Groentje Gezond

by Anouk

Waarom deze blog?

Na maanden van goed gedrag, namelijk bewust eten en bewegen, gaf zondag mijn weegschaal een gezond gewicht aan. Mijn BMI was eindelijk onder de 25. Dit heb ik niet bereikt door bizarre diëten, of obsessief sporten. Nee, ik ben twaalf kilo afgevallen (tot nu toe) omdat ik heb nagedacht over wat ik in mijn mond stopte. In de afgelopen paar weken heb ik een mentaliteitsverandering ondergaan en ben ik in de wereld gestapt van gezond eten. Om deze blog te lezen hoef je niet per sé overgewicht te hebben, of extreem dun te willen zijn. Het gaat vooral over gezond en energiek leven.

 photo 20140426_202315-Copy-Copy_zps99b72a93.jpg
Betekent dat gezond en energiek leven dat ik alleen maar sla eet? Nee, ik eet ook wel eens een frietje, of iets wat minder gezond is. Jezelf iets gunnen, ook al is dat af en toe iets ongezonds, vind ik heel belangrijk!

Maar, ik ben tijdens het schrijven van deze blog nog een beginneling. Ik had nog nooit van Goij bessen, chiazaden en andere superfoods gehoord. Is sojamelk nou gezond? Of helemaal niet? Hoe vermijd ik suikers in mijn eten en kunnen die suikers eigenlijk zoveel kwaad? Wat is de glycemische index? Dit zijn allemaal vragen die ik had en voor mezelf heb beantwoord. Maar ik ben nog lang niet klaar. De wereld van gezond leven is zo groot. Daarom heb ik deze blog in het leven geroepen. Voor alle groentjes, of ervaringsdeskundigen is dit een blog met recepten, informatie en natuurlijk laat ik weten hoe het met mij en gezond worden/zijn gaat. Want ik ben nog lang niet uitgeleerd!

Ik vind het heel leuk dat jullie mijn blog lezen, maar dat maakt me ook nieuwsgierig. Wat is jouw ervaring met gezond leven?

Misschien ook iets voor jou?

5 comments

Saskia Neijland 8 januari 2014 - 21:10

Hoi Anouk,
Wat goed dat je dit blog bent begonnen! Ik volg je natuurlijk al een tijdje via Facebook, en heb daar ook je recente ervaringen met “gezond leven” met plezier gelezen. Jouw ontdekkingen zijn fris en groen als het gras, en het levert jou -en de lezer- volgens mij nieuwe energie. Om je vraag hierboven te beantwoorden; gezond leven is volgens mij de bewuste houding om de balans te blijven vinden in je dagelijks bestaan, zowel qua voeding, leefstijl als in mentale uitdagingen. Afwisseling in alles en veel knapperig en fris “groen” zijn belangrijk denk ik. Lekker, en dan vooral lekker goed met soms lekker slecht, als je maar weet wat je eet. En inderdaad er valt heeeeel veel te leren, maar hou vooral je gezonde verstand erbij, want je wordt aan alle kanten bedonderd door de voedingsindustrie. Ik wens je heel veel succes met je blog en je nieuwe levenstijl!
hartelijke groet,
Saskia

Reply
avriezen 9 januari 2014 - 09:09

Hallo Saskia, bedankt voor je reactie! Ik denk dat je precies de spijker op z’n kop slaat. Het gaat ook vooral om bewust worden over wat we allemaal naar binnen proppen, over dat niet elk broodje dat er gezond uit ziet ook daadwerkelijk gezond is, maar vooral dat als we gewoon logisch nadenken over voeding je al een stuk gezonder bezig bent.

Reply
Janneke Siemes 9 januari 2014 - 02:53

Hoi Anouk,
Wat een leuke blog!
Ik sta er volkomen achter dat eten en veranderen van voeding veel met je lichaam doet. Twee jaar geleden had ik erg veel last mijn mijn darmen, soms kon ik niet slapen van de pijn. Onderzoeken wezen helaas niets uit, in the end werd het maar gegooid op “het prikkelbare darm syndroom” oftewel:; een verzamelnaam voor artsen waar alle darmklachten die ze niet kunnen verklaren onder vallen. 😉 ik had me er bijna bij neergelegd dat ik er maar mee moest leren leven. Totdat ik in de sportschool mijzelf eens liet wegen en met een coach een gesprek aan ging voor een trainings-schema, uiteraard vroeg zij ook naar mijn voedingspatroon.:” wat ik eet? Nou gewoon, ’s ochtends muesli met yoghurt, ’s middags brood en ’s avonds een warme maaltijd”. Oftewel, een overdosis aan koolhydraten. En daar konden mijn darmklachten ook vandaan komen. We eten veel te veel brood en eigenlijk is dat helemaal niet zo gezond. Alles wat er van nature is is gezond voor je, brood is door de mens gemaakt en valt daar niet onder. Anyway… wat ik als gouden tip mee kreeg was het boek: Grip op Koolhydraten van Yvonne Lemmers. En er ging een wereld voor me open! Weg met light producten die vol zitten met aspartaam en e-nummers en nog meer rommel die je uiteindelijk dik doen maken. Weg met margarine en ‘hallo’ roomboter! Dag groenten, vlees mijn lekkere glas rode wijn met kaas, en pure chocolade als ontbijt? Dat mag! Met Griekse yoghurt en lijnzaad. Sinds dit boek ben ik heel anders naar voeding gaan kijken en heb geleerd dat je niet dik word van calorieën maar van koolhydraten en alle producten met conserveringsmiddelen. Ik kan het iedereen aanraden. Sinds ik dit heb ontdekt voel ik mik beter dan ooit en zijn inderdaad mijn darmklachten afgenomen. 🙂 o, en wat ook leuk is om te kijken als je geïnteresseerd bent in voeding: Food inc. Een indrukwekkende documentaire over de Amerikaanse voedingsindustrie.

Succes.met je blog! Ik ben benieuwd naar je recepten.

Liefs,
Janneke

Reply
avriezen 9 januari 2014 - 10:09

Hey Janneke, bedankt voor je verhaal! Wat fijn dat je klachten zijn afgenomen door bewuster bezig te zijn met je voeding! Ik ga zeker even naar dat boek kijken, bedankt voor de tip.

Reply
Het beste van 2014 - Groentje Gezond 23 mei 2017 - 11:42

[…] eerst: Mijn aller eerste blog vind je HIER Uiteraard gaat deze blog over: waarom Groentje […]

Reply

Geef een reactie