Groentje Gezond bestaat 10 jaar!

by Anouk

Wauw, wat een mijlpaal. Tien jaar geleden besloot ik te starten met Groentje Gezond. Het duurde een week voordat ik een goede naam had gevonden en op 8 januari 2014 kwam het allereerste artikel online. Met aan pakje peuken op de foto, wat een blunder zeg! Het leek me leuk om jullie mee te nemen naar de leukste, meest bijzondere of leerzame momenten van Groentje Gezond. We kijken eens even niet naar de toekomst maar staan stil bij wat dat nou betekent, 10 jaar bloggen en bezig zijn met gezondheid in de breedste zin van het woord. Helemaal onderaan de pagina heb ik zelf een hele leuke winactie georganiseerd. Dus lees vooral tot het einde door (hint: je kan een keukenmachine winnen!)

Begonnen met uitdagingen

Hoewel mijn insteek in eerste instantie was: ik ga iedereen eens even vertellen hoe je afvalt en gezond leeft, besloot ik dit al snel leuker te maken met uitdagingen. Hierdoor gingen mensen me snel volgen. Welke uitdagingen ik deed?

 • Een maand suikervrij leven
 • Een maand elke dag sporten (met dit ontzettend foute YouTube filmpje als eindresultaat)
 • Een maand elke dag (alleen maar) soep eten
 • Een maand geen alcohol drinken (als student vond ik dit best lastig!)
 • Een maand leven van maximaal 5 euro per dag
 • Een maand zonder SM (Sociale Media)
 • Een maand elke dag hoepelen

De leukste uitdaging zelf vond ik een maand lang alleen maar soep eten. Ik heb hierdoor een heleboel soorten soep ontdekt en wilde hiermee aantonen dat soep een vullende en lekkere maaltijd kan zijn. Oké, op een gegeven moment kwam de soep mijn neus wel een beetje uit en had ik een vriezer vol met bakjes soep. Toch vond ik het als student een kostenbesparende uitdaging en hou ik nog steeds van soep! De uitdaging die ik het meest moeilijk vond was toch wel een maand zonder toegevoegde/geraffineerde suikers leven. Suiker heeft zo veel schuilnamen en ik werd een beetje depressief als ik in de supermarkt op pakjes weer moest zoeken of er suiker in zat. Uiteindelijk at ik zo wel een maand zo onbewerkt en puur mogelijk dus dat was wel weer fijn.

Hoepelen was trouwens ontzettend populair bij jullie de afgelopen jaren. Als “sport” schafte ik een weighthoop oftewel een verzwaarde hoepel aan en daar maakte ik filmpjes van. Mijn buikspieren werden sterk, mijn taille werd slanker en ik kon steeds soepeler hoepelen. Kortom: de resultaten van het hoepelen waren snel zichtbaar. Ook vond ik het leuk om trucjes te proberen en lekker op muziek met die hoepel lekker te bewegen. Helaas staat de hoepel al een tijdje stof te happen nu ik niet mag/kan bewegen van de dokter. (Wellicht vertel ik daar dit jaar wat meer over).

Wat was nou echt bijzonder?

Een blog starten vond ik ontzettend leuk en ik denk dat het vaak toeval was dat mijn artikelen goed gevonden werden. Tegenwoordig zijn blogs niet meer zo hip als tien jaar geleden. Alles moet kort, het liefst in een video van minder dan 30 seconden. Ik vond het heel bijzonder dat vooral mijn persoonlijke artikelen over bijvoorbeeld het hebben van een burn-out, bang zijn om “dik” te worden of een negatief zelfbeeld hebben zo veel werden gelezen. Daar kreeg ik ook ontzettend veel lieve reacties op. Maar er waren ook wat zaken écht heel leuk en bijzonder die ik wil uitlichten:

 • Op televisie! Ik deed mee aan de nationale Eettest. Ik zat in een panel met een heleboel foodbloggers in 2015. Omdat ik maar een kleine blogger was durfde ik op niemand af te stappen! Super zonde want dat was achteraf wel ontzettend leuk geweest. Mijn kennis over eten was niet denderend en ik moest hierdoor een tentamen inhalen, Toch vond ik het ontzettend gaaf om dit mee te maken!
 • Ik werd herkend! Meerdere keren zelfs. Tijdens mijn studie op de HU zei iemand in de kantine: “Goh, ben jij Groentje Gezond? En ook op straat, in de trein ben ik wel eens aangesproken. Bizar! Ook bakte ik een keer deze chocoladetaart toen we met vrienden bij elkaar zaten. Toen zei een vriendin die ik net kende: “Goh, dit heb ik ook een keer gemaakt! Van een of andere leuke gezondheidsblog geloof ik”. Bleek ze mijn blog al jaren te volgen maar dan alleen voor de recepten! We kenden elkaar net dus hadden het niet echt over bloggen gehad. Bijzonder he?
 • Ik flirtte even met YouTube en maakte een eerste (en meteen ook laatste) vlog over, hoe kan het ook anders, hoepelen!

De gouden jaren van Groentje Gezond

De statistieken van 2023 kloppen niet helemaal meer omdat ik een andere plugin ben gaan gebruiken die gegevens anoniem maakt. Zo is het helemaal AVG proof!

Zoals je kan zien werd de blog in 2018 het meest bezocht. In sommige maanden vonden wel 30.000 unieke bezoekers Groentje Gezond! Hoe bizar is dat? Zoveel mensen die mijn artikelen hebben gelezen. Inmiddels lezen weer zo’n 10.000 tot 12.000 de blog per maand, nog steeds vind ik dat een behoorlijk aantal. Ook omdat je hiernaast kan zien hoeveel artikelen ik per jaar heb geschreven. In 2014 toen ik net begon werd misschien een artikel maar 10 keer gelezen als ik geluk had. Toen maakte ik zelfs nog reclame voor de blog via Hyves! Daarna werden het er iets minder met als dieptepunt 2021 en 2022. Dat waren jaren waarvan ik dacht dat ik misschien wel moest stoppen met het schrijven van artikelen omdat mijn hoofd totaal ergens anders mee bezig was. Ik trouwde met de liefde van mijn leven, In 2022 had ik een pittige zwangerschap maar kreeg ik een tweede liefde, namelijk onze dochter die vijf weken te vroeg werd geboren. Ik worstelde enorm met wat ik wel en niet wilde delen online. Het was ook zoeken naar een balans in het ouderschap, hoe doe je dat met je werk en hobby’s zoals bloggen kwamen echt even op een lager pitje te staan.

Vorig jaar. in 2023 kwam een revival. Ik deelde veel over moederschap en hoe ik dit persoonlijk ervaar. Thema’s als borstvoeding, wasbare luiers en kolven op het werk vond ik heel leuk om over te schreven. Daarnaast maakte ik weer recepten. Ik ging meer bloggers volgen om inspiratie op te doen en vond het schrijven zo leuk dat ik eind 2023 mijn eerste kookboek publiceerde!

Wat waren de best bezochte artikelen?

Dit is de top 10 van 10 jaar Groentje Gezond

 1. Goedgevulde groenteschotel (2017) bijna 300.000 keer bekeken! Vooral via Pinterest wordt dit recept nog dagelijks 100 keer gevonden.
 2. 6 lekkere en gezonde ovenschotels (2015)
 3. Groentesoep oma style (2014) leuk weetje: dit recept stond jarenlang op 1 in Google
 4. Bananenpannenkoekjes (vegan style) (2014)
 5. Sudocrem voor een onzuivere huid (2017)
 6. Waarom moet je zuurkool koken? (2017) uit de rubriek: woensdag weetjes waarin ik elke week een nieuw onderzoekje deed naar een onderwerp dat ik interessant vond.
 7. Mexicaanse gezonde burrito (vega) (2014)
 8. Weg met netelroos! (2015)
 9. Super makkelijke tomaten-groentesoep (2014)
 10. Curly girl methode (2014)

Mijn persoonlijke favorieten

Zoals je ziet zijn de artikelen hierboven bijna allemaal al heel oud! In de tijd dat ik begon was het veel makkelijker om via Facebook gevonden te worden. In één dag had je misschien wel een paar honderd bezoekers voor een artikel terwijl je nu via Pinterest of Google pas na een tijdje gevonden wordt. Dat is niet erg, maar wel een groot verschil voor de bloggerswereld.

Zelf vind ik het heel leuk om recepten te bedenken en steeds betere receptfoto’s te kunnen maken. Voor de grap zal ik een het verschil van fotograferen laten zien:

2014

2023

Ook vond ik het heel erg leuk om uitdagingen te doen en weetjes uit te zoeken dus wellicht is het leuk om dat in de toekomst weer op te pakken. Sowieso vond ik vaste rubrieken leuk om te maken. Zo had ik:

 • Woensdag weetjes (met allerlei feitjes, bijvoorbeed: is chocola gezond?)
 • Vegan vrijdag: daar liet ik iemand die vegan is aan het woord of maakte ik een veganistisch recept
 • Met de pot mee: recepten die ook geschikt zijn voor de allerkleinsten

Misschien hebben jullie nog iets wat jullie graag zouden willen zien in de toekomst, daar ben ik wel erg benieuwd naar!

10 toffe jaren!

Wat ik leuk vind aan deze blog is dat je mijn persoonlijke groei en interesses ook mee kon maken. Zo ging ik van: “ik heb journalistiek gestudeerd en ik kan onderzoeken dus ik weet alles van gezondheid en dat ga ik delen” naar: “mentale gezondheid is belangrijk, body positivity, ouderschap, gezond maar ook lekker willen eten, bewegen moet ook leuk zijn”.
Van 23 jarige student die alles beter dacht te weten en vol zelfvertrouwen in het leven leek te staan, naar 33 jarige mama die denkt dat ze niets weet en best wat meer zelfvertrouwen mag hebben omdat ze heel hard haar best doet en ook wat meer levenservaring heeft.

Winactie!

Groentje Gezond maakt gebruik van advertenties, ook kun je via Bol.com producten kopen en als je dit via een linkje doet die op deze website staat dan krijg ik daar commissie op. Hiervan betaal ik de hosting van we website, heb ik een keer mensen ingehuurd om de website te optimaliseren, koop ik kookgerei en ga zo maar door. Alles investeer ik dus weer terug in Groentje Gezond. Dank jullie wel voor alle support! En als dank wil de ik een keukenmachine verloten. Deze is niet gesponsord door Facebook of Instagram of Bosch maar helemaal door mezelf. Bedrijven zelf benaderen, dat moet ik misschien nog leren, dus ik dacht: ik doe het lekker zelf!

Wat kan je winnen?

Deze Bosch keukenmachine. Ter waarde van 114,94 bij het schrijven van dit artikel. Waarom deze keukenmachine? Omdat ik zelf deze keukenmachine heb en er zeer tevreden over ben! Ik ga niet iets weggeven wat ik zelf niet heb getest natuurlijk en dit is echt een fijne compacte keukenmachine. In het verleden had ik echt een bakbeest van een machine die telkens achterin een kastje belandde maar deze staat gewoon bij ons op het aanrecht. Perfect om babyhapjes te pureren, maar ook soepen en sauzen te mengen of smoothies te maken. Je kan er zelfs slagroom mee kloppen of nootjes me fijnhakken. Kortom: een super fijne keukenmachine en jij kan hem winnen!

Wat moet je doen?

 • Volg Groentje Gezond op Facebook of Instagram
 • Reageer en like de post: Happy birthday Groentje Gezond!
 • Delen van de blog mag (graag!) mag maar is niet verplicht

Dus volg mij, like het bericht en laat een reactie achter (bijvoorbeeld: Gefeliciteerd Groentje Gezond!) Je kan 1 keer meedoen op Facebook en 1 keer op Instagram, dit zijn dan twee lootjes. Je kan ook op één platorm meedoen.

Meedoen kan t/m 15 januari 2024 18:00 en ’s avonds krijgt de winnaar bericht. Let op: ik kies random een winnaar en check altijd of je voldoet aan de voorwaaren! Bij het niet reageren of niet voldoen aan de voorwaarden kies ik een andere winnaar.

Meedoen is alleen voor mensen uit Nederland

Het is vooral bedoeld als bedanktje voor het jarenlang meelezen, meeleven en meekijken. Heel erg bedankt dat jullie me zijn gaan volgen (ook de nieuwe volgers!) en op naar de volgende 10 jaar!

Liefs Anouk

Misschien ook iets voor jou?

Geef een reactie