heel blij dat ik weer voor de volle 100% kan reuken en proeven
– Ik heb geen piepende ademhaling meer. Als ik lag dan maakte ik echt lawaai bij het ademhalen

 

Dus ja, ik ben super opgelucht dat ik heb kunnen stoppen met deze afschuwelijke verslaving. Voor iedereen werkt het trouwens anders! Mijn vriend heeft binnen een paar dagen hetzelfde boek als ik gelezen. Helaas ging hij niet het proces door zoals ik dat deed, waardoor hij roken wel super smerig vond, maar toch niet kon stoppen. Hij gaat het nu op andere manieren proberen omdat hij ook graag wil stoppen.

Onderstaande linkjes zijn boeken van Allen Carr. Ik ben gestopt met het boek ‘Stoppen met roken’. Het voelde gek om te stoppen met behulp van een boek, maar mij hielp het. En heb wel meer succesverhalen gehoord. Het kan zijn dat je onderstaande linkjes niet kunt zien door je adblocker. Dan zou je eventueel ook op <a href=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=29061&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fstoppen-met-roken%2F1001004005492076%2F&name=Stoppen%20met%20roken%2C%20Allen%20Carr”>deze link</a> kunnen klikken voor het boek bij Bol.com. Van de commissie die ik ontvang van Bol.com betaal ik de kosten van mijn website.
[bol_product_links block_id=”bol_54fcbb9c86411_selected-products” products=”1001004005492076,1001004002910059,1001004001301593,1001004005438784,666845629″ name=”stoppen met roken” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Nog even ter afsluiting: Ellen Degeneres is ook gestopt met roken via Allen Carr, en ze heeft de hitserie Sons of Anarchy zo gemanipuleerd dat alle sigaretten veranderen in iets anders… Met hilarisch effect.

Misschien ook iets voor jou?

17 comments

Kim 9 maart 2015 - 09:58

Wat goed dat je alweer zo lang gestopt bent! Lijkt me best pittig als je zoveel rookt. Psst je bedoeld denk ik nep ipv net?

Reply
Anouk Vriezen 9 maart 2015 - 12:43

Ja nep! Meteen veranderd 😉 Raar genoeg viel het stoppen dus wel mee. Maar voorgaande pogingen waren echt een hel ja. Zou echt nooit meer willen beginnen.

Reply
Jenn 9 maart 2015 - 10:00

Mooi om te lezen! Ik heb nooit gerookt gelukkig.

Reply
Anouk Vriezen 9 maart 2015 - 20:56

Gelukkig! Zou iedereen kunnen zeggen: nooit mee beginnen. Is het allemaal niet waard.

Reply
Tessa 9 maart 2015 - 10:53

Wat goed van je zeg! Daar mag je zeker trots op zijn.

Reply
Anouk Vriezen 9 maart 2015 - 20:57

Dankjewel 😀

Reply
Sabine 9 maart 2015 - 13:02

Haha dat stukje van SOA, hilarisch!
Sorry to say dat ik wel (weer) rook, al rook ik maar 5 sigaretten per dag, mijn stress is momenteel ook wel even moeilijk te behappen.
Maar heel gek, ik kan zo cold turkey stoppen. Opeens heb ik geen zin meer en dan hoef ik het ook niet meer.
Als het hier wat rustiger is in mijn hoofd dan gaan ze ook lekker de container in!

Reply
Anouk Vriezen 9 maart 2015 - 20:57

Wow dat vind ik super knap! Succes alvast als je wat minder stress hebt.

Reply
Nicky 9 maart 2015 - 18:28

Keep up the good work! 🙂

Reply
Anouk Vriezen 9 maart 2015 - 20:57

Zal ik doen 😉

Reply
Champix 8 april 2015 - 13:28

Leuk geschreven! Zeker op vakantie gaan met het gespaarde geld is echt een top idee!

Ik wil ook weer op vakantieeee!! 🙂

Reply
corrie 5 oktober 2015 - 16:18

Wat goed van jou Anouk dat je door middel van een boek bent gestopt! Ik ben zelf ook al 2 jaar gestopt met een boek. Mijn boek heet “Stoppen doe je zo” van Marcel van Mosselveld. Ik had Allen Carr wel eens gelezen maar dat vond ik wat moeilijk te begrijpen met die kleine en grote monsters. Misschien moet je vriend het boek van van Mosselveld ook eens proberen.

Allemaal heel veel fijne rookvrije jaren toegewenst!

Reply
Anouk Vriezen 14 oktober 2015 - 13:49

Hallo Corrie, wat goed dat je al twee jaar gestopt bent. Er zijn meerdere boeken op de markt en als het helpt, helemaal top!

Reply
ALM Wijsman-Koeleman 21 juli 2021 - 12:55

Wat heerlijk om ook van een ander te lezen hoe diegene is gestopt met roken en vooral dat ene zinnetje:’ik hoef niet meer te roken ‘….. dat stond ook in het boekje:’De Opluchting- van Jan Geurtz ‘…. Ik ben nu 4 weken van het roken af.. aan roken zelf voel ik absoluut geen behoefte meer! Maar ik voel me wel onrustig in mijn lichaam…. Hebben jullie dat ook na al weken te zijn gestopt met roken en zo ja: hoe lang duurde dat bij jullie??Groet van Annemieke

Reply
Anouk 27 augustus 2021 - 11:28

Ik ben afgelopen zomervakantie weer gestopt (iets langer dan een maand nu) en ik herken het wel die onrust. Bij mij helpt het om niet per sé vervanging te zoeken voor het roken maar wel om mijn lichaam wat rust te gunnen. Dus een meditatie op te zetten of een luisterboek, of even iets doen wat me energie of een fijn gevoel geeft waardoor mijn lichaam meer ontspant.

Hoop dat je hier iets aan hebt.

Reply
Corinda 16 oktober 2015 - 10:44

Ik wou een half jaar geleden stoppen, dit heb ik toen een maand volgehouden. Ben overgegaan op een E-sigaret om het schuldgevoel te compenseren. Moet eerlijk zeggen dat deze wel heel goed werkt. Toch wel respect voor je victorie!

Reply
Vincent 14 september 2016 - 10:28

Goed artikel, het wordt tijd dat ik ook eens ga stoppen met roken.

Reply

Geef een reactie